Cloudová uložiště - data přístupné odkudkoliv

Tagy:  data na internetu, kam uložit svá data, cloud data, 15GB zdarma, sdílejte svá data, sdílení dat mezi přístroji a systémy, cloud, úložiště,

Sponzorované odkazy

Cloudová uložiště  - data přístupné odkudkoliv

V tomto článku se podíváme na cloudové úložiště, skrze které můžeme naše data mít online a díky tomu je mít vždy po ruce. Nejdříve si popíšeme známou službu OpenDrive a dále pak hned dvě služby, které jsou součástí Comodo Cloud.


OpenDrive

Jako první se podíváme na OpenDrive. Tato služba poskytne každému zdarma 5GB volného prostoru. Avšak jsou zde omezení. Existuje denní traffic, tedy limit přenesených dat. Velmi omezující je i maximální přenosová rychlost synchronizace 200kbit/s, což je velice málo. Neomezeně velká nesmí být ani velikost souboru. Tyto omezení se při různých tarifech mění a záleží tak, jaký zrovna používáme.

Představme si čtyři dostupné tarify. Prvním je Basic, který je zcela zdarma. Získáme 5GB, velikost souboru smí být pouhých 100MB a denní traffic je 1GB. Za Home zaplatíme 5 dolarů měsíčně, za což dostaneme 100GB, max. velikost souboru 1GB a traffic 25GB. Office zase stojí 15 dolarů za měsíc a nabízí 500GB prostoru, max. velikost souboru 3GB a traffic 100GB. Posledním tarifem je PRO za 25 dolarů. Uživatel tak získá 1TB, max. velikost souboru 5GB a slušný traffic 250GB/den.

Pokud si však z těchto tarifů nevyberete, máte možnost vytvořit si zcela vlastní tarif. Sami si tak zvolíme kolik chceme místa, max. velikost souboru i všechny další parametry. Díky tomu už nikdy nemusíme platit za služby, které nevyužíváme. Webové prostředí dokáže kromě prohlížení dat také jednotlivé soubory (obrázky i hudbu) otevírat. OpenDrive je k dispozici coby aplikace pro Windows, Mac ale také pro Android a iPhone. Jak jsem se již zmínil, k našim datům se dá dostat také skrze webový prohlížeč. Aplikace stáhneme z oficiálních stránek zde.

OpenDrive – představeníOpenDrive – představení

Comodo Online Storage

Comodo Online Storage je prvním z dvou programů balíčku Comodo Cloud. Comodo Online Storage je další ze služeb společnosti Comodo Security Solutions, která má na svědomí desítky všemožných aplikací. Mezi největší výhody tohoto řešení jistě patří firewall, který je zcela zdarma. Naše data jsou však v bezpečí i díky šifrovaní. K dispozici získáme zdarma 5GB, které lze však rozšířit až na 15GB zcela zdarma. Stačí službu doporučovat přátelům natolik, aby ji následně začali využívat. Za 10 dolarů měsíčně pak lze zakoupit 250GB. Za větší kapacitu, konkrétně 1TB pak zaplatíme 20 dolarů měsíčně. Při koupi služeb na jeden rok, platíme pouze 10 měsíců, zbývající 2 máme zdarma.

Synchronizace probíhá skrze aplikaci, kterou si lze z oficiálních stránek stáhnout zde. Pokud jsme však na jiném PC, k datům se dostaneme také a to přes rozhraní webových stránek, které však není v češtině.

Comodo Online Storage – představeníComodo Online Storage – představení

Comodo Backup

Další služba od Comoda, tentokrát však s trochu jiným zaměřením. Comodo Backup se totiž nezaměřuje tolik na zpřístupnění dat více zařízením či uživatelům. Naopak, jeho cílem je zálohovat kompletní disk, aby se v případě jeho selhání či poškození dala všechna data obnovit a zkopírovat na jiný disk. Zálohování můžeme buďto spouštět manuálně nebo nastavit automatické zálohování, které provede náš PC. To se může odehrávat denně, týdně nebo klidně i měsíčně.

Comodo Backup – představeníComodo Backup – představení

Závěr

Ačkoliv cloudová úložiště nabízejí přístup k našim datům z různých zařízení, nesmíme zapomínat, že je tato služba absolutně závislá na připojení k internetu. V momentě, kdy nám vypadne připojení, nemáme k datům žádný přístup. Kvůli tomuto riziku tak mnoho uživatelů cloudová úložiště naprosto odmítá. Pokud si však stabilitou i rychlostí svého internetu jste jisti, cloudová řešení vám můžeme jedině doporučit.

Článek Cloudová uložiště - data přístupné odkudkoliv byl publikován 11. února 2013 v 05.00 v rubrice Programy a Internet. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...