Spyware Terminator 2012 – výkonný bojovník se škodlivým softwarem

Tagy:  spyware terminator, spyware, adware, ochrana PC, bezpečnost, útok z internetu, bloatware, ST

Sponzorované odkazy

Spyware Terminator 2012 – výkonný bojovník se škodlivým softwarem

O tom, že počítačový svět je v dnešní době zamořen různými druhy ať už legálního či nelegálního škodlivého softwaru, který potencionálně ohrožuje každý počítač (snad s výjimkou naprosto izolovaných počítačů používaných jen jako psací stroje), není opravdu třeba přinášet nějaké šokující „objevné“ zprávy. Téměř každý uživatel si je nyní už této situace vědom. A tím spíše jsou si vzrůstajícího nebezpečí vědomi softwaroví vývojáři. Díky této skutečnosti v kombinaci se zvětšující se poptávkou po možnosti ochrany našich křemíkových miláčků se v poslední době doslova roztrhl pytel s programy, jejichž tvůrci se dušují, že právě jejich software je ten pravý pro likvidaci novodobých kybernetických škůdců. My si dnes představíme jeden z těchto programů, jenž se snaží už jen svým jménem naznačit, že si, co se týče boje se škodlivým softwarem, rozhodně nehodlá brát servítky – Spyware Terminator .

Licence

Spyware Terminator (dále jen ST) je, jak už dnes bývá zvykem, distribuován ve dvou verzích – té, která je dostupná zdarma ke stažení, a Premium, tedy placené verzi, která oproti Free obsahuje navíc funkce v podobě integrovaného antivirového systému, aktualizací s vysokou prioritou a arzenálem nástrojů pro ještě komplexnější ochranu našeho počítače. Ačkoli by se mohlo zdát, že verze dostupná zdarma je oproti verzi Premium značně „ořezaná“, dle mého názoru to tak nutně brát nemusíme – pokud hledáte program opravdu zaměřený pouze na vyhledávání a likvidaci malware, co potřebujete více než možnost kontroly systému v kombinaci s real-time rezidentním štítem?

Běžná kontrola systému.Běžná kontrola systému.

Testujeme!

Samozřejmě nelze hodnotit a posuzovat kvalitu nějakého softwaru, a zvláště softwaru tohoto typu, pouze na základě toho, co tvrdí vývojář, a tak bylo třeba alespoň základně prověřit výkon tohoto programu.

Pro testování funkčnosti rezidentního štítu a kontrol jsem se rozhodl (namísto nabízejícího se „testovacího zamoření“ mého systému) použít balíček online nástrojů s názvem Spycar společně s testovacím souborem Eicar určeným pro zkoušku antivirů. V podstatě se jedná o neškodné miniaplikace, které se však navenek tváří jako zlý spyware či malware a simulují jeho chování za účelem testování anti-spyware systémů. Tyto malé programy se například pokusí změnit údaje v registrech nebo pozměnit síťová nastavení, zatímco náš anti-spyware by je měl zastavit. ST si v tomto testu vedl na výbornou, neboť jeho rezidentní štít dokázal včas odhalit a zablokovat spouštěné hrozby a stejně tak i kontrola systému odhalila všechny mnou nasazené volavky (včetně souboru Eicar, který vlastně ani nalézt nemusel, protože jsem testoval Free verzi bez antivirové ochrany). Po nalezení hrozby ji pro nás ST samozřejmě odstraní, ale než to provede, nezapomene vytvořit bod obnovy systému pro případ nějakých komplikací spojených s odstraněním onoho souboru.

Odhalování a likvidování potencionálních hrozeb.Odhalování a likvidování potencionálních hrozeb.

Co nabízí Premium?

Ačkoli už jsem se výše, jistě k „potěšení“ vývojářů, nechal slyšet, že verze zdarma je bohatě dostačující pro většinu uživatelů, rozhodně se sluší uvést alespoň stručný přehled toho, co získáme navíc za cenu začínající na 39.95 USD za jednoroční licenci. Mimo integrace modulu poměrně dobře hodnoceného antiviru s názvem F-PROT a high-priority updatů se nám otevřou nové možnosti ochrany našeho PC díky několika nástrojům, z nichž můžeme vyzdvihnout třeba Bloatware detektor, tedy detektor neužitečného softwaru, a nebo třeba virtuální klávesnici, která má zase sloužit jako prevence proti hardwarovým keyloggerům.

Ukázka nástrojů dostupných ve verzi Premium.Ukázka nástrojů dostupných ve verzi Premium.

Suma sumárum

Spyware Terminator je velmi kvalitní nástroj pro lokalizování a likvidaci škodlivého softwaru a to i ve verzi dostupné zdarma a v podstatě mě nenapadá nic, co bych mu nyní mohl vytknout. Slovo nyní jsem použil záměrně, protože je prakticky nemožné stoprocentně otestovat funkci podobného softwaru a to díky obrovské „armádě“ malwaru a spywaru potulující se internetem, která se navíc každý den značně rozrůstá a tak úplnou funkčnost vždy ukáže jen čas. Nicméně Spyware Terminátor má ty nejlepší předpoklady pro to, aby touto zkouškou prošel.

Moje hodocení:  90 %

Výhody:

  • Zdarma
  • Čeština
  • Zbytečně nezatěžuje systém

Nevýhody:

  • V podstatě žádné

Článek Spyware Terminator 2012 – výkonný bojovník se škodlivým softwarem byl publikován 5. září 2012 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Jindřich Pevný. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...