Piriform Speccy - Co nám bylo v PC tabu!

Tagy:  Piriform Speccy, Piriform, Speccy, hardware, teplota hardware, systém, info o systému, informace o systému, Aida, Everest, log, PC, počítač, HW, správa systému

Sponzorované odkazy

Piriform Speccy - Co nám bylo v PC tabu!

Londýnská společnost Piriform byla založena v roce 2004 a za dobu svého devítiletého působení na trhu vyprodukovala řadu skvělých programů, které sbírají nemalé množství ocenění. Tato firma patří mezi světové lídry, co se optimalizace počítače týče a ve světě si vydobyla takové jméno, že kvality jejich programů nemohl přehlédnout sám gigant Microsoft, který této korporaci udělil certifikát kvality. Mezi potomky rodiny Piriform se řadí: CCleaner (pro optimalizaci a čištění PC), Defraggler (pro defragmentaci disku a tím následného zrychlení PC), Recuva (pro znovuobnovení ztracených souborů z počítače, kamery či iPodu) a poslední šikovný program, který si blíže popíšeme záhy je Speccy (pro výpis detailních informací o nainstalovaném hardware v PC).

O čem bude řeč?

Jak jsem se již dříve zmínil, nyní se podíváme důkladněji pod kapotu programu, který nese název Speccy. Pomocí této utility snadno a rychle zjistíte podrobné informace o hardware ukrývajícím se ve vašem PC (CPU, základní deska, RAM, grafická karta, pevný disk, a další) včetně údajů o teplotě některých komponent obdobně jako Everest.

Instalace

Instalace samotného programu je velice snadná a uživatelsky přívětivá. Po vyskočení úvodního okna instalace si vybereme příslušný jazyk, který nás bude provádět programem. Je na výběr velké množství jazyků, ale bohužel češtinu zde budeme hledat marně. Poté si jen zaškrtneme, zda-li budeme chtít automatickou kontrolu aktualizací či umístit ikonu na plochu a program je nainstalován. Jak jsem říkal, velice snadné.

Instalace progamu Piriform SpeccyInstalace progamu Piriform Speccy

Podívejme se, co máme v PC

Po spuštění programu se již můžeme dostat k jádru věci, o které nám tu jde. Pro popis jednotlivých sekcí jsem si zvolil anglický jazyk. Program je rozdělen do jedenácti částí: Summary (zobrazení jednotlivých sekcí s menším popisem), Operating System (operační systém), CPU (procesor), RAM (paměť). Motherboard (Základní deska), Graphics (grafické karty), Hard drives (pevné disky), Optical drive (optické mechaniky), Audio (zvuková karta), Peripherals (různé periferie) a Network (síťové karty).

V jednotlivých sekcí můžeme vidět, jaký přesný název má daná komponenta použitá v našem PC. Toto je velmi užitečné při poruše jednotlivé části, kde pomocí přesného označení budeme moci nefunkční komponentu nahradit kompatibilním zařízením. Nechybí ani ukazatel teploty procesoru či základní desky, pomocí něhož můžeme pozorovat, jak se nám zahřívá PC při spuštění jednotlivých aplikací.

Naše detailní zobrazení jednotlivých kusů zařízení můžeme uložit jako výstup do formátu XML nebo do textového souboru, či dokonce vytisknout. Záznamy lze uložit do formátu vytvořený samotným programem (.speccy), který je možno spustit na jiném zařízení. Samozřejmě na cílovém zařízení musí být nainstalován program Speccy. Pokud si pohrajeme s horní lištou nastavení, respektive v sekci ViewOptions, tak je libo přepínat měření teploty mezi stupněm Celsia a stupněm Fahrenheita. K dispozici je online nápověda v sekci HelpOnline Help, která nás odkáže na stránky výrobce, kde se můžeme zabývat jednotlivými problémy související s tímto programem.

Program Piriform SpeccyProgram Piriform Speccy

Hodnocení

Tento program je velice užitečná pomůcka pro ty, které zajímá, z čeho konkrétně je náš počítač sestaven. Na první pohled, kde na nás vyskočí veškeré údaje o názvu jednotlivé komponenty či údaje o teplotě se může zdát, že tato utilita je pouze po pokročilejší uživatele , ale tak to není. Jediné, co bych vytkl, je absence českého jazyka, ale nakonec samotný program moc textu nenabízí, takže se v něm s přehledem vyzná i konzervativní zastánce českého jazyka. Lze pouze konstatovat, že se jedná o další povedený výtvor z dílny společnosti Piriform a nám nezbývá nic jiného, než čekat, s čím nás překvapí do budoucna.

Hodnocení redakce:  95 %

Výborný program

Výhody:

  • Snadná instalace
  • Přehlednost
  • Design
  • Jednoduché ovládání

Nevýhody:

  • Absence českého jazyka

Článek Piriform Speccy - Co nám bylo v PC tabu! byl publikován 23. března 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Lukáš Novotný. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...