QuickTime Player 7.7 - Nezbytný přežitek

Tagy:  Multimédia, QuickTime, Quick, Time, Player, BS Player, KM Player, MOV, 3GP, Kodeky, Codecs, Přehrávač, Audio, Video, Windows, Mac OS, Apple

Sponzorované odkazy

QuickTime Player 7.7 - Nezbytný přežitek

QuickTime Player 7.7.4 je známý multimediální přehrávač firmy Apple, jehož zatím poslední build pro Windows vyšel v druhé půlce května letošního roku.

Důležité priority

Pokud chceme program objektivně hodnotit, musíme si nejprve definovat jeho prioritní využití. QuickTime totiž na první pohled za svou konkurencí zaostává mílovými kroky, ale přesto se pro vás může stát klíčovým a zcela nezbytným programem. Jeho hlavní výhodou je totiž specifická sada kodeků, které umožňují přehrávání netradičních, nejen appleovských audio a video formátů.

Rozhraní QuickTimeRozhraní QuickTime

Běžný uživatel program neocení

Pokud jste běžným uživatelem, který se nezabývá hlubší editací videa, QuickTime Player pro vás asi nebude to pravé ořechové. Ono takové to běžné každodenní přehrávání seriálů, filmů nebo hudby QT Player příliš dobře nezvládá. Pohyb po stopě není plynulý, obraz má tendenci zamrzat a celkově je ovládání poněkud kostrbaté. Základní neplacená verze QT Playeru nabízí úplné minimum možností a stejně tak tomu je v nastavení programu. O vkládání titulků se ani nebudu rozepisovat, protože to je běh na dlouhou trať s nejasným výsledkem. Dalším mínusem pro běžné uživatele je i absence přehrávání formátu MKV, jehož využití v posledních letech roste raketovým tempem. Oproti konkurenci v podobě BS Playeru nebo** KM Playeru** vypadá QuickTime více než krásné a zralé jablíčko, spíš jako starý hnědý jablečný kompot. Přitom kdyby Apple zapracoval na těchto nedostatcích, mohly by se QuickTime díky své široké formátové podpoře stát jedním z předních multimediálních přehrávačů na trhu. Nicméně dost už bylo hanění a zaměřme se na jeho největší výhody.

Video ve formátu MOVVideo ve formátu MOV

Hlavní výhody

Jak již bylo řečeno, QuickTime umí přehrát formáty, se kterými se běžně nesetkáme. Zaprvé klasický MOV formát, jehož je QT Player hrdým tatínkem a který zvládá bez nejmenších problémů. Pokud se věnujete střihu videa v programech jako Adobe Premiere nebo Sony Vegas, QT Player oceníte mnohem více. I při velkém rozlišení videa se program drží obstojně, a to s velmi kvalitním obrazovým podáním. Plusem je i podpora panoramatických virtuálních fotografií QuickTime VR. V neposlední řadě se určitě vyplatí zmínit i podpora formátu 3GP nebo MP4, ve kterém nahrává celá řada mobilních telefonů. I přes tato pozitiva však celkový dojem z QuickTime Playeru kazí jeho limitující prostředí. Možností je upgrade na verzi PRO, který stojí 30$, ale soudě dle recenzí přímo na oficiálních stránkách Applu to asi nebude žádná velká sláva.

Quick Time Player 7.7.4Quick Time Player 7.7.4

Nestabilní chování

Neplacená verze tak nabízí opravdu to nejmenší minimum možností a funkcí. Pomyslným hřebíkem do rakve jsou neustálé chyby, které zdá se QuickTime trápí především na platformě Windows. I čerstvě nainstalovaný program totiž neustále blbne a zlobí. Někdy se kousne, jindy mi ikonka kurzoru zamrzne při načítání a tak bych mohl pokračovat dál. Přeji pevné nervy.

Celkový dojem

Sečteno a podtrženo. QuickTime Player je velmi omezený program, který není určen pro běžné uživatele. Jeho výhody ocení zejména komunita lidí, která se zabývá detailnější editací videa, a která se bez něj jinak neobejde. Funkčností sic zaostává daleko za konkurencí, ale stále dokáže přehrávat formáty, které jiné přehrávače nepodporují.

Hodnocení redakce:  45 %

Výhody:

  • Přehraje MOV, 3GP
  • Nezbytný pro některé editační programy

Nevýhody:

  • Nepřehraje MKV
  • Působí zastarale
  • Limitující prostředí
  • Na Windows nestabilní
  • Není v češtině

Článek QuickTime Player 7.7 - Nezbytný přežitek byl publikován 3. července 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je David Žid. Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...