Magix Music Maker 2013 - Tvoření hudby je neskutečná zábava !

Tagy:  Magix Music Maker, 2013, tvorba hudby, syntetizéry, syntezátory, komponování, pop, hip hop, trance, rock, metal, bicí, muzika, vytváření hudby, MP3, tvorba MP3

Sponzorované odkazy

Magix Music Maker 2013 - Tvoření hudby je neskutečná zábava !

Sníte tajně o tvorbě hudby? Nechcete investovat tisíce do nástrojů, aparatury, či nahrávání? Chcete skládat muziku napříč hudebními žánry? Tak dávejte dobrý pozor. Vaše hledání může být u konce!

Magix – Neznámá firma

Za tajemným názvem Magix se skrývá jméno německé softwarové firmy se sídlem v Berlíně, která letos oslaví jubilejních 20 let existence. Jejich produkty v našich končinách, byť se jedná o naše sousedy, nejsou příliš známé, ale přesto firma dosahuje zisků téměř 40 mil. euro a s více než 300 zaměstnanci rozhodně nepatří mezi malé softwarové firmy. Mezi stěžejní segmenty softwarových produktů Magixu patří grafické editory, programy pro práci s videem a velkou část tvoří právě audio software, na který se dnes zaměříme.

MM2013MM2013

Music Maker – Neopakovatelný zážitek

První zkušenost s Music Makerem jsem měl již před osmi lety. Tehdy jsem za nějakých 300 korun pořídil stařičkou verzi MM6, která obsahovala pouze několik syntezátorů, obsáhlou knihovnu zvuků a kvalitní efektový rack. Od té doby jsem minimálně na krátkou dobu vyzkoušel téměř všechny novější verze, které přinesly větší či menší změny, ale pokaždé posunuly hranice samotného programu o pěkný kus dál. Dnes mohu s odstupem říci, že nejnovější verze Music Maker 2013 je tím nejlepším, co může trh s tvorbou virtuální hudby nabídnout. V následujících řádcích se dozvíte, proč sdílím tento názor.

Pracovní plochaPracovní plocha

Geniální prostředí

Na úvod se vyplatí říci, že Music Maker rozhodně není ryze profesionálním programem. Je spíše jakousi profesionální hračkou pro muzikanty, kteří chtějí tvořit kvalitní hudbu bez toho, aniž by trávili dlouhé hodiny studováním manuálů a učením se základních funkcí. Pokud se však rozhodnete proniknout hlouběji do světa Music Makeru, zjistíte, že jeho komplexnost je vskutku uchvacující. Za vším stojí krásné a velmi přehledné prostředí, ve kterém velmi snadno objevíte všechny funkce a možnosti, které stojí za tvorbou virtuální hudby.

Knihovna zvukůKnihovna zvuků

Napříč hudebními žánry

Začněme pěkně zlehka. Základní verze obsahuje okolo 3000 zvuků, které jsou rozdělené dle žánrů do jednotlivých skupin (Hip-Hop, Techno, Rock, Pop, Ambient…). K tomu je každý zvuk rozdělen do dalších pod-kategorií dle nástroje (bicí, synthetizéry, smyčce, kytary, flétny…). Tato knihovna kombinuje jak externí zvuky, tak příklady zvuků a nahrávek, které lze vytvořit pomocí virtuálních instrumentů přímo v Music Makeru. Úplný začátečník tak začne s kombinováním zvuků knihovny, které do sebe pěkně zapadají a následně s nimi začne hrát. Upravovat lze doslova vše.

Efektový rackEfektový rack

Efektový rack obsahuje nespočet možností modulace (ekvalizér, reverb, echo, delay, gain, distortion atd.), a k tomu ještě každý virtuální instrument obsahuje vlastní možnosti úprav. Pokud se dostanete hlouběji do tvůrčího procesu, bude vám knihovna sloužit jen jako doplněk, pro vaší vlastní hudbu, tvořenou pomocí široké škály virtuálních instrumentů. Někde přidáte úder na činel, tu zase bicí linku, jinde zase klidnou melodii do pozadí.

Rockový koutekRockový koutek

Virtuální instrumenty

To pravé zlato se však skrývá za možnostmi virtuálních instrumentů a syntetizérů. Popravdě taková simulace akustické kytary nebo bicích, jakou nabízí syntetizéry Rock Drums a Vita, se jen tak neslyší. Vše zní naprosto reálně, přirozeně a ucho průměrného posluchače jen těžko pozná rozdíl od reálných instrumentů. Jedním slovem – Nádhera! Vita zvládne simulaci snad všech smyčcových nástrojů, které vás napadnou, ale nutno podotknout, že bez znalosti not se zde neobejdete. Mnohem intuitivněji působí Robota a další „synťáky“, které ocení zvláště příznivci taneční hudby.

Vita a RobotaVita a Robota

S Magixem bych se nebál tvorby drum'n'bass, hip hopu, techna nebo trance. Možností nastavení jednotlivých zvuků je neskutečně mnoho a každý syntezátor má svůj osobitý, nezaměnitelný zvuk. Krom instrumentů disponuje MM2013 také různými modulačními a zkreslovacími efekty. Ty využijí především hráči na strunné nástroje. Máme zde simulátor kytarových aparátů, zkreslovací krabičky, flanger, chorus a spousty dalších.Rock, pop rock, či metal tak není nejmenší překážkou.

Novinka – Virtuální instrument Rock DrumsNovinka – Virtuální instrument Rock Drums

Hodně muziky za rozumnou cenu

Na zmínění všech možností, kterými Music Maker 2013 disponuje jedna recenze ani zdaleka nestačí. Máme zde program určený pro intuitivní tvorbu hudby napříč žánry, jejichž kombinací lze docílit doslova úžasných výsledků. Samozřejmě nic nejde ze dne na den, a tak je potřeba si program nejdříve dobře osvojit. I já po letech používání stále nacházím nové funkce a s každou další verzí jsem více a více ohromen jeho možnostmi. MM 2013 stojí v základu 60 Euro, Premiová verze pak rovných 100 Eur. Před samotnou koupí doporučuji rozhodně vyzkoušet zdarma Trial verzi, která vám umožní program používat 7 dní, po registraci na stránkách Magixu až 30 dní. To je doba dostatečně dlouhá pro objevení plného potenciálu tohoto úžasného programu.

Hodnocení redakce:  95 %

Výborný program

Výhody:

  • Obrovské zvukové možnosti
  • Skvělé virtuální instrumenty
  • Intuitivní prostředí
  • Je to zábava!

Nevýhody:

  • Chybí česká lokalizace

Článek Magix Music Maker 2013 - Tvoření hudby je neskutečná zábava ! byl publikován 27. března 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je David Žid. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...