Total Commander 8 – Nejnovější stabilní verze a její novinky

Tagy:  Total Commander, Průzkumník, Windows, Windows Commander, správce, soubor, data, složka, FTP, Free Commander, Unreal Commander, složka

Sponzorované odkazy

Total Commander 8 – Nejnovější stabilní verze a její novinky

Mnoha lidem sice stačí klasický Průzkumník Windows, ale pokud máte větší nároky na práci a správu souborů, jistě sáhnete po nějakém alternativním klientovi. Jedním z nich je i profesionální a oblíbený Total Commander od vývojáře Christiana Ghislera. Pojďme se tedy podívat na oblíbené funkce a také na novinky, které přinesly poslední verze.

Co je nového?

Total Commander se po více než roce vývoje, jehož součástí byla nespočetná řada betaverzí a také několik realase candidate verzí, dostal k finální verzi. Total Commander s číslovkou osm přinesl velké množství oprav, to samé se však nedá říci o novinkách. Na razantní novinky nikdy nebyl vývoj zaměřen. Total Commander je totiž čistě konzervativní software, což ocení nejeden uživatel. Ovládání, uživatelské rozhraní a funkce jsou stále víceméně stejné. I přesto jsme se dočkali několika příjemných vylepšení.

InstalaceInstalace

Asi největší novinkou je 64 bitová verze. Dlouho se na ni čekalo a nyní přichází v plné kráse a síle. S jejím příchodem samozřejmě přišlo i několik chyb. Je pochopitelné, že tvorba 64 bitové aplikace zabere dostatek místa a přinese ve výsledku hromadu chyb. Valnou většinu chyb však opravila aktuální verze 8.01, a tak je chod stabilnější a nedodělky jsou dodělány. Pokud používáte zásuvné moduly, jistě narazíte na problém u 64 bitové verze. Stejně jako aplikace, i zásuvné moduly musí být přepsány, a tak pro 64 bitovou verzi existuje zatím jen málo plug-inů. S 32 bitovými plug-iny si aplikace samozřejmě nerozumí.

Uživatelské rozhraníUživatelské rozhraní

Jak jsem již říkal, uživatelské rozhraní je beze změn. Je přesně takové, na které jsou uživatelé zvyklí. Dvě okna a opravdu nepřeberné množství užitečných funkcí a nástrojů pro práci a správu dat. Změn se dočkal například obrázkový prohlížeč Lister. Ten nyní umí pracovat s mnohem větším počtem bitmapových formátů. Navíc mu nečiní problém otáčet obrázky podle EXIF informací. Fotografům tedy odpadne otravné otáčení, kterého je po každém větším focení požehnaně.

NastaveníNastavení

Synchronizace dvou složek, s níž je samozřejmě úzce spjato i porovnávání obsahu dvou složek, se dočkala také vylepšení. Nyní je pohodlnější, rychlejší a účinnější. Když už jsme se pozastavili u práce se soubory, dostaneme se i k celkové optimalizaci programu. Z té totiž vyplývá rychlejší kopírování souborů, tedy především těch menších. Opravena byla také chyba se zobrazováním složky při změnách, což je v praxi opravdu nepříjemná chyba. Nyní už je vše v pořádku a funguje tak, jak má.

Synchronizace dvou složekSynchronizace dvou složek

Blížící se vydání nového operačního systému Windows 8 přináší otázku, zda-li se vyplatí kupovat licenci, i když počítáte s brzkým přechodem na Windows 8. Podpora u aktuální verze Total Commanderu je samozřejmostí a už i aktuální verze opravuje některé chyby objevující se na Windows 8. V nedávné době byla vydána i finální verze Total Commanderu pro tablety a mobilní telefony s operačním systémem Android. Desktopový Total Commander je shareware. Verze pro Android je freeware, což jistě potěší nejednoho uživatele oblíbeného operačního systému od Googlu.

Pokud se chcete podívat na kompletní seznam změn v posledních verzích, můžete navštívit oficiální výčet změn, oprav a inovací na této adrese.

KomprimaceKomprimace

Další alternativy

19 let vývoje stačilo vytvořit velkou základnu spokojených uživatelů. I přestože je Total Commander placený program, licence je velmi příjemně postavená. Když si koupíte licenci za necelých tisíc korun, máte k dispozici doživotní aktualizace. Jestliže se vám nechce obětovat nějaký finanční obnos, můžete sáhnout i po alternativách. Jednou z alternativ je třeba FreeCommander, o kterém jsme již psali v „naší recenzi“::https://www.swmag.cz/…cela-zdarma/. Další zajímavou alternativou je třeba Unreal Commander. O něm jsme také psali, konkrétně v této recenzi.

FreeCommander – podoba je jasně vidět.FreeCommander – podoba je jasně vidět.

Závěrem

Co říci závěrem k tomuto konzervativnímu správci souborů? Běžný uživatel ocení přehlednost rozhraní, možnost pracovat s archivy a další nástroje zpříjemňující práce se soubory. Možná ocení i klávesové zkratky, které si můžete v nastavení nadefinovat. A když klávesové zkratky neosloví běžného uživatele, počítačově zběhlejšího uživatele jistě potěší. Funkcí nabízí Total Commander opravdu nepřeberné množství, nicméně většinu z nich málokdo použije. V každém případě vám mohu Total Commander doporučit a pokud nechcete investovat žádné peníze, v klidu můžete sáhnout i po Free Commanderu.

Hodnocení SWMag.cz:  95 %

Výhody:

  • Obrovské množství funkcí a nástrojů
  • Uživatelské rozhraní
  • V češtině
  • Doživotní licence
  • Konečně 64 bitová verze

Nevýhody:

  • Žádné razantní inovace
  • Pro někoho konzervativní uživatelské rozhraní

Článek Total Commander 8 – Nejnovější stabilní verze a její novinky byl publikován 20. září 2012 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...