Google Sites – Tvorba webových stránek jako hračka?

Sponzorované odkazy

Google Sites – Tvorba webových stránek jako hračka?

O důležitosti míti vlastní webovou stránku jistě není nutné dlouze vypovídat. Ať už web poslouží jako osobní vizitka nebo propagace vlastních činností (koníčky, projekty, firma), webová stránka snadno a přehledně (v ideálním případě) cílovému publiku vše důležité prozradí. Je tu ale jeden velký háček. Kde si ony veledůležité stránky vlastně vytvořit?

Vzhled prvního testovaného webuVzhled prvního testovaného webu

Internetové stránky zdarma

Možností na tvorbu internetových stránek zcela zdarma je samozřejmě více. Pokud však opomeneme ty nejjednodušší cesty jako založení blogu, který nevypadá tak úplně důvěryhodně a profesionálně, pole možností se radikálně zmenší. Jednou ze zbývajících cestiček, kudy se uživatel stále může vydat, zůstává Google Sites, jedna z mnoha služeb gigantické společnosti Google. Rozhodli jsme se tedy zmíněnou službu pořádně vyzkoušet a zde jsou výsledky.

Vzhled druhého testovaného webuVzhled druhého testovaného webu

Google Sites – založení www stránek

V první řadě je třeba vlastnit Google účet. Pokud ho ještě nemáte, registraci můžete učinit v oficiálním formuláři Google . Věříme, že většina internetových uživatelů však Google účet již někdy vytvořila a tak můžeme přejít k samotné tvorbě webovek. Nečekejte nic složitého, Google se totiž snaží o maximální přehlednost a tvorba probíhá v několika krocích. Nejdříve si samozřejmě zvolíme jméno naší nové internetové stránky. Tím automaticky vznikne také odkaz na ní. My jsme zvolili název „Test pro Swmag.cz“ a vytvořil se tak link sites.google.com/si­te/testproswmag­cz. Dále je třeba zvolit si z několika šablon, čímž určujeme strukturu stránky, neboli kde jaký prvek (menu, obsah, obrázky) bude vlastně ležet. Pro předposlední krok jsou připraveny motivy, které určí konkrétní vzhled (hlavně barvy) webu. Nechybí ani pole pro popis webu nebo určení internetových stránek jako vhodné jen pro dospělé.

Tvorba webových stránekTvorba webových stránek

Možnosti editace

Vlastní web tedy již máme, jeho tvorba trvala asi jednu jedinou minutu. Jaké další možnosti ale máme? Jak změnit obsah, strukturu nebo celý design? Text jde editovat vcelku pohodlně. Stačí kliknout na jediné tlačítko, případně využít zkratku „E“ a všechen text na stránce lze přímo přepisovat. K tomu jdou využít i další funkce jako zvýraznění textu (tučné, podtržení atd.), změna fontu, odkazy, číslování… Příjemnou zprávou je, že zde existuje česká korekce a jakýkoliv překlep je ihned červeně podtržen. Pod článek mohou uživatelé přímo psát také komentáře, což web obvykle značně oživí. Komentáře jsou samozřejmě nepovinné. Mnohem horší je to se změnou vzhledu. Existuje tu sice přímo tlačítko určené k této činnosti, odkazuje však na stránku, kde nelze nic takového provést. Při nejasnostech je uživatel odkazován na nápovědu, která je ovšem neuvěřitelně dlouhá a také kompletně anglicky. Googlu se bohužel nepodařilo svou službu na rychlou tvorbu webových stránek dotáhnout až do zdárného konce. Trpí tak řadou chyb, těžko pochopitelnými možnostmi úprav a nejasnostmi v ovládání.

Internetové stránky lze alespoň propojit s dalším užitečným nástrojem společnosti Google. Jedná se o Google Analytics a již jsme vás o této službě informovali zde .

Výběr z nabídky šablonVýběr z nabídky šablon

Hodnocení na rovinu

Google Sites se na prví pohled tváří jako výborná služba, která uživateli vytvoří ty nejlevnější (zdarma) webové stránky vůbec. Pokud se však podíváme pod pokličku, uvidíme řadu nedostatků. Ať už mluvíme o složité adrese, nepřehledných či zcela nefungujících nástrojích pro úpravu vzhledu či napůl přeložených textech, je jasné, že Google bude muset odvést ještě pořádný kus práce. Dosud se totiž výrazně lepším řešením zdá být založení bezplatné domény spolu s využíváním redakčního systému Wordpress. To však vyžaduje o něco vyšší technickou zdatnost. Pokud máte zkušenosti s lepšími službami, než je Google Sites, nezapomeňte své doporučení zanechat v komentářích níže.

Naše hodnocení:  64 %

Výhody:

  • Rychlá tvorba
  • Ze začátku přehledné

Nevýhody:

  • Složitá editace
  • Možnosti jsou zmatené, složité
  • Příliš dlouhá adresa

Článek Google Sites – Tvorba webových stránek jako hračka? byl publikován 23. července 2013 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...