Ashampoo Photo Commander – lepší než Zoner?

Tagy:  Ashampoo Photo Commander recenze, popis, ke stažení, editace fotografií, třídění fotografií, alternativa Zoneru, foto, fotografie, správce fotografií, správa

Sponzorované odkazy

Ashampoo Photo Commander – lepší než Zoner?

Dnešní softwarová scéna je přeplněná programy, sloužícími k úpravě fotografií. Mezi ty nejrozšířenější jistě patří Photoshop (mocný, ale poněkud složitý nástroj) a Zoner Photo Studio, který je o něco jednodušší a uživatelsky přívětivější, ale nenabízí tolik možností. Jak si proti tvrdé konkurenci povede Ashampoo Photo Commander?

Představení

V dnešní recenzi otestujeme Ashampoo Photo Commander samozřejmě v nejnovější verzi 10.2.1. Při instalaci nás provází všudypřítomná modrá barva, a tak jsme byli zvědaví, jak bude vypadat samotné prostředí programu v této barvě. To jsme se však zmýlili, neboť program je situován do zelené a šedé barvy. Na první dojem je kapku nepřehledný, ale tak tomu bývá u většiny prostředí, na které nejsme zvyklí. Po pár hodinách používání se zdá být prostředí nanejvýš přehledné a snadno použitelné. Prvními momenty v programu nás provází srozumitelný průvodce, a tak i nezkušený uživatel přesně ví, jak program ovládat.

Základní rozdělení programu má čtyři části. Nahoře se nachází zelená lišta, kde jsou všechny funkce. Dále narazíme na levý sloupec sloužící k nalezení cílové složky s obrázky. Středový prostor má funkci náhledu finálního obrázku, včetně histogramu a základních informací. V posledním, pravém sloupci můžeme spatřit náhledy obrázků v cílové složce, které lze filtrovat a různě řadit. Námi představené rozmístění prvků prostředí však lze měnit. Například strom složek můžete dát úplně pryč.

Ashampoo Photo Commander v praxi

Vyzkoušejme si nyní Ashampoo Photo Commander v praxi skrze celou práci fotografa. Začneme tříděním řady fotografií. Načtení všech fotografií proběhlo rychle a bez problémů. Zde není aplikaci co vytknout. Překvapila nás i podpora formátu RAW, který je pro dokonalé fotografie nezbytností.

Úpravy můžeme provádět buďto ručně nebo použít automatickou optimalizaci, která však může fotografii pěkně zřídit. U jedné z deseti fotografií nám tento automat naprosto zničil barvy i kontrast celého snímku. Nejlepší je tak, jako ostatně všude, ruční práce. Při úpravách lze většinou vidět původní snímek, vedle kterého je zobrazen finální snímek, tedy jak bude vypadat po zvolených úpravách. Co se týče možností editace, je jich poměrně dostatek, alespoň pro běžného uživatele. Pro profesionální používání, kde jsou potřeba vrstvy, masky a další prvky, bez kterých se profesionál neobejde, není Ashampoo Photo Commander úplně vhodným řešením.

Placená verze nutností?

Ashampoo Photo Commander je zdarma k dispozici na 10 dní ihned po instalaci. Při prvním spuštění nám je však nabídnuto prodloužit bezplatnou licenci o dalších 30 dní, tedy mohli by jsme aplikaci používat celých 40 dní. Co proto musíme udělat? Stačí provést registraci, která zabere pár minut, potvrdit emailovou schránku a je hotovo. Po uplynutí doby je již samozřejmě nutné zakoupit plnou verzi programu za zhruba 1450,– korun. V době, kdy píšeme tuto recenzi však probíhá slevová akce a program spolu s prémiovou podporou vyjde na pouhých 400,– korun. Údajně také platí garance vrácení peněz do 30ti dní.

Zhodnocení

Ashampoo Photo Commander je alternativou Zoneru, nikoliv však Photoshopu, se kterým lze fotografie mnohem lépe editovat. Ashampoo Photo Commander je určen pro většinu uživatelů, kteří chtějí třídit své fotografie a provádět na nich základní či jen několik pokročilejších úprav. Vše je naprosto srozumitelné a díky češtině rozumí programu každý.

Naše hodnocení:  78 %

Výhody:

  • Vzhled
  • Čeština
  • Rychlost
  • Spolehlivost
  • Třídění fotografií
  • Podpora formátu RAW

Nevýhody:

  • Absence profesionálních funkcí

Článek Ashampoo Photo Commander – lepší než Zoner? byl publikován 21. února 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...