Diskuse ke článku Neničte své uši - Nejlepší tipy pro kvalitní rip hudby!

Přebytečné zvuky,...

Napsal/a: Asutro

Přidáno: 26.04.2013 12.28

Odpovědět

„Přebytečné zvuky, námi neslyšitelných frekvencí totiž tvoří značnou část nahrávek, kterou lze „vystříhat“ …“

Nuz k tomuto treba napisat – je rozdiel, ci pocuvam sinusovy signal alebo obdlznikovy /asi zrejme farba tonu/ – a na ten obdlznik potrebujem vyssie harmonicke – cize napr. 8Khz + 16khz + 32khz. takze pokial orerezem horne pasmo – uz to asi nebude ono. Samozrejme musim mat na to audio retazec. To by stacilo horne pasmo u slusnych zosilnovacov 20kHz a nie napr 100 – 150kHz ako byva bezne – napr http://onkyo.sk/…30w-3d-27396

RE: Přebytečné zvuky,...

David Žid

Odpovědět

Právě ona velikostt „ořezu“ sinusovky úzce souvisí právě s kvalitou přenosové rychlosti. Jinými slovy, pokud bude mp3 v kvalitě 320kbps, tak ten rozdíl od nejvyšší kvality je troufám si tvrdit pro většinu lidí nepoznatelný a ořez velmi malý. Samozřejmě nároky rostou co se týče vyšší hlasitosti nebo kvalitnější aparatury – s levnými sluchátky nebo reprem je rozdíl mezi 128–320kbps poměrně malý, kdežto u kvalitního aparátu už propastný. Ale i u velmi kvalitní aparatury bych se 320 nebo VBR vůbec nebál, rozdíl oproti CD nebo WAV formátu může být v jednotkách procent.

nejslabší článek

regine

Odpovědět

Mohu jen doplnit. Trvale platí. Při současné technice a myšlení uživatelů je na 100 procent nejslabším článkem při přehrávání reprosoustava nebo sluchátka. Čili konec celého akustického řetězce. → V kolika domácnostech mají repro bedny nad 10 tisíc? A i ty při větším zesílení jedou repráky se zkreslením až 20 procent. A těsně před repro (sluchátky) je celý řetězec běžné asi na 1 (jedno) procentním zkreslení.

RE: nejslabší článek

David Žid

Odpovědět

Děkujeme za doplnění. Z velké části máte pravdu, „hardware“ se na výsledném sluchovém vjemu hudby nebo zvuků podílí velkou měrou a však hlavní sdělení tohoto článku je trochu odlišné. Na celou problematiku nahlížíme na softwarové úrovni. neboť swmag.cz je převážně softwarovým magazínem. Jinými slovy, kvalitní aparatura se na zvuku projeví majoritním podílem, nicméně sebedražší repro nebo sluchátka neudělají z nekvalitního mp3 záznamu záznam kvalitní. Nicméně s Vaším komentářem nelze nesouhlasit.

Neničte své uši

Napsal/a: Jarda

Přidáno: 11.11.2015 12.21

Odpovědět

Jen hluchý a částečně i tupý člověk řekne, že strátový formát jako nař. MP3 v jaké koliv podobě je dobrý. Na celém světě firmy zabívající se výrobou audio techniky se snaží udělat výrobky s co nejvěrnějším projevem zvuku. A pak přijde marketingový kretén s MP3. Lidé co to doma poslouchají mají buď zařízení podobající se krystalce a sice možná za přemrštěný peníz a nebo ucpané uši. Vždyť např. FLAC už není tak velký ale přitom nesrovnatelně lepší na poslech. A........reprobedny nad 10000,– už dávno nejsou vzácností, spíš bídou. Když cigarety stjí asi 80,– a předražené pivo 30–40,–.

Diskuze k článku

Aktivní odkazy nejsou v komentářích povoleny