Ashampoo Office 2012 - Stojí za zvážení?

Sponzorované odkazy

Ashampoo Office 2012 - Stojí za zvážení?

Mohlo by se zdát, že na poli kancelářských balíků není zrovna velká konkurence. Monopol drží již mnoho let Microsoft a o několika dalších programech, které jsou zdarma, panuje mezi uživateli jen matné povědomí. Že ovšem existuje i jiný kancelářský balík, který je placený – to už je informace pouze pro fajnšmekry. Ptáte se, kdo se odvážil jít proti Microsoftu s jeho vlastní zbraní? Seznámím vás se softwarem, o kterém jste pravděpodobně ještě neslyšeli: Ashampoo Office 2012.

Placený kancelářský balík

Společnost Ashampoo můžete znát díky jejich poměrně rozšířenému vypalovacímu software Ashampoo Burning Studio. Možná jste i narazili na nějakou jejich utilitu pro vylepšení systému, asi budete ale překvapeni, že z jejich dílen pochází bezmála padesát produktů (většina z nich placených).

Porfolium produktů společnosti AshampooPorfolium produktů společnosti Ashampoo

Jít ovšem na trh s celým kancelářským balíkem a chtít za něj zaplatit v době, kdy Microsoft Office ztrácí uživatele především kvůli jeho vysoké ceně – to chce určitý nápad a nějakou tu přidanou hodnotu. Je obojí v Ashampoo Office k nalezení?

Tento balík jsem vyzkoušel s 30denní trial licencí. Je k ní potřeba licenční klíč, který vám bude vygenerován přímo na stránkách Ashampoo po zadání e-mailové adresy. Verze je plně funkční, pouze je potřeba při každém spuštění zavřít dialog, který nabízí zakoupení plné verze. Při instalaci můžete zjistit, že se celý program skládá pouze ze tří nejpoužívanějších součástí. Není velkým překvapením, že se jedná o textový editor, tabulkový procesor a nástroj pro tvorbu prezentací. Pro běžného uživatele je to naprosto postačující, přesto bych od placeného balíku očekával i další, volitelně instalovatelné součásti, např. pro práci s databázemi.

Nabídka při instalaciNabídka při instalaci

Píšeme texty v TextMakeru

Po spuštění programu TextMaker (což je obdoba Wordu, případně Writeru) vás žádné překvapení nečeká. Stylem lišt, tlačítek a nabídek je téměř k nerozeznání od OpenOffice, LibreOffice, či Office 2003. Pouze s tím rozdílem, že je celý v angličtině. Češtinu v uživatelském rozhraní neočekávejte, ale útěchou může být, že kontrola pravopisu s naším mateřským jazykem počítá, takže o tuto funkci ochuzeni nebudete. Přesto bude nejspíše uživatel, který právě tento kancelářský balík zakoupil a před nákupem ho nevyzkoušel, po zběžném proklikání nabídek asi poměrně překvapen.

Textový editor TextMakerTextový editor TextMaker

Je zde, trochu nadneseně řečeno, vše a zároveň nic. Co by zde mělo být, zde skutečně je – od přizpůsobení zobrazení, přes kreslení objektů, tvorby vlastních formátů, vkládání záhlaví, zápatí, tabulek… Ovšem pokud zapátráte například ve stylech hlouběji, naleznete pouze WordArt, který jako by z oka vypadl tomu v Office 2003. Několik málo přiložených šablon pro nové dokumenty by možná před patnácti lety vypadalo elegantně, v současnosti ovšem podobný dokument zařídíte pomocí několika kliků i bez šablon. Přestože je zrovna toto oblast, kde by i tento kancelářský balík mohl vyniknout, tak naopak daleko zaostává jak před profesionálními šablonami z MS Office, tak i za podrobným průvodcem pro tvorbu nového dokumentu v kancelářských balících jako LibreOffice nebo OpenOffice. Co mu naopak můžeme přičíst k dobru, je poměrně bezproblémová spolupráce s OOXML soubory, tedy s těmi s koncovkou .docx, se kterými si často jiné kancelářské balíky nerozumí.

Nabídka šablon, mj. i pro faxyNabídka šablon, mj. i pro faxy

Prezentace tvoří obstojně

PlanMaker = Excel, Presentations = Powerpoint. Ani zde není nic, co by předčilo očekávání. Tabulkový procesor umí podmíněné formátování, styly buněk i filtry – nic, co by neuměly nástroje zdarma.

Program pro tvorbu prezentací už si vedl o něco lépe, nejspíše nejlépe z celé trojice. Nabízí dostatečnou škálu šablon pro nové dokumenty, rozumí si s různými grafy a diagramy a dokonce obsahuje i šikovný nástroj pro vkládání matematických rovnic a symbolů. Soubory typu .pptx přečte i uloží, s efekty vytvořenými v MS Office ovšem podle předpokladů skončí pouze napůl cesty. V tomto ohledu mu není příliš co vyčítat, Microsoft si své formáty střeží dobře a konkurenci k nim nepouští.

Tvorba rovnic v PresentationsTvorba rovnic v Presentations

Vyplatí se koupě?

Co nakonec potenciálního zájemce o Ashampoo Office 2012 může ovlivnit, je jeho cena, která je oproti produktům od Microsoftu opravdu poměrně výrazně nižší. Zatímco licence MS Office 2013 pro domácnosti stojí 3500 Kč, Ashampoo Office 2012 lze získat za $60, což je po přepočtu cca 1200 Kč. Jestli se to vyplatí oproti bezplatným alternativám, je na zvážení. Jedná se o kompromis, kterému ale ještě k dokonalosti ještě chybí kus cesty. Kdyby v některé z další verzí dokázal přesvědčit něčím navíc, až už v oblasti funkcí, uživatelského rozhraní, či podpory formátů, určitě má ještě na trhu šanci. V současné podobě je to ovšem pouze jeden z mnoha produktů, které si můžete od společnosti Ashampoo vyzkoušet.

Hodnocení:  40 %

Výhody:

  • Nižší cena
  • Podpora OOXML formátů
  • Ucelená sada funkcí

Nevýhody:

  • Žádná přidaná hodnota oproti kancelářským balíkům zdarma
  • Pouze v angličtině
  • Zastaralý vzhled
  • Malá nabídka vlastních šablon, předdefinovaných stylů

Článek Ashampoo Office 2012 - Stojí za zvážení? byl publikován 18. listopadu 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Zdeněk Kasner. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...