Preview: Microsoft Office 2013 - 1. část

Tagy:  Microsoft Office 2013, dokument, úprava PDF, Office, Windows 8, Microsoft, MS, kancelářský balík

Sponzorované odkazy

Články v sérii

  1. Preview: Microsoft Office 2013 - 1. část
  2. Preview: Microsoft Office 2013 - 2. část
Preview: Microsoft Office 2013 - 1. část

Jak je u Microsoftu zvykem, tak s novým operačním systémem vyjde i nový Office. Na stránkách Microsoftu najdete ke stáhnutí preview verzi, takže nespoléhejte pouze na článek a zkuste si ho na vlastní kůži. Balíček je kompletní tj. Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Publisher, OneNote, Access. Dopředu zde píší, že z drtivé většiny je verze 2013 stejná jako její předchůdce a nejde tak o žádnou revoluci. Zkusím zde postupně rozepsat všechny zásadní rozdíly o jednotlivých programech. Nesmíme zapomínat, že se jedná o preview verzi, takže se pár věcí může ještě změnit.

Nové ikony…Nové ikony…

Na začátek

Pouze krátce. Instalace je jednoduchá a prakticky se omezuje na tlačítko next (ano, vše je v angličtině). Cestou vám vyskočí pár dotazů, většinou jde o nicotné individuální nastavení jako je například vzor horní lišty. Nabídnuta je vám prezentace, ve které jsem se měl dovědět o novinkách. Jediné, co jsem se dozvěděl, je, že si můžete vaše dokumenty ukládat na cloudové uložiště (Skydrive) a používat je tak kdekoliv, toť vše. Opravdu? Hlavní tahák je cloud? Promiňte, ale mám pocit, že tato možnost byla již ve verzi 2010, vlastně to není pocit. Hojně jsem tehdy cloudu využíval. Mít možnost uložení na netu přece není žádný „boom“ a určitě bych to neudával všude jako hlavní vlastnost nového produktu.

Dotazy při instalaciDotazy při instalaci

Jak jistě některým došlo, tak pro využití cloudu musíte mít účet na windows live. Samotný Skydrive nemusíte nikde nahánět, bude vám nainstalován spolu s Officem.

Desing

Trošičku se nám změnil vzhled. Výše jste si určitě všimli, že i ikony prošli jistou změnou. Vše se odvíjí od Windows 8 a jejich dlaždic. Vypadá to, že zaoblené tvary již nejsou „cool“ a „in“, a tak je všechno hranaté jako před 10-ti lety. Určite ještě pamatujete na verze 2007 a 2010, na ty jemné stíny v horní liště? Díky lehkým změnám v odstínech se krásně opticky oddělovaly jednotlivé záložky. Orientace je tak jednodušší a rychlejší, ale zde? Po instalaci jsem horlivě zapnul Word, po naběhnutí div nenásledoval epileptický záchvat, protože celá obrazovka svítí jasně bílou barvou! Kdyby nebyla přítomna jemná čára, která odděluje jednotlivé záložky, tlačítka atd.m nevěděl bych kam můžu začít psát! Dalo by se říct, že nový vzhled je propracovaný asi jako plakát na 47. Mezinárodní filmový festival. Opravdu, najděte si ho a pochopíte. Je pravda, že můj stařičký monitor má už něco za sebou, na novém monitoru to není s pozadím tak strašné, ale stejně. Vím, že nakonec se budou moci měnit barvy pozadí a další serepetičky, možná už to tam někde je. Já jsem na to bohužel ještě nenarazil.

Počítá se s použitím na dotykových zařízeních, podle toho se automaticky zvětšují všechna tlačítka. Nemusíte se tedy bát vašeho neohrabaného prstu na miniaturních ikonách.

Microsoft Word 2013Microsoft Word 2013

Druhý hlavní tahák…

Další věcí, proč je Office 2013 vyjimečný, je možnost vkládat do vašich projektů obrázky přímo z internetu (platí i pro videa). Prostě už nemusíte nic stahovat, máte tři možnosti odkud obrázky brát. První je samozřejmě váš disk, druhá je galerie klip artů (dobré na obecnější obrázky) a třetí je vyhledat si obrázek pomocí Bing….. Podle očekávání se mi na něm nepovedlo najít moc obrázků s NEamerickou tématikou. Vyhledávání tedy není moc efektivní a Microsoft nikdy neobsadí něco jako Google, takže se musíte spokojit s Bing nebo si obrázky, jako doteď, nejdřív někde najít a stáhnout na disk. Samozřejmě si můžete obrázky nahrát přímo ze svého cloudu.

Vlžení obrázku onlineVlžení obrázku online

Videa fungují obdobně. Buď bing nebo lze přímo zadat URL adresu. Zde alespoň funguje nahrávání z Youtube, což by mělo uspokojit většinu lidí. Všechny tyto informace jsou společné pro většinu produktů Office 2013. Nyní se zkusím zaměřit na specifické programy a jejich nové schopnosti.

Word

Šablony

Tak kromě odfláknutého vzhledu a výše uvedených věcí jsem byl docela spokojený. Po spuštění si můžete vybrat ze spousty předpřipravených šablon. Uvědomuji si, že nejde o nic nového, ale nyní je výběr šablon přesunut ihned na začátek, takže si ho všimnete. Normálně nejsem fanda předpřipravených dokumentů, ale zde jsou některé velmi pěkné a propracované. Nikdy by mě nenapadlo použít Word na vytvoření rodinného kalendáře.

ŠablonyŠablony

Práce s obrázky

Obrázky mě ve Wordu vždycky strašně rozčilovaly. Uděláte si nějaký pěkný dokument, krásně si rozdělíte odstavce. Následně vložíte obrázek a všechno se vám rozhází, popřípadě vám text uteče na novou stránku atd. Tomu je konec, obrázky jsou zde automaticky obtékány. Zkoušel jsem házet obrázkem po popsané stránce a text se vždycky držel co nejblíž svého místa, dokonce se vracel vždy tam, kam měl. Polohování obrázků je také mnohem přesnější a díky pomocným přímkám, které se teď objeví u obrázku, budete mít všechno opravdu přesné. Úprava teď probíhá dynamicky, můžete tak vidět, jak se text mění, aniž byste museli obrázek nejdřív pustit.

Komentáře

Tohle je docela zajímavá věc. Pokud napíšte nějakou práci a nahrajete ji na Skydrive, můžete ji sdílet s dalšími lidmi. Pak stačí pouze označit text a přidat k němu komentář, lidé, se kterými dokument sdílíte, vám na komentář mohou odpovědět. Určitě užitečné a velmi dobrý nápad.

Komentář v dokumentuKomentář v dokumentu

Sdílení

Sdílení už jsem řešil, chtěl bych jenom dodat pár věcí. Dokument můžete sdílet s několika lidmi, kromě toho jim můžete nastavit různá práva na úpravu a zobrazení dokumentu. Druhá strana dokonce nemusí mít Word vůbec nainstalovaný, prostě si dokument zobrazí v prohlížeči.

Vše pro tablety

Protože je Windows 8 myšlený hlavně pro dotykové obrazovky (tablety), musel být Word zbaven hlavního nedostatku, čtení PDF. Nyní si můžete otevřít PDF a upravovat ho. Zkoušel jsem si otevřít delší dokument a zobrazil se skoro bez problémů. Píši skoro, protože se mi občas kryly obrázky přes sebe. PDF si teď můžete velmi příjemně upravit. Když něco čtete tak si teď Word bude automaticky ukládat vaši poslední pozici v dokumentu, abyste příště bez problému navázali.

Na konec

Celkově se mi nový Word líbí, není to sice žádná revoluce, ale rozhodně je vyladěnější. V běžném používání ten rozdíl pocítíte ještě více, pokud budete používat dotykovou obrazovku. Tak jsme se podívali na novinky v Office a samotném Wordu. V další části se podíváme na ostatní komponenty nejpoužívanějšího kancelářského programu.

Download preview

Článek Preview: Microsoft Office 2013 - 1. část byl publikován 10. října 2012 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Patrik Šoma. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...