Rozhovor s Janem Patrmanem - Nastartujte svůj život a byznys! - 2. část

Tagy:  Jan Patrman rozhovor pokračování, trénink manažerů, Pavel Říha, změna návyků, změňte svůj život, motivační videa, semináře, jak se stát koučem, Jan Patrman článek

Sponzorované odkazy

Články v sérii

  1. Rozhovor s Janem Patrmanem - Nastartujte svůj život a byznys! - 1. část
  2. Rozhovor s Janem Patrmanem - Nastartujte svůj život a byznys! - 2. část
Rozhovor s Janem Patrmanem - Nastartujte svůj život a byznys! - 2. část

Jak jsme slíbili, přinášíme druhou část rozhovoru s koučem, školitelem a neuvěřitelně inspirativním člověkem – Janem Patrmanem. Pokud jste ale dosud nečetli první část rozhovoru, doporučujeme začít právě jí.

Založil jste několik projektů. Hrozí některému z nich zánik?

Nehrozí. Zatím. Naopak – daří se jim velmi dobře. Asi jsme měli štěstí a umíme prodej a marketing (úsměv).

Pravda je, že teď jsem projekt na podporu lidí s onkologickým onemocněním pozastavil, už mi na něj nezbývá kapacita.

V Praze pořádáte řadu seminářů. Chystáte se alespoň některé z nich uskutečnit i v jiných městech?

Veřejné semináře zatím neplánuji rozšířit do jiných měst. Mimo Prahu dělám jen firemní semináře na zakázku. Teď se chci začít více soustředit na online vzdělávání a online produkty. Myslel jsem si, že je na to v Čechách malý trh, ale teď už si to nemyslím.

Plánujete speciální akce či jiné slevy za své služby?

Slevy určitě ne. Jít cestou slev je cesta do pekel. Naopak spíše zdražuji. (úsměv)

Speciální akce plánuji. V roce 2013 chci spustit video kurz – Mít vliv. Bude to kurz o tom, jak být přesvědčivý, jak ovlivňovat a částečně také o tom, jak dělat marketing.

Také chci v příštím roce udělat 3 velké semináře o štěstí v rámci projektu Den bez stěžování. My Češi jsme jedním z nejvíce nespokojených národů na světě, ale nemáme k tomu důvod. Ke štěstí přistupujeme často jako k loterii, pasivně. Přitom být šťastný je nejvyšším cílem našeho životního snažení. Proto je důležité se tomuto tématu věnovat. Tyto semináře budou zdarma a lidé se na nich budou moct naučit, co mohou udělat pro to, aby se cítili šťastnější.

Lidé mohou na jedné straně navštěvovat vaše semináře, které stojí až deset tisíc, na druhé straně mohou zdarma sledovat vaše videa na youtube.com. V čem jsou semináře lepší, že stojí za ty peníze?

Je pravda, že mé semináře jsou na české poměry drahé. Právě proto uveřejňuji na youtube videa, a to pro lidi, kteří si nemohou dovolit přijít na semináře a chtějí se věnovat sami sobě, chtějí být úspěšní. Plus je to dobrý marketing.

Reálné semináře mají naprosto jiný rozměr. V nich kladu veliký důraz na to, aby teorie byla procvičována, aby si účastníci dovednosti mohli zažít a osahat. Je důležité, aby odcházeli s něčím zažitým a hmatatelným, co mohou začít používat.

Jan PatrmanJan Patrman

Jaká část vašeho výkladu je z vaší hlavy a z jaké části čerpáte z jiných zdrojů? Nemohou si lidé vaše návody přečíst i jinde?

Dnes si lidé mohou načíst vše z knih nebo si to najít na internetu. Přidaná hodnota lektora jsou jeho zkušenosti, jeho přístup, jeho příběh a vedení.

Troufám si tvrdit, že ty nejdůležitější životní moudrosti a návody jsou po tisíce let stejné. Lidé sice hledají návody a techniky, ale jde jim hlavně o inspiraci a zkušenosti. Na hubnutí také existuje spousta návodů, ale není mnoho lidí, kterým se podaří zhubnout. Opravdu. Spíše než o informace jde tedy o inspiraci a o vedení procesem. Proto mnoho lidí zhubne, až když si najdou osobního trenéra nebo výživového poradce.

Nedávno jste pomocí emailu doporučoval videa Pavla Říhy. Nepodporujete tak vlastní konkurenci?

Určitě tím Pavla podporuji, ale tak to je v pořádku. Nebudu tajit, že jde affiliate program. Jinými slovy: „Z té podpory mi plyne také finanční odměna.“ A pokud Pavlův program lidem pomůže, budu rád.

Co byste vzkázal našim čtenářům na závěr?

Našemu vnitřnímu světu a sebepoznání nevěnujeme bohužel často dostatek pozornosti. Ale bez porozumění tomu, co nás motivuje, co nám stojí v cestě, nemáme dostatečné vybavení na to, abychom zvládli složité a náročné výzvy.

My lidé jsme mistři v klamání sama sebe. To nám totiž pomáhá vyhnout se krátkodobému nepohodlí, ale bohužel nám ubližuje dlouhodobě a už vůbec nepomáhá v naplnění našich cílů.

Vzkázal bych: „Věnujte se sami sobě, poznejte sami sebe. To je to nejdůležitější.“

Kdo chce poznat sám sebe, může se podívat na webové stránky www.JanPatrman.cz a neuvěřitelně inspirativním Janem Patrmanem. A vyplnit test osobnosti, který do 28. prosince nabízím zdarma.

Článek Rozhovor s Janem Patrmanem - Nastartujte svůj život a byznys! - 2. část byl publikován 13. prosince 2012 v 05.00 v rubrice Rozhovory. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...