Last.fm - Potřebujete novou hudbu?

Tagy:  hudební, aplikace, scrobble, scrobbling, last.fm, cz fm last, last.fm music, last.fm download, last fm, last.fm radio, itunes last.fm, last.fm scrobbler

Sponzorované odkazy

Last.fm - Potřebujete novou hudbu?

Last.fm je zajímavá online aplikace, která uživateli umožňuje vytvoření hudebního profilu, do kterého se následně automaticky ukládají přehrané skladby. Poté je možné kdykoliv vyhledat v minulosti spuštěnou muziku nebo třeba nechat aplikaci najít hudbu, která je žánrově podobná té, kterou posloucháte nejvíce.

Úvodní stránka Last.fmÚvodní stránka Last.fm

Jak to funguje

Princip fungování této aplikace je založen na „scrobblingu“. Scrobbling je sdílení informací o přehrávaných hudebních souborech, to jest názvy písniček, jména interpretů, ale třeba i četnost přehrávání. Tato data jsou shromažďována do databáze. Na základě těchto informací je možné vyhledat podobné písničky, sestavovat hudební žebříčky nebo dostávat upozornění na budoucí koncert vašeho oblíbeného interpreta v blízkosti města v němž žijete. Stránky nyní (březen 2013) fungují v jedenácti jazycích, bohužel čeština zatím chybí.

Registrace

Registrace je snadná a intuitivní. Jako většina novějších online aplikací i Last.fm umožňuje rychle se připojit pomocí účtu na Facebooku. Po propojení pouze zadáte vaše uživatelské jméno, email a heslo. V dalším kroku můžete vyplnit seznam vašich oblíbených hudebních umělců. Není to však povinností a vyplnění oblíbených hudebních umělců je možno zadat i později, nicméně doporučuji zadat alespoň dva nebo tři hudebníky, aby program mohl dohledat další interprety, kteří jsou žánrově podobní těm vašim.

registrace do webové aplikaceregistrace do webové aplikace

Instalace desktop aplikace

Jak bylo zmíněno výše, přidání nových hudebníků je možno provést kdykoliv online přímo na stránce Last.fm. Aby program mohl automaticky detekovat vaši přehrávanou hudbu, je nutno stáhnout desktop aplikaci, která má zhruba 14 megabytů. Při instalaci se propojí s účtem, který jste si již založili na stránkách. Dále nainstaluje plugin, který bude sledovat přehrávanou hudbu v přehrávači. Plugin je možný nainstalovat do následujících přehrávačů: iTunes, Windows Media Player, WinAmp a Foobar 2000. Může se stát, že používáte jiný přehrávač. I tak je možné alespoň najít podobnou hudbu. Doporučuji aktualizovat knihovnu v programu Windows Media Player a následně nainstalovat plugin právě do tohoto přehrávače. Po instalaci pluginu vám program oznámí, že běh aplikace je prováděn na pozadí. Tudíž o jeho chodu nebudete ani vědět a využití operační paměti je minimální.

uživatelské prostředí desktop aplikaceuživatelské prostředí desktop aplikace

Obsah Last.fm

Nejen, že vám program najde hudbu podobné té, který se vám líbí, ale na stránkách můžete najít spoustu zajímavých funkcí. Hledání interpretů podle žánrové kategorie, populárnosti a dalších kritérií. Pokud máte na vašem profilu na Facebooku vyplněné město pobytu, tak vám program ukáže aktuální hudební události a festivaly právě v okolí vašeho města. Tato funkce však nezobrazuje méně známé hudebníky, ale spíše ty mediálně známější. Další funkcí je zobrazování hudebních žebříčků. Jedná se o týdenní žebříčky, které si můžete nastavit libovolně podle žánru, země a týdnu. Smutnou zprávou je zrušení internetového rádia, které bylo provozováno právě tímto serverem. Rádio bylo zrušeno 15. ledna 2013 kvůli licenčním omezením.

výběr libovolné hitparádyvýběr libovolné hitparády

Zajímavosti

Jedná se o relativně objektivní hudební žebříček. Komunita posluchačů zaregistrovaných na webu je obrovská. Oficiální žebříčky hodnotí skladby, interprety a desky pomocí právě prodaného množství hudebních alb. Žebříček sestavený na Last.fm odráží četnost přehrání jednotlivých skladeb a alb. Je tedy v naší internetové době do jisté míry objektivnější než klasické žebříčky. Stránky nabízejí možnost volného stahování některých písniček. Jedná se především o skladby autorů, kteří se snaží prorazit v hudebním průmyslu. S rozmachem produkce chytrých telefonů byly vyvinuty aplikace běžících na systémech iOS, Android a Windows Mobile, které umožňují sledování přehrávané hudby na mobilních zařízeních. Na http://www.last.fm/discover najdete příjemné grafické rozhraní, které vám zpestří procházení hudebních kanálů a hledání nové muziky.

Hodnocení redakce:  65 %

Výhody:

  • Nalezení nové hudby
  • Intuitivnost ovládání
  • Smartphone aplikace

Nevýhody:

  • Chybí čeština
  • Chybí plugin pro youtube
  • Málo podporovaných přehrávačů

Článek Last.fm - Potřebujete novou hudbu? byl publikován 14. března 2013 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Jakub Losík. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...