Nejlepší programy pro testování výkonu počítače

Sponzorované odkazy

Nejlepší programy pro testování výkonu počítače

Dnes si představíme 5 nejlepších programů pro testování výkonu počítačů. Po malém průzkumu a zkoušení x desítek programů jsme pro Vás vybrali těch 5 top programů, kterými zjistítě výkon Vašeho počítače. A které to jsou? To se dočtete níže.

3DMARK

3DMark patří mezi nejpoužívanější a nejvíce oblíbené programy pro kontrolu výkonu v 3D grafice. Tento program používá nejnovější verzi DirectX, která pomáhá max. výkonu grafické karty a procesoru. Výborné výsledky pak stojí za to, ale čím graficky výkonnější počítač, tím samozřejmě lepší. Tato nejnovější verze programu neběží vždy v úplně dobré kvalitě, jelikož v průběhu se maximálně testuje výkonnost grafiky. Výsledky můžete pak uložit a případně srovnat s ostatními. Nejjednodušší 3DMark, který slouží k základnímu testování je zdarma, pokud však toužíte po profesionálním, připravte si téměř tisíc dolarů. Což jen tak někdo nemá k dispozici.

3DMark v akci3DMark v akci

CINEBENCH

Dalším programem je CINEBENCH, který testuje grafickou kartu podporující OpenGL a také výkonnost procesoru. Tento program je založený podle programu, který se věnuje trojrozměrné grafice Cinema 4D. Je určen pro systémy Windows a Mac. Zobrazuje nejrůznější architektury, a přitom kontroluje výkon.

Komplexní test Cinebench – zdroj maxon.comKomplexní test Cinebench – zdroj maxon.com

CrystalDiskMark

Slouží k testování výkonnosti pevného disku. CrystalDiskMark měří sekvenční zápis, čtení dále pak náhodný zápis a čtení 4kB a 512 kB. Než začnete testovat, můžete vybrat počet zkoušek a velikost aplikovaných dat, avšak čím větší množství dat, tím delší bude práce počítače. Nemusíte vždy testovat celý disk, můžete takové vybrat pouze jednotlivé diskové oddíly. Bohužel se na tento program objevují i negativní ohlasy.

Účinný test pevného disku – zdroj Crystalmark.infoÚčinný test pevného disku – zdroj Crystalmark.info

AS SSD Benchmark

Program, který mnozí z nás berou jako nejlepší pro testování SSD. Tento program nabízí jak sekvenční test se zápisem a čtením 1GB dat, tak 4K test, který sleduje zápis a čtení náhodných 4K bloků a 4K – 64Thrd test, který zkouší rychlost až při 64 vláknech. Na konci testu je proces ohodnocen určitým počtem bodů, které poté můžete srovnávat s ostatními. Program je samozřejmě bezplatný.

Memtest86+

Program slouží ke snadnému odhalení špatné funkce paměťového systému a podává podrobné informace o práci RAM. Je velice jednoduchý, takže se nemusíte bát nepřesných výsledků. Tento program je specifický tím, že jej musíte spustit mimo operační systém. Soubor, který si stáhnete,musíte po rozbalení ISO vypálit nebo jej nahrát na flash disk, tímto procesem dojde k vytvoření startovacího disku, který se spustí vždy před zavedením operačního systému. Pro ovládání je potřeba znát pár základních pojmů. Je určen pro hledání chyb operační paměti, ale můžete jej také použít pro sledování výkonu.

Článek Nejlepší programy pro testování výkonu počítače byl publikován 2. října 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Přemysl Maier. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...