Skype 6.5 – Dlaždice a sociální sítě

Sponzorované odkazy

Skype 6.5 – Dlaždice a sociální sítě

Skype je již dlouhá léta synonymem pro telefonování přes internet. Za posledních 10 let jsme mohli zaznamenat řadu nových majitelů a také řadu velmi razantních změn. VoIP volání už však není jedinou funkcí Skype, nyní se z něj stává komunikační centrum a jeho nové místo je jasné – náhrada Messengeru.

Windows Live Messenger minulostí

V posledních letech je Skype rychle se rozvíjejícím softwarem. Svůj podíl na tom má samozřejmě Microsoft, který původní Skype zakoupil za 8,5 miliardy dolarů. Pro dvě služby stejného ražení však v portfoliu nebývá místo, a tak se v dubnu letošního roku Microsoft rozloučil se službou Windows Live Messenger a zcela přesunul svůj zájem na Skype. V současné době se tedy dvě rozsáhlé uživatelské základy spojil v jednu, a tak můžete prostřednictvím Skype komunikovat i s uživateli „mrtvého“ Messengeru.

Úsporné základní uživatelské rozhraníÚsporné základní uživatelské rozhraní

Vedle změny vlastníka a spojení dvou služeb zaznamenal v posledních verzích Skype rozsáhlejší změny. Vedle optimalizace a zvýšení výkonu aplikace již Skype plnohodnotně podporuje tzv. videovzkazy, které můžete zasílat všem kontaktům, i když nejsou připojeni. V momentě připojení, si tito uživatelé vaše vzkazy mohou přehrát. Verze 6.5 také přinesla menší změnu v žádostech o přidání i příjmu nových kontaktů. Nyní veškeré akce probíhají v rozhraní chatu. Okno chatu lze tedy pomalu, ale jistě označit za centrum všech akcí spojených s daným kontaktem. Pokud chcete snadno a rychle psát i cizími jazyky, existuje pro skype speciální překladač Clownfish.

Z okna chatu se stává středisko veškerého děníZ okna chatu se stává středisko veškerého dění

Sociální sítě na denním pořádku

Nově je snazší i registrace účtu na Skype prostřednictvím účtů Microsoft Account či účtu ze služby Facebook. Nové Skype přihlášení tedy usnadní registraci řadě nových uživatelů. Vedle přihlášení můžete svůj účet Skype propojit s účtem Facebook, respektive se zdí a s kontakty z e-mailové služby Outlook.com.

Centrum sociální sítí Skype Home nabízí přehled o všem dění na vaší zdi. Stačí se pouze přihlásit na Facebook a pak už můžete snadno komentovat, vkládat nové příspěvky či „lajkovat“ příspěvky na zdi. Přehlednost této sekce však není úplně ideální a především mi vadí dvousloupcové zobrazení příspěvků.

Skype Home – Skype na FacebookuSkype Home – Skype na Facebooku

Dlaždice jsou všude

Skype ke stažení zcela zdarma je k dispozici například na eDownload.cz či přímo na oficiálním webu www.skype.cz. Instalace je velmi rychlá a snadná. Je třeba dát si pozor jedině na volbu výchozího vyhledávače (Bing) a domovské stránky (MSN) v prohlížeči.

Okno chatu – všimněte si navigační lištyOkno chatu – všimněte si navigační lišty

Nové rozhraní přineslo mnoho větších i menších změn. Trend dlaždic je viditelný hned na první pohled na nové navigační liště, která je oproštěna o jakékoli designové prvky a jde pouze o čtveřici menších dlaždiček. Pravdou je, že je nyní Skype mnohem lehčí a vzdušnější. Také vizáž profilu a jeho nastavení se nese v duchu dlaždic.

Výraznou vlastností Skypu je také nepřeberné množství animovaných Skype emotikonů. Smajlíci na Skype nabízejí vyjádření nejrůznějších nálad či výrazů velmi originálním stylem. Jejich animace je vynikající a prostřednictvím různých kódů lze použít i řadu tajných smajlíků. Příkladem mohou být emotikony (rock), (tmi), (banghead) či třeba (drunk).

Tajní smajlíciTajní smajlíci

Microsoft zapracoval také na integraci Skype do služby Outlook.com. Z původního plánu telefonování v prohlížeči bez pomocného plug-inu bohužel sešlo, a tak je nutné pro zprovoznění Skype v prohlížeči stáhnout zásuvný modul. Skype online bohužel zatím není dostupný v České republice.

I pro chytré mobilní telefony

Chytré mobilní zařízení ovládají trh, a tak se vývojáři desktopových aplikací snaží prosadit i na relativně mladém trhu mobilních aplikací. Skype do mobilu již není problém pořídit. Můžete stáhnout jak Skype pro Android, tak i pro BlackBerry, Windows Phone či iPhone. Vlastní verzi vyvíjí Microsoft také pro doteková zařízení s Windows 8.

Voláme na mobil či pevnou linkuVoláme na mobil či pevnou linku

Skype jako komunikační centrum

Microsoft nyní Skypu věnuje mnoho zdrojů a je to poznat. Služba i aplikace dostává nový rozměr a dostává se ke stále většímu množství uživatelů. Telefonovat můžete i na pevné linky a mobilní telefony, stejně jako posílat textové zprávy SMS. K tomu je však potřeba obstarat si Skype Premium účet, který nabízí skupinové videohovory, sdílení obrazovek a řadu dalších možností. Základní cena se pohybuje okolo 3,5 eura bez DPH (cca 90 Kč) za měsíc.

Suma sumárum se Skype stále zlepšuje a stává se komunikačním centrem počítače. I přes některé méně příjemné vlastnosti a neduhy poskytuje Skype stabilní a rychlou komunikaci. I proto si od naší redakce odnáší nadstandardní hodnocení.

Hodnocení redakce:  85 %

Výhody:

  • Kvalita hovorů
  • Možnost propojení s Facebookem
  • Uživatelské rozhraní
  • Kompletní lokalizace

Nevýhody:

  • Rozhraní profilu
  • Nepřehledný Skype Home
  • Webová verze zatím nefunguje

Článek Skype 6.5 – Dlaždice a sociální sítě byl publikován 28. června 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...