Mapy.cz – Chytrý plánovač tras na webu i v mobilu

Sponzorované odkazy

Mapy.cz – Chytrý plánovač tras na webu i v mobilu

Letní turistika a cykloturistika je stále velmi žádaným způsobem dovolené. Základem je však dobré plánování a přehledné mapy. V dnešní době už není třeba utrácet za papírové mapy, když jsou k dispozici kvalitní služby a aplikace pro chytré mobilní telefony zcela zdarma. Jednou z nich je také mapová služba a aplikace Mapy.cz. Otestovali jsme pro vás webové i mobilní mapy. Věřte, že už se nikdy neztratíte.

Mapy na webu

České Mapy.cz možná nedisponují tak rozsáhlými mapovými podklady jako konkurence, nedostatky v zahraničí však velmi dobře dohání právě na našem území. Mapové podklady jsou opravdu podrobné a lze podle nich snadno plánovat cyklotrasy a turistické výšlapy.

Ptačí pohledPtačí pohled

V terénním testu obstály Mapy.cz opravdu velmi dobře a to jsem se nedržel jen turistických tras, ale vyhledával i svážnice či bývalé „signálky“. Močály, kamenité vrcholky s výškovými body, rozhledny a další významné body, které je potřeba znát při plánování trasy, jsou dobře vyznačeny.

Hledáme pěší trasu za pomoci plánovače tras – a funguje to spolehlivěHledáme pěší trasu za pomoci plánovače tras – a funguje to spolehlivě

Webové mapy nabízejí vícero druhů map. Vedle obecné a satelitní mapy jsou k dispozici turistické mapy či historické mapy. Zobrazit můžete vojenské mapy z poloviny 19. století a nebo mladší mapy z let 2003 a 2006. Tyto mapy v praxi sice příliš nevyužijete, ale jde o zajímavé zpestření. Obecné a letecké mapy umožňují libovolně nastavovat zobrazené objekty, turistické či cyklotrasy. Navíc je možné zhlédnout dopravní informace upozorňující na práce na silnicích nebo jiná omezení. Nečekaná uzavírka silnic už vás nemusí ohrozit.

Turistická mapa – poskytuje i informace o místechTuristická mapa – poskytuje i informace o místech

Funkce Vlastní body je užitečná, pokud si chcete vyznačit vlastní oblíbené místo a získat GPS souřadnice či se o nějakém místě dozvědět více informací. Stačí podržet Ctrl a kliknout na libovolné místo na mapě. Další kartou je starý známý plánovač tras umožňující volbu způsobu cestování a nastavení parametrů trasy. Pro orientační plánování trasy lze použít ruční měření. Pokud jedete na kole jistě oceníte i výškový profil trasy. Webové mapy nabízejí prostě to, co je potřeba a mnoho „fičur“ je jen navíc pro zpestření.

Pojedu na koloběžce, a tak chci vědět, jak bude cesta náročná na stoupáníPojedu na koloběžce, a tak chci vědět, jak bude cesta náročná na stoupání

Mobilní Mapy.cz

Mobilní aplikaci Mapy.cz jsem věnoval největší část testování. Za pomoci určování polohy pomocí GPS a turistických map sloužila aplikace jako dobrý pomocník toulkami Šumavou, při kterých jsem čas od času odbočil z turisticky značených cest.

Po červené zpět a dále po zelené, nebo po žluté?Po červené zpět a dále po zelené, nebo po žluté?

Velkou výhodou je možnost stažení mapových podkladů pro celou Českou republiku. Po stažení do telefonu si řeknou o necelých 350 MB. Lákavá nabídka šetřící omezené tarify mobilního internetu. Podklady obsahují samozřejmě jen obecné mapy, letecké snímky opravdu vzhledem k objemu databáze nečekejte. Navíc aplikace nabízí navigaci, které sice chybí hlasový průvodce, funguje však spolehlivě.

Neslézat z cesty, jsou tam mokřady.Neslézat z cesty, jsou tam mokřady.

Oceňuji zobrazení firem, restaurací, bankomatů a turistických zajímavostí přímo na mapě. V cizím městě nemusíte zdlouhavě hledat bankomat vaší banky ani památky nebo různé hrady, zámky a zříceniny. Vyhledávání určitých objektů či plánovač tras je samozřejmostí.

Zajímavosti v okolíZajímavosti v okolí

Nadstandardní funkcí jsou Zajímavá místa v okolí reprezentovaná ikonkou baťůžku. Na jediné stránce máte souhrn nejzajímavějších míst v okolí místa, kde se zrovna nacházíte. Nechybí krátký souhrn informací, kontakty, otevírací doba, odkaz na web a také orientační vstupné. Většinu těchto informací čerpají Mapy.cz ze serveru turistika.cz.

Hledám bankomat v ChomutověHledám bankomat v Chomutově

Při toulkách Českou republikou jsou české Mapy.cz neocenitelným pomocníkem s tučnou porcí zajímavých informací z různých koutů. Mapa ČR je zmapovaná opravdu na jedničku, mapy Evropy obstojně, dále už vám Mapy.cz bohužel nepomůžou.

Mapy v číslech a v budoucnosti

Seznam v nedávno době zmínil zajímavá čísla spojená se službou Mapy.cz, konkrétní hodnoty se můžete dozvědět z tabulky a nebo z naší zprávy Mapy.cz v číslech a faktech. Pro příklad uvedu, že při leteckém sběru snímků se používá 195,7 megapixelový fotoaparát a letadlo léta ve výšce 372 až 1700 metrů.

Mapy.cz v číslechMapy.cz v číslech

V budoucnosti chystá Seznam novou funkci služby Mapy.cz. Půjde o konkurenci Street View a ponese jméno Panorama. Již nyní brázdí silnice naší republiky pětice automobilů s kamerami. Podle dostupných aplikací by snímané obrázky měly být přesnější a kvalitnější, protože okolní svět je zaznamenáván 1800 snímky za minutu.

S Mapami se neztratíte

Google Mapy mají svá pro a proti a nezklamou vás téměř v žádném koutu naší planety. České Mapy.cz nabízejí podrobně sice jen Českou republiku, ale konkurenci dohánějí přesností a kvalitními mapovými podklady. Katastrální mapy ani hlasovou navigaci zde sice nenajdete, ale turistické mapy, cyklostezky, turistické zajímavosti a nakonec také mobilní aplikace vás jistě potěší. Při toulkách naší malebnou přírodou vás Mapy.cz určitě nezklamou!

TIP: Pro srovnání služby Mapy.cz s konkurencí doporučuji náš test Srovnání map – které sou nejlepší?

Hodnocení redakce:  85 %

Výhody:

  • Přesnost map (ČR)
  • Bohaté informace o místech
  • Výborná mobilní aplikace
  • Turistické mapy a cyklomapy

Nevýhody:

  • Jen Evropa
  • Chybí hlasová navigace

Článek Mapy.cz – Chytrý plánovač tras na webu i v mobilu byl publikován 9. září 2013 v 05.00 v rubrice Programy a Internet. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...