SoundCloud.com – Sociální síť plná hudby

Tagy:  sociální síť pro muzikanty, hudebníky, skladatele, zpěváky, hudba, sdílejte hudbu, vlastní list písniček, playlist zdarma, sledování kanálů interpretů, sociální síť, SoundCloud.com, SoundCloud, SC

Sponzorované odkazy

SoundCloud.com – Sociální síť plná hudby

Není to tak dlouho, co jsme vás informovali o sociální síti Tumblr, zaměřenou na obrázky a fotografie (odkaz zde). Dnes se však podíváme na SoundCloud.com, která se naopak věnuje jinému žánru – hudbě. Že by zaslíbená země hudebníků či pouhá nepovedená napodobenina Facebooku? Odpovědi samozřejmě poodhalí následující řádky.

Úvodem

Vše samozřejmě začíná registrací. Ta je naštěstí poměrně jednoduchá a krátká. Stačí pouze zadat email, heslo a brány hudební sociální sítě jsou otevřeny. Tato síť zatím není nijak extrémně rozšířená a tak zde nenajdeme všechny interprety světa. Ty, které najdeme, pak mohou mít na zdi pouze jednu či dvě skladby. Jiní však na svou zeď dávají mnohem více, než se můžeme dočíst na jejich oficiálních stránkách, a tak se například o naší oblíbené kapele dozvíme maximum. Pokoušeli jsme se hledat desítky známých českých i slovenských interpretů, ale bohužel jsme nenalezli ani jednoho. Pokud za to nemůže náš nešťastně zvolený výběr, není v těchto končinách zřejmě SoundCloud.com moc známá. Doufejme však, že se v budoucnu tato nadějná služba ještě více rozšíří, neboť její potenciál je nesporný. Ačkoli se nám nepovedlo najít všechny hudební tvůrce, o jejich písničky nemusíme nutně přijít. Neoficiální nahrávky ostatních uživatelů tu totiž nalezneme snadno.

Zpracování

Vzhled je laděn do bílé, černé a oranžové barvy, což nakonec nevypadá vůbec špatně. Většina stránek je však bohužel méně přehledná, zejména sekce posílaní zpráv. Ano, skrze SoundClould.com se samozřejmě dají zasílat i přijímat zprávy a nechybí ani přehled posledních aktivit. Jako snad každá sociální síť má i SoundCloud.com stream, pomocí něhož můžeme sledovat aktuální dění. Zmíněná přehlednost by na tom mohla být mnohem hůře, kdyby tato sociální síť obsahovala ještě reklamy. K našemu štěstí tomu však takto není.

Čím se liší

Zaměřme se nyní na zajímavosti, které SoundCloud.com odlišují od ostatních sítí. Nepřehlédnutelný je vzhled nahrávek, který je přímo úměrný obsahu. Konkrétně tedy vidíme hrbolaté průběhy, což je jak praktické, tak stylové. Při přehrávaní dané písničky pak vidíme, jak se přehraný úsek postupně zbarvuje do oranžové barvy. Tady se dostáváme k další neobvyklosti, kterou je zobrazování komentářů. Ty totiž nejsou umístěny pod příspěvkem, ale existují v určitém čase nahrávky. Tento komentář se tak na krátkou dobu zobrazí v momentě, kdy k němu čas skladby dorazí. U známých písniček však může být komentář zobrazen pouze zlomek sekundy, neboť ho následně přebije jiný, umístěný těsně za ním. Někdy kvůli tomu nestihneme komentář přečíst celý (pokud přehrávání nezastavíme), což není úplně ideální. Pokud se vám toto zobrazení komentářů nelíbí, nezoufejte, neboť je lze zobrazit také klasicky pohromadě.

U každé nahrávky vidíme počet přehrání, počet liků (které zde symbolizují srdíčka) a počet sdílení. Každou skladbu si lze také přidat do vytvořeného seznamu skladeb. Díky tomu lze vytvářet vlastní seznamy oblíbených písniček, které pak můžeme i také sdílet. A to nejen na zmíněné sociální sítí, ale také na Facebooku, Twitteru, Tumbrl, nebo Pin it. Můžeme se tak snadno podělit se všemi přáteli. Některé skladby lze i přímo stahovat, pokud se nejedná například o písničku, která se běžně prodává a podléhá tedy autorským právům. Jelikož je pro SoundCloud.com veledůležité audio, pochopitelně narazíme i na ovládání hlasitosti.

Závěrem

Sociální síť SoundCloud.com je rozhodně povedený počin, který můžeme vřele doporučit všem hudbě zaslíbeným uživatelům. Poskytuje nejenom základní služby, na jaké jsme u sociálních sítí zvyklí, ale také skvěle zpracovaný nadstandard audia. To vše bez jakýchkoliv otravných reklam. Hudbě zdar a budeme se těšit na setkání na SoundCloud.com!

Naše hodnocení:  86 %

Výhody:

  • Povedený vzhled
  • Originalita
  • Hudba na prvním místě
  • Bez reklam

Nevýhody:

  • Přehlednost mohla být lepší

Článek SoundCloud.com – Sociální síť plná hudby byl publikován 14. února 2013 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...