Google Reader – Nejlepší RSS čtečka na trhu?

Tagy:  rss, google služby, google rss, rss od googlu, google reader download, webové rss, rss všude přístupné, rss online, google reader recenze, google reader popis

Google Reader – Nejlepší RSS čtečka na trhu?

Google Reader je jedna z mnohých bezplatných služeb, které společnost Google nabízí. K čemu ale přesně slouží a vyplatí se jí vůbec používat? V čem se podobá klasickému RSS a v čem se naopak liší? Čtěte dále a vše se dozvíte.

Historie

Již od začátku vývoje zaštítil Google Reader, jak jinak, než gigant Google. Služba vznikla již roku 2005, ale tehdy fungovala pouze v Google Labs. V roce 2006 již existovala také verze pro mobilní telefony. Až o dva roky později, roku 2007, Google Reader vychází coby plná verze, stabilně přístupna široké veřejnosti. Už o rok později prošel kompletní rekonstrukcí celý design. Tím se měla služba odlišit od jí podobných a vytvořit tak naprosto jedinečnou službu. Od roku 2008 dokonce i uživatelé iPhonu mohou Google Reader využívat.

Google ReaderGoogle Reader

Popis

Přes delší historii většina uživatelů neví, co je Google Reader vlastně zač. Google Reader je jakási čtečka kanálů, fungující na podobném principu jako RSS. Jednoduše si vybereme kanály, které chceme sledovat a v našem výpisu se nám pak objevuje obsah z tohoto zdroje. Můžeme tak si tak například vzít novinky.cz, sport.cz či lidovky.cz a náš kanál je hned plný informací. K používání celé aplikace samozřejmě musíme mít účet u Googlu.

Na domovské straně však nemáme promíchány nejnovější zpravy jako ve streamu na sociálních sítích. Naopak zde jsou seřazeny jednotlivé kanály a u každého jedna nejčerstvější zpráva. Zároveň lze vidět číslo označující počet nových zpráv onoho kanálu. Po rozkliknutí konkrétního kanálu se pak onen kanál rozbalí a zobrazí se všechny zprávy a jejich úvodní text.

Google ReaderGoogle Reader

Možnosti

U každé zprávy máme hned několik tlačítek, tedy možností, co s danou zprávou můžeme provést. Jednak tu máme možnost označení hvězdičkou, čímž označíme důležitou či výjimečnou zprávu. Ta se nám následně zobrazuje zvýrazněná a máme ji také ve speciální složce. Dále pak jednoduchým kliknutím můžeme skrze službu Google Plus dát +1. Celou zprávu lze snadno a rychle na této sociální službě sdílet nebo ji zaslat emailem. Pro přečtení celé zprávy klikneme na nadpis a v nové záložce se nám objeví článek na příslušné webové stránce. Je poněkud škoda, že tak musíme celé články číst na plno stránkách, místo abychom je mohli číst přímo v prostředí Google Reader.

Google Reader – sdílení na Google plusGoogle Reader – sdílení na Google plus

Funkce

Google Reader má několik zajímavých funkcí, které by vás mohly zajímat. První je možnost exportu jednotlivých kanálů z jiných čteček, takže není žádný problém přejít z vaší čtečky právě na Google Reader. Pokud však žádné zavedené zdroje nemáte a používáte správnou verzi Firefoxu, máte také vyhráno. Firefox totiž dlouho poskytovalo tlačítko v adresovém řádku, kterým se zobrazená stránka ihned uloží do Googlu Readeru. V některých verzích Firefoxu však zmíněné tlačítko chybí.

Google ReaderGoogle Reader

Závěrem

Pokud se vám webová čtečka zpráv nelíbí, můžete si samozřejmě k tomuto účelu stáhnout specializovanou aplikaci. Google Reader, je ale online a tedy po ruce všude tam, kde se přihlásíte ke svému účtu. To je samozřejmě mnohem praktičtější a uživateli nabízí jakousi svobodu v používání celé řady zařízení bez omezení. Google Reader je vcelku povedenou službou, která díky své dlouhé historii nabízí stabilní zázemí pro každého.

Službu Google Reader můžete navštívit na této adrese.

%Hodnocení redakce: 75%

Výhody:

  • Dostupný všude
  • Spolehlivost
  • Jednoduchost
  • Podpora

Nevýhody:

  • Vzhled nelze upravit k obrazu svému

Článek Google Reader – Nejlepší RSS čtečka na trhu? byl publikován 16. listopadu 2012 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...