PowerDVD 13 – Co je nového ve třináctce?

Tagy:  powerdvd, powerdvd 13, cyberlink powerdvd, powerdvd 12,

Sponzorované odkazy

PowerDVD 13 – Co je nového ve třináctce?

Je naprosto nezpochybnitelné, že v dnešní době čelí IT průmysl nezadržitelnému a bleskovému technologickému vývoji pozorovatelného hlavně v oblasti hardwaru. Ale v ruku v ruce s hardwarem, coby bezduchou tělesnou schránkou, jde samozřejmě i „duše“ počítačových zařízení – software. Je sice hezké být vlastníkem nadupaného stroje s neuvěřitelným výpočetním výkonem schopného funkcí, o kterých se nám před pár lety ani nesnilo, ale pokud nebudeme vlastnit stejně kvalitní software, který by tyto funkce ovládal, ocitneme se v situaci, která by se dala přirovnat k manželství s krásnou ženou, již však nemůžeme ani políbit. A vývojáři si to velmi dobře uvědomují a proto s každou novou verzí programu přichází množství převratných (nebo alespoň to vždy vývojářské společnosti tvrdí) novinek. Výjimkou není ani nová verze oblíbeného přehrávače multimédií PowerDVD 13, jejíž nové funkce si dnes představíme.

Za hranice HD

TrueTheatre HD v akci.TrueTheatre HD v akci.

Asi nejvíce markantní záležitostí (i samotnými vývojáři tlačenou do popředí před ostatní nové features) jsou funkce pramenící z implementace Cyberlink TrueTheatre, což je registrovaná obchodní známka a hlavně engine umožňující pozvednout vaše „domácí kino“ na úplně jinou úroveň. I když byl TrueTheatre přítomný už v několika předešlých verzích PowerDVD a ve třinácté verzi se pouze dočkal updatu, neuškodí si říct, co všechno vlastně umí. První z nástrojů tohoto impresivního balíků je TrueTheater 3D, který je schopný převádět obyčejná 2D videa do 3D podoby vhodné pro sledování s 3D-ready monitorem a nasazenými 3D brýlemi. Následuje nástroj Motion – upravující frame rate videí tak, že ve výsledku působí plynuleji, Stretch – schopný přizpůsobit jakékoliv video širokoúhlému formátu 16:9, Lightning – pracující s barvami s cílem dosáhnout přirozenějšího obrazu a Surrond, který se snaží o dosažení co nejlepšího zvuku a to i na běžném domácím ozvučení. Úmyslně jsem ponechal funkci nesoucí název TrueTheater HD na konec tohoto výčtu, protože se dle mého jedná o opravdu zajímavý a chytrý nástroj. HD totiž dokáže díky obraz-ostřícím procesům, práci s hranami a barvami vylepšit kvalitu videa nižšího rozlišení tak, že výsledek může až budit dojem videa v HD. A to není jediné využití, TrueTheater HD je vhodný i pro sledování HD videí, kdy dokáže dle slov výrobců jít až „za hranice HD“.

Možnosti nastavení TrueTheatre enginu.Možnosti nastavení TrueTheatre enginu.

Titulky

Další novinkou je zbrusu nový titulkovací engine vyznačující se vyšší kvalitou a hlavně flexibilitou nastavení titulek. Je možné změnit barvu, velikost, pozici a v podstatě všechno co se zobrazení stopy titulek týká. Mimo to nabízí i jiné menší vychytávky jako možnost zobrazení titulků ve formátu PGS v MKV videu a nebo třeba možnost specifikovat kodování titulků.

Filmy pěkně pohromadě

Díky nové Movie Library nabízí PowerDVD 13 možnost vytvoření si vlastní virtuální videotéky, ze které se společně s přístupem k online informacích o titulech stává pohodlný a hlavně přehledný způsob jak sledovat a spravovat vaší filmovou kolekci. Mimo to jsou přes Movie Library přístupné recenze či možnost psát recenze vlastní, což s integrovanou podporou sociálních sítí dává této knihovně úplně nový rozměr.

Media Library umožňuje pohodlné procházení vaší filmové kolekce z vybraných adresářů.Media Library umožňuje pohodlné procházení vaší filmové kolekce z vybraných adresářů.

Nezůstává pozadu

Další z příjemných změn můžeme pozorovat i v nových možnostech přehrávání a navigace. Namátkou lze třeba vybrat možnost posouvání přehrávaného videa o –8 a +30 sekund pomocí kurzorových šipek.

Samozřejmostí v dnešní době, kdy s trochou nadsázky budeme za chvíli rádi, že v ovocnářství bude k dostání nedotykový banán, je i zvýšená pozornost věnovaná právě** podpoře** nyní tolik populárních dotykových zařízení a to v podobě touch-optimalizovaného Cinema modu.

Cyberlink nezůstává pozadu ani co se týče nových formátů a tak si můžeme v nové verzi vychutnat například hudbu v bezztrátovém formátu APE a nebo video ve formátech AVCHD (včetně AVCHD 3D).

Dle charakteru nových funkcí a různých vylepšení je jasné že vývojáři filmy Cyberlink si velmi dobře uvědomují kam toto odvětví směřuje, a že už dávno nejde jenom o přehrávání nahraných seriálů v mizerné kvalitě, ale spíše o to,že počítače se stávají centrem domácí multimediální zábavy a nová verze PowerDVD 13 je bezpochyby vhodnou „duší“ pro vaše domácí kino.

Článek PowerDVD 13 – Co je nového ve třináctce? byl publikován 19. srpna 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Jindřich Pevný. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...