Flickr – Fotografie bez omezení v terovém úložišti

Sponzorované odkazy

Flickr – Fotografie bez omezení v terovém úložišti

Letní sezóna dovolených a zájezdů je v plném proudu a paměťové karty se plní fotografiemi, které jednou nádhernou dovolenou připomenou nejen vám, ale i vašim přátelům či příbuzným. Jenže jak fotky spolehlivě sdílet na internetu, aniž byste byli omezeni prostorem či ztrátou kvality. Yahoo se činila a přináší zcela nový Flickr!

Bez omezení prostorem

Flickr v posledních letech nebyl zrovna na výsluní. Mohl za to především pasivní přístup k vývoji ze strany vlastníka služby – Yahoo. Nyní však Flickr nabírá druhý dech a řadu nových uživatelů, kteří jdou za jasným cílem – sdílení fotografií bez omezení. Nyní je k dispozici úctyhodný terabajtový úložný prostor s možností nahrávání fotografií v původním rozlišení a bez komprese.

Nové webové rozhraní vypadá velmi dobře a také tak funguje.Nové webové rozhraní vypadá velmi dobře a také tak funguje.

Těmito možnosti vytírá konkurenci zrak, má to však jedno ale. Mnoho datových úložišť umožňuje uložit téměř jakákoli data. Může jít o video, fotografie, dokumenty či jiná data. V případě Flickru jste omezeni pouze na fotografie a videa. U videí je navíc další omezení. Nahrát můžete video maximálně ve full HD rozlišení (1080i) a v délce tří minut. Tato omezení však neberu jako zápor. Flickr vždy byl a je služba určená pro sdílení fotografií a přesně pro tuto činnost připravil svým uživatelům vynikající možnosti.

Vyhledávání nabízí dobrou filtraciVyhledávání nabízí dobrou filtraci

Vezměme si konkurenci, která je sice tvrdá, leč postrádá především kapacitu úložiště a často komprimuje. Google Drive nabízí 15 GB (za příplatek 50 dolarů za měsíc je možné rozšířit úložiště na 1 TB), Facebook sice není omezen kapacitou, fotografie však nekompromisně zmenšuje. České Rajče.net, které se v tuzemsku těší velké oblibě, nabízí podobně jako Facebook neomezené úložiště, nahrané fotografie ale podléhají kompresi. Pro srovnání dnešních poměrů s dřívějšími v této oblasti si můžete přečíst velký srovnávací test on-line úložišť fotografií na internetu , který jsme v našem magazínu publikovali před dvěma lety.

Nahráváme fotografie – drag & drop funguje spolehlivěNahráváme fotografie – drag & drop funguje spolehlivě

Čím větší, tím lepší

Další novinkou je zcela přepracované webové rozhraní služby. Nese se ve smyslu čím větší, tím lepší. Hlavní dominantou jsou většinou zvětšené náhledy fotografií. Nejde ale o nepraktický prvek, rozhraní je totiž přehledné a intuitivní. Nevýhodou však je absence české lokalizace. Většina možností a nástrojů je schována v horní liště.

Správa uživatelského profilu nabízí řadu možností. Vedle klasické organizace fotografií se můžete připojit do skupin, vytvářet složky „s příběhem“, kde jednotlivé fotografie dávají dohromady příběh. Líbí-li se vám nějaká fotografie, můžete si ji vložit do oblíbených. Odpadá pak složité vyhledávání fotografie.

Vyhledáváme fotografie přímo na mapě – mapy poskytla NokiaVyhledáváme fotografie přímo na mapě – mapy poskytla Nokia

Flickr nabízí obdobu „přátelství“ na Facebooku, které usnadňuje sdílení fotografií a umožňuje spravovat přístup lidí k vašim fotografiím. Samozřejmostí je snadné vyhledávání prostřednictvím jiných služeb. Pro komunikaci slouží FlickrMail, což je jakási zjednodušená e-mailová služba pro komunikaci s vašimi přáteli.

Flickr díky úpravě autorských práv fotografií funguje jako fotobanka. Portfolio nabízených fotografií je široké a svými čísly dokonce překovaná i Wikipedii. Flickr sice nemá vlastní off-line aplikaci pro snadnou úpravu a upload fotek, nabízí však mobilní aplikaci chytré mobilní telefony. Upload fotografií na Flickr umožňují správci fotografií, jako například Zoner Photo Studio či Adobe Photoshop Lightroom.

Hlavní strana profiluHlavní strana profilu

Necelých 100 milionů uživatelů

Druhý dech Flickeru je opravdu nadějný a necelých 100 milionů uživatelů napovídá dobré budoucnosti. Flicker dobře poslouží jak pro sdílení fotografií z dovolené u moře, rodinné oslavy či pro amatérské fotografie. Vaše digitální fotoalba můžete konečně nahrávat bez omezení a strachu z dosažení maximálního objemu dat úložiště. A spolupráce s řadou editorů a správců fotografií je jen příjemným zpestřením. Flickr můžete navštívit na adrese www.flickr.com.

Hodnocení redakce:  80 %

Výhody:

  • Kapacita úložiště
  • Nové webové rozhraní
  • Funguje i jako fotobanka

Nevýhody:

  • Absence češtiny
  • Chybí vlastní offline aplikace

Článek Flickr – Fotografie bez omezení v terovém úložišti byl publikován 23. srpna 2013 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...