Windows 8 - Druhá část

Tagy:  Windows 8 aktuální recenze, moderní recenze, metro a aplikace, windows phone, kde se vzal windows 8, kde je start. kde spuštěné aplikace, jak zavřít aplikaci ve Windows 8, rychlost zapínání, Windows 8, Win, Widle, Microsoft

Sponzorované odkazy

Články v sérii

  1. Windows 8 - První část
  2. Windows 8 - Druhá část
Windows 8 - Druhá část

V minulém díle recenze Windows 8 jsme si představili rozhraní Metro. Dnes se podíváme na stabilitu, rychlost, start, aktualizace… čeká nás toho hodně a tak neváhejme a pusťme se do toho!

Ukázka grafického rozhraní oknaUkázka grafického rozhraní okna

Rychlost a jednoduchost!

Windows 8 se pyšní velmi rychlým nastartováním celého systému. Oproti Windiws 7 mu stačí zhruba polovina času, což je rozhodně velký pokrok. Rychlejší je i vypínání, které trvá zhruba o 30 až 40% méně. Svižnost se nevyhnula ani celému systému, který ačkoliv nemá velké nároky, běží téměř bleskově. Mnohem rychlejší je také kopírování souborů. Stejné informace se můžete dočíst v celé řadě dalších článků. Otázkou je, zda uživatelům a redaktorům nepřipadá osmička rychlá, jelikož je to nová instalace OS na starý, zpomalený OS. Právě nainstalovaný operační systém je přece vždy rychlejší. Grafická stránka je dle mého fantastická. Nový vzhled oken je jednodušší a vše dohromady mnohem více ladí. Samozřejmostí je změna celého vzhledu, pokud vyměníme třeba pozadí plochy.

Levá nabídkaLevá nabídka

Kam se poděl Start?!

Velmi diskutovaným tématem je chybějící nabídka Start, přes kterou uživatelé dělali spoustu častých úkonů. K těm je nyní třeba dostat se úplně jinak. Většinu funkcí ze Startu nalezneme v pravém panelu, který se objeví, jakmile najedeme myší do kteréhokoliv pravého rohu. Zde pak vidíme možnost vyhledávání aplikací, sdílení či nastavení, které skrývá ovládací panely, možnost vypnutí, hlasitost audia, připojení či jas monitoru. V panelu lze nalézt i tlačítko pro přechod do prostředí Metra, které se však téměř nevyužívá, neboť do Metra se dostaneme stisknutím hardwarového tlačítka Windows na klávesnici. Windows 8 má však i levý panel. Ten se zase objeví při najetí kurzorem myši na kterýkoliv levý roh. V tomto levém sloupci vidíme všechny spuštěné aplikace rozhraní Metro. Ostatní software, který máme spuštěný skrze plochu, pak vidíme klasicky ve spodní liště. Windows 8 totiž rozlišuje programy pro Metro a pro klasickou plochu. Vše pro Metro najdeme ve Store, klasické aplikace pak stahujeme normálně z internetu, například z eDownload.cz. V Metru mívají uživatelé často problém zavřít aplikace, neboť tam není žádný křížek. Stačí myší stisknout a držet v horní části obrazovky, celá aplikace se jakoby chytne do ruky a dále táhnout až k dolnímu okraji obrazovky. Jelikož uživatelům klasická nabídka Start často chybí, objevila se řada aplikací, nástrojů a způsobů, jak již legendární Start vrátit k naší spokojenosti zpátky.

Pravá nabídkaPravá nabídka

Zajímavosti

V některých situacích nás Windows 8 negativně překvapil. Jedná se zejména o drzé aktualizace, které si samovolně vyžadují okamžitý restart. Systém vám prostě oznámí, že za 10 minut proběhne restartování stroje. Žádná možnost odložení zde není. Pokud zrovna stahujete velký soubor, máte důležitou videokonferenci či děláte cokoliv neodkladného, máte smůlu. Jednou za dva týdny mi některá aplikace bohužel zcela zamrzla, nepomohlo ani dlouhé čekání na odpověď aplikace. Naneštěstí se v obou případech jednalo o důležitou a neuloženou práci. Zajímavé je, že i přes drsné vypnutí aplikace se všechna data záhadně uložila a o nic jsem tak nepřišel.

KopírováníKopírování

Závěrem

Po měsících testování musím říct, že Windows 8 je dobrý a kvalitní operační systém. Microsoft zkrátka přišel s rychlým, stabilním a moderním systémem a k tomu přidal něco zcela nového, neotřelého – rozhraní Metro. Novodobý design a jednoduchost vypadá skvěle a tak dávám jednoznačně palec nahoru. Z čeho tak nadšený nejsem, jsou některé úkony, které musím dělat delší dobu, neboť důležité nabídky jsou schovanější, než bych si představoval. Samotné Metro pak řadu uživatelů natolik zarazí, že se prostě budou bát Windows 8 si pořídit, což je jistě škoda. Ze sedmiček lze na osmičky upgradovat za 2 tisíce a celý systém vyjde na zhruba 3–4 tisíce korun, ceny se rychle mění a záleží také na verzi, o kterou máte zájem.

Článek Windows 8 - Druhá část byl publikován 3. května 2013 v 05.00 v rubrice Technologie. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...