Rozhovor s Janem Patrmanem - Nastartujte svůj život a byznys! - 1. část

Tagy:  Jan Patrman rozhovor, trénink manažerů, Pavel Říha, změna návyků, změňte svůj život, motivační videa, semináře, jak se stát koučem, Jan Patrman článek, rozhovor, rozhovor s Janem Patrmanem, Patrman

Sponzorované odkazy

Články v sérii

  1. Rozhovor s Janem Patrmanem - Nastartujte svůj život a byznys! - 1. část
  2. Rozhovor s Janem Patrmanem - Nastartujte svůj život a byznys! - 2. část
Rozhovor s Janem Patrmanem - Nastartujte svůj život a byznys! - 1. část

Exkluzivně přinášíme rozhovor se známým koučem, školitelem a neuvěřitelně inspirativním člověkem – Janem Patrmanem. Proto neváhejte a čtěte rozhodně dále!

Můžete se prosím našim čtenářům na úvod představit?

Toto je otázka, na kterou se mi nelehce odpovídá. Nikdy nevím, co na ni mám říct. Řekl bych, že jsem člověk, který se snaží vést takový život, abych si jednou, až se přiblíží moje smrt a já se budu ohlížet zpět, mohl říct: „Měl jsem krásný život.“ Už jednou jsem se do takové situace dostal a byl jsem na sebe strašně naštvaný, protože jsem měl pocit, že jsem nežil a že jsem promarnil čas, který jsem dostal.

Ale předpokládám, že vaši čtenáři chtějí hlavně vědět, co dělám. Tak tedy: jsem kouč, školitel a také provozuji internetovou seznamku pro vážný vztah ELITE Date. V koučování a školení se soustředím především na produktivitu a obchodní dovednosti. Mimo jiné jsem založil projekt Den bez stěžování a projekt na podporu lidí s onkologickým onemocněním.

Více o mě naleznou čtenáři na mých webových stránkách www.JanPatrman.cz

**Jak jste se k této práci vlastně dostal? Bylo to vaším záměrem už od dětství? **

V případě seznamky je odpověď jednoduchá. Cítil jsem podnikatelskou příležitost a rozhodl se do ní zainvestovat.

Cesta ke koučování a školení lidí je delší. Největší podíl na tom má asi moje rakovina. Měl jsem příležitost přemýšlet o svém životě a o tom, co od něho chci. A uvědomil jsem si, že chci být nezávislý a věnovat se věcem, které mě baví, dávají mi smysl a ve kterých jsem dobrý. Myslím si, že mám zajímavý životní příběh a chci se o něj podělit. Chci ukázat lidem, že spokojenosti a úspěchu lze dosáhnou i se špatně rozdanými kartami. Když jsem byl malý, přehazovali si mě moji nejbližší jako balík. Vlastně do mých 9 let jsem téměř nevěděl, jak vypadá moje maminka. Kvůli této zkušenosti jsem si vytvořil spoustu traumat a vnitřních bolístek. Nevěřil jsem si, nevěřil jsem ve svoji hodnotu, i když to na venek mohlo vypadat jinak. A se všemi těmito traumaty se mi podařilo docela dobře vyrovnat a zjistit, že můj názor má také cenu. Naučil jsem se nebát se projevit a jít si za svým cílem. Ve třetí třídě mě paní učitelka chtěla přeložit do zvláštní školy s tím, že jsem dyslektik, dysgrafik a nevím co ještě. Ale na konci první vysoké školy jsem měl možnost jít studovat Ph.D. na Harvard.

Zvládl jsem se vypořádat s rakovinou. Vím, jaké to je být smířený s tím, že možná umřu, a říct mamce: „Tak asi mám umřít“. Podařilo se mi vybudovat 2 byznysy.

Toto je poprvé, co o tom mluvím takhle veřejně.

Opravdu? Proč?

Potřeboval jsem k tomu uzrát. :D

Pokud by někdo z našich čtenářů chtěl dělat stejnou práci jako vy, musel by na to mít nějakou konkrétní školu či jiný druh vzdělání?

Škola a vzdělání se určitě hodí. Existují různé koučovací a psychoterapeutické výcviky. Ale řekl bych, že nejdůležitějším předpokladem je mít rád lidi, mít něco „odžito“ a dělat to rád, s nadšením a láskou. Když si například vybíráte doktora, tak jednou z věcí, která je pro vás důležitá, je jeho vzdělání, ale další neméně podstatná je ta, jestli svoji práci dělá rád a baví ho. Já bych při výběru dal přednost lékaři, který má vzdělání z „Horní Dolní“ a práce ho baví a chce pomáhat lidem, než distingovanému pánovi s diplomem z Harvard Medical School, kterého práce nebaví, ba dokonce ho lidé obtěžují.

Nabízíte záruku vrácení peněz každému, kdo s vašimi službami není spokojen. Už je chtěl někdo opravdu vrátit?

Dávám na svoje služby záruku spokojenosti. Na trhu je spoustu koučů a školitelů a lidé s nimi mají různé zkušenosti. Investovat do sebe vnímám jako nejlepší investici a nechci, aby lidé nepřišli na můj seminář nebo koučink jen proto, že mají z dřívějška špatnou zkušenost a obávají se, že by „vyhodili peníze z okna“.

Stalo se mně, že jeden student chtěl peníze zpět. Účastnil se jednoho z těch dražší seminářů. Když jsem mu před seminářem volal, že nezaplatil a že platba na místě je dražší, tak mi odpověděl, že s tím počítá a že já stejně na semináře dávám záruku vrácení peněz, tak mu přijde zbytečné, aby platil předem. Během semináře celou dobu předstíral, že neposlouchá. Na konci semináře mi přišel říct, že mu seminář nic nového nedal, a proto by chtěl peníze zpět. Když to říkal, tak se celý třásl a pak mě zval na skleničku, abych si prý nemyslel, že to takto plánoval. Jinak peníze zpět nikdo nechtěl. Spíš naopak. Lidé se vraceli na semináře.

Jan PatrmanJan Patrman

O byznysu, energii, produktivitě, plánování apod. existuje spousta informací a „zaručených receptů“, které, jak se ukazuje, nefungují. Cítíte nedůvěřivost svých klientů kvůli této negativní reklamě?

Občas ano. Snažím se jim vysvětlit, že každý jsme jiná osobnost, máme jiné potřeby, vyhovují nám různé věci. „Pojďme najít, co bude vyhovovat vám a co vás bude bavit“. Klienti to oceňují. Obvykle jsou opatrní na řeči typu „úspěch zaručen“.

Vysvětluji jim, že to není o technikách a postupech, ale hlavně o přístupu a postoji k dané věci a k vytýčenému cíli. K cíli totiž vede mnoho cest, ale ty se liší okolnostmi a prostředím, kterými jsou vedeny. Výsledek není funkcí času nebo technik, ale naší chuti. Ta totiž určuje, jakou peněžní nebo životní hodnotu vytvoříme.

Druhou část rozhovoru vám přineseme již brzy. Nezapomeňte tedy zůstat na přijmu a sledovat www.swmag.cz

Článek Rozhovor s Janem Patrmanem - Nastartujte svůj život a byznys! - 1. část byl publikován 12. prosince 2012 v 05.00 v rubrice Rozhovory. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...