LogMeIn Hamachi a jeho alternativy - tvoříme vlastní virtuální síť

Tagy:  hamachi, vpn klient, jak hrát přes hamachi, cod online, multiplayer hry

Sponzorované odkazy

LogMeIn Hamachi a jeho alternativy - tvoříme vlastní virtuální síť

Pokud jste se už někdy pohybovali v prostředí počítačových her pro více hráčů, již jste s největší pravděpodobností narazili na software se jménem Hamachi. Tento software těšící se velké popularitě mezi hráči však není jedinou alternativou pokud si chcete zřídit vlastní virtuální LAN síť. Proto si v dnešním článku mimo jiné ukážeme, jaké možnosti kromě Hamachi nám internet nabízí a co nám mohou nabídnout navíc oproti tomuto notoricky známému programu.

LogMeIn Hamachi – notoricky známý VPN klient.LogMeIn Hamachi – notoricky známý VPN klient.

V první řadě je nutné si říci co vlastně Hamachi umí a proč ho množství hráčů využívá pro své multiplayerové seance. Hamachi je software sloužící k vytvoření tzv. Virtual Private Network (VPN), tedy virtuální privátní sítě, která se, ačkoliv je realizována pomocí internetu, chová jako klasická LAN. Řečeno více polopaticky – ačkoliv jsou počítače v ní propojeny za pomoci internetu, chovají se stejně jakoby byly propojeny síťovým kabelem. To mimo jednoduššího zakládání herních místností umožňuje také např.: snadné sdílení dokumentů, souborů či fotografií a to pouze v rámci této virtuální sítě.

Oproti ostatním VPN klientům jsou cílovou skupinou tohoto softwaru právě hráči, a tak je i ovládání koncipováno tak, aby bylo co nejjednodušší – pomocí jednoho tlačítka zapínáte/vypínáte síťovou komunikaci v rámci programu, pomocí dalšího můžete vytvořit novou síť a poslední slouží k připojení k již existující síti. Používání Hamachi vás však neomezuje pouze na hraní s přáteli, neboť existují dokonce i ryze české herní Hamachi komunity, a tak je vždy dostatečné množství prostoru pro hraní, i když zrovna vaši obvyklí spoluhráči nemají čas.

Vždy existuje alternativa

Přestože Hamachi je velice kvalitní a funkční kus softwaru, je možné, že se najde něco co vám nebude vyhovovat. Tisíc po VPN toužících uživatelů, tisíc chutí a požadavků. Naštěstí firma PlugMeIn nedrží na poli VPN klientů monopol a tak máme na výběr z několika alternativních programů.

Tunngle – hráčské ambice na prvním místě

První z těch, které si dnes představíme nese název Tunngle a jedná se o klient ještě více orientovaný na hráčskou veřejnost. Pracuje na stejném principu jako Hamachi, ale klade ještě o něco větší důraz na hráčskou komunitu, a tak jsou komunitní funkce přímo do klienta integrované. Je tedy možné vybírat z široké nabídky herních místností a uživatel se může místo nastavování a hledání otevřených sítí plně soustředit na to nejdůležitější – na zábavu. Naopak co může hrát proti Tunngle je fakt, že ve verzi zdarma je poměrně dost vyplněný reklamami.

Evolve – VOIP, hledání spoluhráčů

Pokud vám ani Tunngle nepřipadá dostatečně optimalizovaný pro hard core hráče je tu pro vás program s názvem Evolve. Vývojáři neprezentují Evolve jako VPN klient, ale označují ho svými slovy jako sociální platformu pro hráče. Mimo vytvoření virtuálně sítě nabízí pokročilý systém na hledání spoluhráčů, VOIP telefonii, přes 3000 podporovaných her a mnohé další vymoženosti, které praví hráči jistě ocení.

Evolve – další z podobných programů zaměřených úzce na hráče.Evolve – další z podobných programů zaměřených úzce na hráče.

Neorouter – VPN jak má být

Abychom se však nezaměřovali pouze na uživatele, kteří jsou přívrženci multiplayerových řežeb, je třeba zmínit také klient, který není tak úzce zaměřený na hráče a tímto programem je Neorouter z dílen stejnojmenné společnosti. Mimo nám již dobře známých funkcí plynoucích z využívání VPN (jako je např.: sdílení dokumentů,foto­grafií atd…) nabízí třeba funkci Remote Access – tedy vzdálený přístup do počítačů v dané VPN.

OpenVPN – Bezpečně a zdarma

OpenVPN Poslední z alternativ, které si v tomto článku představíme je terminátor mezi VPN klienty – softwarové řešení s názvem OpenVPN. Ten je distribuovaný pod licencí opensource a vyznačuje se hlavně svojí konfigurovatel­ností,výkonem a důrazem na bezpečnost, čímž se z něho stává klient, za jehož používání by se nemusely stydět ani větší firmy.

Terminál – GUI softwarového řešení OpenVPN pro WindowsTerminál – GUI softwarového řešení OpenVPN pro Windows

Slovo na závěr

Dovoluji si tvrdit, že co se týče kvality vytvořené sítě jsou všechny programy uvedené v tomto článku srovnatelné. Jako vždy jde spíše o to umět si říci, na co chci primárně svojí VPN používat a podle toho zvolit daný software. Pokud jste hráči každým coulem tak Tunngle, Evolve popřípadě Hamachi jsou pro vás jasná volba. Pokud však hledáte spíše klient pro vytvoření a správu např. pracovní virtuální sítě, bude lepší zvolit Neorouter. A pokud dané problematice rozumíte a hledáte komplexní řešení, kteréý vám dovolí plně zasahovat do provozu a nastavení vaší VPN, tak v tom případě je pro vás OpenVPN jako stvořené.

Článek LogMeIn Hamachi a jeho alternativy - tvoříme vlastní virtuální síť byl publikován 15. července 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Jindřich Pevný. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...