Sloupek SWMag.cz aneb Co mají na srdci naši redaktoři

Tagy:  fejeton, názor, redakce, SWMag.cz, redaktor, otázka, zamyšlení, svět IT, problémy v IT, názory redakce

Sponzorované odkazy

Sloupek SWMag.cz aneb Co mají na srdci naši redaktoři

V redakci v nedávné době vznikl nápad vytvořit jakýsi sloupek, ve kterém by se redaktoři podělili s vámi čtenáři o své názory a pohledy na různé problémy v oblasti softwaru a informačních technologií. Jako šéfredaktor mám tu čest napsat několik úvodních slov, které začnou nový seriál v softwarovém magazínu SWMag.cz.

Přemýšlel jsem dlouho, jaká slova bych měl na úplný začátek zvolit, ale raději se zaměřím rovnou na problematiky, které ve svých sloupcích řeší redaktoři Zdeněk Kasner a David Žid. Zdeněk se zaměřil na často diskutovaný problém, který trápí řadu uživatelů mobilní elektroniky. Jde samozřejmě o baterie, jejich kapacitu a také výdrž. David pro změnu rozebral budoucnost kontroverzní technologie 3D ve spotřební elektronice.

Ptáte se na důvod tvorby této série sloupků? Odpověď je velmi prostá. Chceme s vámi čtenáři navázat větší kontakt a vytvořit prostor pro vaše připomínky, otázky k redaktorům či třeba dobré nápady. Těším se na vaše reakce v diskusi pod článkem a přeji vám příjemné čtení. Ale nyní již přenechám slovo kolegům.

Ondřej Dostál
šéfredaktor

Zdeněk Kasner

Nejslabší článek řetězu

Říkáte si, že vývoj v oblasti mobilních technologií jde kupředu tak rychle, že ho ani nestačíte sledovat? Všechny ty nové služby, zvětšující se kapacity a měnící se platformy vám dávají za pravdu. Ale v každé skupině se najde někdo, kdo nedrží s davem a nejinak je tomu i u technologií. Řetěz je bohužel silný jen tolik, co jeho nejslabší článek.

Kapacita baterií před několika lety narazila na pomyslnou hranici. Dávno jsou pryč doby telefonů s výdrží celý týden. Dnes si občas říkám – k čemu je mi mobil, co dokáže přehrávat HD filmy? Pokud si chci potom ještě zavolat, nemůžu ani jeden takový film sledovat až do konce. Kapacita akumulátorů je mnohdy opravdu žalostná. Jenže fyzice a chemii neporučíš, a tak jsou v současné době inženýři nuceni hledat mezery v neúprosných přírodních zákonech… Co když vám sice nedáme baterii s dlouhou výdrží, ale zase ji nabijete během několika sekund? Nebo bezdrátově jen za pomocí indukce? Nebo přímo ze slunečního záření?

Všechno jsou to ale jen okliky, jak alespoň nějak dohnat zbytek technologií, jejich rostoucí výkon a s ním související touhu po „potravě“. Až skončí současný trend zvyšující se velikosti mobilních telefonů, který výrobcům baterií nahrává a dovoluje jim nedostatek kapacity celkem úspěšně maskovat, budeme se všichni muset rozhodnout. Pokračovat v rychlém pokroku, nebo se na chvíli zastavit a zaměřit se na úspornost a optimalizaci. První možnost zní lákavěji, že? Ale jak dlouho ještě…

David Žid

Třetí rozměr a jeho budoucnost

Po pár letech od velkého boomu s 3D mám pocit, že této technologii pomalu začíná docházet dech. Trojrozměrným filmům jsem dal definitivní sbohem, když jsem zjistil, že zaplatím tu 30 korun navíc za lístek, tu dalších 10 korun za půjčení brýlí (zatím jsem neviděl nikoho, kdo by přišel do kina s vlastními), navíc jsou těžké a tlačí. Moje oči dostávají zabrat a mám problém vnímat film jako celek. Ona to není žádná velká tragédie, ale zkrátka dám přednost klasickému 2D.

Když opustíme kinosály, technologie třetí dimenze proniká stále více i do našich domovů. Zájem o 3D televize strmě roste a jeden čas to vypadalo, že boom nastane i na trhu s mobilními telefony. Jenže tady začínám být trochu skeptický. 3D je móda, je to trend a trendy většinou rychle přichází a rychle odchází. Prvních pár týdnů vás možná bude bavit sedět před obrazovkou s brýlemi, ale nakonec skončí v šuplíku a než byste je našli, tak si ten film raději pustíte ve 2D. Člověk je tvor nesmírně líný a při televizních chvilkách to platí dvojnásob. Jsem tedy moc zvědavý, jakým směrem se bude tato technologie ubírat. Můj střízlivý odhad je, že 3D skončí pouze jako příjemné zpestření, nikoliv kompletní změnou v našich zvyklostech, co se filmů, her nebo televize týče.

Článek Sloupek SWMag.cz aneb Co mají na srdci naši redaktoři byl publikován 18. června 2013 v 05.00 v rubrice Rozhovory. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...