Zefektivněte si práci! Více obrazovek na jednom monitoru

Tagy:  dexpot, více obrazovek, mnoho obrazovek, 3D obrazovka, Yod'm 3D ke stažení, Yod'm 3D review, dexpot download, VirtuaWin recenze, nejlepší programy pro více obrazovek, top aplikace pro další obrazovky, více obrazovek, více monitorů

Sponzorované odkazy

Zefektivněte si práci! Více obrazovek na jednom monitoru

Jistě to znáte sami. Máme otevřených několik složek, internetový prohlížeč a třeba přehrávač hudby. Následuje neoblomné přepínaní mezi okénky za účelem nalezení prostředí, které vlastně chceme aktuálně ovládat. Jak tento klasický problém plochy a ikon snadno a chytře vyřešit, si ukážeme v následujícím článku.

YodYod'm 3D

Řešení

S povedeným řešením nedostatku místa brzy přišel operační systém Linux, který jednoduše vytvořil další plochy, mezi kterými můžeme snadno přepínat. Na jedné ploše tak můžeme mít otevřené fotografie, na druhé internetový prohlížeč, na třetí hudební přehrávač a na čtvrté třeba několik složek. Jak to však udělat v prostředí Windows? Stačí si stáhnout jednu ze šikovných aplikací, umožňující vytvoření dalších ploch. Některé takové programy jsou však poměrně nestabilní, jiné zase nelichotivě zatěžují paměť RAM a tím snižují výkon našeho stroje. Naše redakce tak pro vás vybrala ta nejlepší řešení, které jsou samozřejmě zcela zdarma.

1. VirtuaWin

První představená aplikace vyhrála malé hlasování o nejoblíbenější program, umožňující přepínání ploch. VirtuaWin vyniká svou naprosto jednoduchostí a tedy i malou zátěží systému, která se pohybuje kolem pouhopouhých 2MB RAM. Po nainstalování aplikace se ve spodní liště objeví ikonka, která ukazuje, jakou že plochu to zrovna máme před sebou. Počet ploch lze samozřejmě libovolně navyšovat a samotné přepínání je možné dle libovolných klávesových zkratek nebo pomocí myší. Hlavní výhodou aplikace je její naprostá nenáročnost jak na uživatele, tak na výkon PC.

VirtuaWinVirtuaWin

2. Dexpot

Dexpot je o něco mocnějším nástrojem, určeným středně pokročilým uživatelům. Nastavit si můžeme pozadí plochy jednotlivých obrazovek nebo různé animace přepínání ploch. Za to však zaplatíme v podobě 70MB RAM, což je 35× více, než u VirtuaWin. Samotné přepínání je samozřejmě také možné jak myší, tak zkratkami. K dispozici je také pěkná řádka nastavení, mezi které třeba patří zapínání/vypínání pluginů. Ty mohou mít nejrůznější funkce, například ony efekty přepínání ploch a jejich vypnutím samozřejmě snížíme celkovou zátěž. Aniž bychom byli při instalaci dotázání na chtění dalších aplikací, samovolně se nainstaluje program Zrychlení Počítače, který nám vývojáři prostě vnutili. Dexpot je kompletně v českém jazyce.

DexpotDexpot

3. Yod'm 3D

Poslední představené řešení je již pro ty opravdu nejnáročnější uživatele. Yod'm 3D nabízí detailní nastavení efektů přepínání. Obzvláště působivé je oddálení kostky, na které jsou naše rozličné plochy. Na našem nastavení závisí téměř vše. Od rychlosti různých efektů, přes volby druhů animací až po volbu typu přepínání ploch. Stejně jako u Dexpotu lze i zde přesouvat okna aplikací či složky napříč plochami. Náročnost programu se pohybuje kolem 90MB, což je sice nejvíce ze všech tří programů, ale jen o zlomek více než Dexpot. Yod'm 3D jako jediný není třeba vůbec instalovat a stačí ho ze složky jednoduše spustit.

YodYod'm 3D

Závěr

Doufáme, že jste si z nabídnutých aplikací vybrali takovou, která se vám zamlouvá jak svým charakterem, tak svou zátěží. Na internetu lze vidět přehledy desítek aplikací zaměřených na přepínání ploch, z čehož pak většina téměř nefunguje. Z toho důvodu jsme vám představili pouze trojici, za to těch nejlepších programů, co jsou v současnosti k dostání. Více ploch usnadňuje práci a celkově zvyšuje přehled uživatele. Okénka se nám již nekupí na hromadu, ale můžeme je rozmístit, kamkoliv potřebujeme.

Článek Zefektivněte si práci! Více obrazovek na jednom monitoru byl publikován 8. listopadu 2012 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...