Windows 8 - První část

Tagy:  Windows 8 aktuální recenze, moderní recenze, metro a aplikace, windows phone, kde se vzal windows 8, kde je start, Win, Windows, Widle, Microsoft, operační systém

Sponzorované odkazy

Články v sérii

  1. Windows 8 - První část
  2. Windows 8 - Druhá část
Windows 8 - První část

Revoluční operační systém Windows 8 je již nějakou chvíli na scéně. Před i po vydání se však hojně mluvilo o nedodělaném systému. My jsme se tedy rozhodli trpělivě počkat na prvotní vyladění a aktualizace. Nyní již ale nezbývá než se pustit do dvoudílné recenze nejnovějšího OS Microsoftu.

Metro úvodem

Největší novinkou Windows 8 je zajisté rozhraní Metro. Ačkoliv se oficiálně Microsoft názvu Metro zřekl, budeme jej v recenzi dále používat, neboť je to nejvíce zažité a používané označení. Metro je možná tak trochu strašákem uživatelů, neboť na první pohled může vypadat nepřehledně a jak někteří říkají, jako cirkus. Jedná se však pouze o zvyk. Pokud lidé používají celý život klasickou plochu, je to pro ně samozřejmě velká změna. Změna pak často přináší riziko a nedůvěru.

MetroMetro

Metro – nová éra

Microsoft byl dlouhou dobu kritizován, že nevymýšlí nic nového. Zejména v souboji s Applem se zdál být méně inovativní. To se však s příchodem rozhraní Metro změnilo. Dnes je naopak kritizován coby málo inovativní Apple a to i jeho spoluzakladatelem Stevem Wozniakem. Metro se neobjevilo zčista jasna hned na PC. Již nějakou dobu bylo využíváno na mobilních telefonech, díky novému operačnímu systému Windows Phone. Ten začal být i přes počáteční skepsi stále oblíbenějším a rozšířenějším. Tím byl jasně odepsán jeho předchůdce Windows Mobile a Microsoft zjistil, že se barevné kachličky lidem vcelku i líbí.

Metro tak přešlo na PC a tablety. Tablety se přitom více podobaly osvědčeným mobilům. Obě platformy jsou totiž dotykové, což k Metru vyloženě sedí. Poněkud jiné ohlasy nastaly u PC, kde je Metro ovládáno myší a prodejnost Windows 8 skutečně není tak vysoká, jak Microsoft doufal. To může být způsobeno právě revolučním Metrem, kterého se mnozí bojí. Ačkoliv je Metro pro nový operační systém velmi důležité, není jeho alfa omegou. Pokud se někomu Metro vyloženě nelíbí, může využívat klasickou plochu jako kdykoliv předtím. Vše co běží na Windows 7 přitom v pořádku funguje i na osmičce. Není se tedy čeho obávat.

Hledání aplikaceHledání aplikace

Funkce kachliček

Podívejme se na smysl a funkce kachliček blíže. Každá kachlička reprezentuje konkrétní aplikaci, klepnutím na ni se aplikace ihned otevře. Jakmile nainstalujeme program, kachlička se automaticky přidá mezi ostatní. Přesto zde není napevno daná, můžeme kteroukoliv aplikaci dát zcela pryč. Stejně tak můžeme přidat kachličky sloužící k nastavení různého nastavení.

Některé z kachliček neslouží jen coby zástupce dané aplikace, ale rovnou zobrazují potřebné informace, takže uživatel přímo na ploše má přehled o celé řadě služeb. Například kolik mu přišlo emailů, jak se změnil kurz měny či akcie, kolik je venku stupňů nebo co je nového na Facebooku. Nechybí ani nejnovější zprávy. Pokud se informace do jednoho čtverce nevejdou, obvykle jde kachička zvětšit, aby coby obdélník zabírala dvě místa.Není to ale pravidlem.

Windows 8 disponuje vlastním online obchodem/centrem s aplikacemi, což se nazývá Store. Funguje to vlastně stejně jako obchod Androidu. Vyhledáte potřebnou aplikaci a systém ji automaticky stáhne a nainstaluje. Pokud nemáte nic vyhledaného, můžete si programy jednoduše prohlížet. Některé jsou placené, jiné zdarma. Česká podpora aplikací není valná a očekávali bychom jich mnohem více. Očekáváme však, že postupem času jich mnoho přibude. Stejný osud totiž potkal i zmíněný Windows Phone, kde nejdříve nebylo téměř nic, ale brzy se toho objevilo opravdu hodně. Všechny aplikace ale není třeba stahovat, celá řada jich totiž Windows obsahuje již po instalaci. Jedná se zejména o zprávy, kde nalezneme přehled všech příchozích zpráv. Dále pak počasí, kalendář, zprávy – všechny zmiňované jsou přitom dosti propracované, zkrátka dotáhnuté do konce. Například program počasí nejenom ukazuje informace o počasí dnes i v příštích dnech, ale vše je naprosto přehledné, přesné a dle času a počasí se mění i obrázky.

Aplikace PočasíAplikace Počasí

Vzhled

Dle mého názoru je Metro designově velice vyvedené. Táhne se totiž v duchu minimalismu, takže nikde nevidíme zbytečná okna, možnosti, nápovědy, zkrátka nic rušivého. Metro tak je naprosto přehledné a dobře se ovládá. Vše je stylizováno do moderních sytých odstínů barev. Originální zabudované aplikace se táhnou v podobném duchu a tak k systému skvěle sedí. Kvůli této čistotě se ovšem řada nastavení schovala hlouběji a je poněkud složitější je naleznout.

Ukázka StoreUkázka Store

Závěrem

V tomto článku jsme si nastínili rozhraní Metro – zejména kde se vůbec vzalo a jaká je vůbec funkce kachliček. V druhé části recenze si ukážeme, co Windows 8 ještě přináší nového, jak Metro spolupracuje s klasickou plochou, či kam se vlastně poděl stále diskutovaný Start. Proto nezapomeňte sledovat Swmag.cz!

Článek Windows 8 - První část byl publikován 1. května 2013 v 05.00 v rubrice Technologie. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...