Autoškola pohodlně s testy od Ministerstva dopravy

Tagy:  autoškola, testy, oficiální, ministerstvo dopravy, zkoušky, otázky, etesty, automobil, testy na B, řidičské oprávnění, řidičský průkaz, MDCR, MDČR, řidičák

Sponzorované odkazy

Autoškola pohodlně s testy od Ministerstva dopravy

Blížící se závěrečné zkoušky v autoškole už určitě nadělaly těžkou hlavu nejednomu začínajícímu řidiči. Pokud vás testy zanedlouho čekají a plánujete se na teoretickou část důkladně připravit nebo i pokud si chcete pouze osvěžit svojí znalost teorie silničního provozu, mám pro vás dobrou zprávu – není nutné se probírat hromadami knih a v žádném případě není potřeba utrácet peníze za placené online testy. Všechny testové otázky jsou totiž volně k dispozici přímo na oficiálním webu Ministerstva dopravy.

Proč právě oficiální testy?

Již dříve jsme vám představili různé možnosti, jak si můžete procvičit své znalosti z autoškoly. Jaký je tedy důvod pro používání právě oficiálních testů Ministerstva dopravy? Nejde o přehlednost, grafiku ani způsob ovládání – v tomto ohledu se tyto stránky řadí spíše k průměru. Ovšem jejich nezpochybnitelným kladem je, že všechny otázky jsou zde přesně ve stejném znění, v jakém na ně později u závěrečných zkoušek narazíte. Máte tedy možnost se dokonale připravit na všechna nečekaná a nejasná zadání, které vás mohou potkat.

Podoba zkoušky

Na úvodní stránce si můžete přečíst několik informace o tom, jak bude test probíhat a ze kterých zákonů vychází. Většinu začínajících řidičů bude zajímat, že zkouška z předpisů se skládá z 25 otázek s jedinou správnou odpovědí, které jsou dohromady hodnoceny 50 body. Pokud jich získáte alespoň 43, testem jste prošli. Dále máte také možnost si vyzkoušet zkoušku profesní způsobilosti, která má jinou podobu, vše je zde podrobně popsáno.

Úvodní stránka etesty.mdcr.czÚvodní stránka etesty.mdcr.cz

Předpokládám, že už nechcete ztrácet ani minutu a hodláte si své znalosti pořádně procvičit. Jak konkrétně tedy můžete své znalosti pomocí tohoto webu otestovat? Pokud chcete mít jasno ohledně samotného ovládání testů, v pravém sloupci pod položkou Popis ovládání najdete podrobný návod, jak na to. Také si zde můžete stáhnout testy v PDF, což se může hodit, pokud chcete trénovat bez přístupu k internetu. Je zde i možnost podívat se zpětně na výsledek svého testu, pokud ho máte úspěšně za sebou.

Testy šité na míru

Jednotlivé testy naleznete v levém sloupci pod názvem Cvičná zkouška. Jsou zde seřazeny do kategorií podle druhů řidičského průkazu. Připomínám, že pro řízení osobního automobilu je určen řidičský průkaz skupiny B. Po kliknutí na některé z písmen vás čeká soubor dvaceti pěti náhodně vybraných otázek s časovým limitem půl hodiny, přesně jako u ostré zkoušky. Volíte mezi jednou z odpovědí A, B, C, případný doplňující obrazový materiál se zobrazuje v prostředním rámečku. Mezi otázkami můžete přepínat buď pomocí spodních odkazů, nebo pomocí čísel umístěných nahoře. Když máte vše zodpovězeno, stiskněte možnost Ukončit test. Zobrazí se vám úspěšnost v procentech, počet bodů a otázky, ve kterých jste chybovali.

Výsledky testuVýsledky testu

Pojďte na to chytře

Kdo si plánuje procvičit co nejvíce otázek, brzy zjistí, že spouštět stále nové testy je značně nepraktické. Kvůli náhodnému výběru se nějaké otázky po čase začínají opakovat, zato některé se ani nedostanou na řadu. Je tu ale řešení, které se ukrývá v horní části levého sloupce. Zde jsou otázky rozděleny na dvě části – zkoušky z předpisů a zkoušky profesní způsobilosti. Vše je dále rozčleněno podle témat a pro první část je zde k dispozici i Soubor všech otázek. V základu jsou otázky sice opět řazeny náhodně, ale stačí si zvolit možnost Seřadit dle kódu a můžete si projít všechny otázky jednu po druhé. V tomto módu se správná odpověď ukáže po stisknutí tlačítka Pokračovat, takže máte okamžitě možnost si zkontrolovat správnost svých úvah.

Otázky seřazeny podle kóduOtázky seřazeny podle kódu

Závěrem

Nezbývá než vám popřát hodně štěstí u závěrečných zkoušek. Doufám, že vám tyto oficiální testy ušetří alespoň část starostí a projdete díky nim teoretickou i praktickou část na výbornou.

Hodnocení redakce:  85 %

Výhody:

  • Zdarma a volně přístupné
  • Všechny testové otázky pohromadě
  • Znění i podoba testů stejná jako u ostré zkoušky

Nevýhody:

  • Průměrné grafické zpracování
  • Některé otázky se mohou opakovat

Článek Autoškola pohodlně s testy od Ministerstva dopravy byl publikován 25. března 2013 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Zdeněk Kasner. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...