Apache OpenOffice 4.0 – Otevřená kancelář znovu na scéně

Sponzorované odkazy

Apache OpenOffice 4.0 – Otevřená kancelář znovu na scéně

Za posledních několik let se pro populární balík kancelářských aplikací OpenOffice změnilo mnohé. Nejprve vývoj financovala společnost Sun, později Oracle a nyní je již nějakou dobu pod hlavičkou neziskové společnosti The Apache Software Foundation. Z pomyslného trůnu zdarma dostupných kancelářských balíčku byl OpenOffice sesazen sadou LibreOffice. Vrátí se však s příchodem verze 4.0 zpět na špici?

Novinky ve čtyřce

Několik let si OpenOffice držel na první pozici struktury verzí číslo 3. Oracle totiž příliš neřešil a nefinancoval vývoj svého kancelářského balíku a velkou změnu přinesla až změna vlastníka, kterým je v současnosti právě The Apache Software Foundation. Nyní nám vývojáři naservírovali významný skok z verze 3.4 na verzi 4.0 a novinek je opravdu celá řada.

Uvítání Apache OpenOffice 4Uvítání Apache OpenOffice 4

Začnu u méně výrazných novinek, mezi které patří například vylepšení rychlosti odezvy a především startu kancelářského balíku. Start je dokonce rychlejší než v případě LibreOffice a to bez zapnutého nástroje Rychlé spuštění. Jádro OpenOffice stále sice běží v prostředí Java, mnoho nástrojů se však od Javy částečně oprostilo. Vývojáři také odstranili starší filtry a formáty StarOffice.

Další očekávanou a vítanou novinkou je opět o chlup lepší kompatibilita s binárními dokumenty Microsoft Office (.doc, .xls, .ppt) a s Office Open XML (.docx, .xlsx, .pptx), který využívají kancelářské balíčky Microsoft Office 2007, 2010 a 2013. Zlepšení se dočkal například lepší převod číslování a odrážek.

TIP: Doporučujeme náš srovnávací test Office Open XML (MS Office) s OpenDocument (OpenOffice, LibreOffice).

Praktický a funkční boční panel

Největší novinkou je postranní panel, který zobrazuje čtveřici přehledů a nástrojových nabídek. Jde jednak o kartu Vlastnosti, která nabízí rychlé nastavení formátování textu včetně nastavení odstavců, odrážek či třeba rozestupů.

Uživatelské rozhraní s postranním panelem ve WriteruUživatelské rozhraní s postranním panelem ve Writeru

Následuje nástroj Styly a formátování, který do verze 4.0 disponoval vlastním oknem, což nebylo zcela ideální. Nyní je nastavení stylů a formátování vzhledně implementováno do rozhraní OpenOffice. Dalšími záložkami jsou Galerie a Navigátor nabízející přehled ve struktuře dat v otevřeném dokumentu. Snadno se tak dozvíte použitou strukturu nadpisů, seznam použitých hypertextových odkazů či třeba přehled komentářů a tabulek. Galerie umožňuje rychlé vložení předkonfigurovaných grafických prvků na různá témata.

Postranní panel a Styly a formátyPostranní panel a Styly a formáty

Výhodou bočního panelu a vlastně celého balíku OpenOffice je bezesporu dobrá konfigurovatelnost celého uživatelského rozhraní. Boční panel lze jediným kliknutím skrýt a všechny panely a funkce v nich snadno přesouvat a reorganizovat.

GalerieGalerie

Přidání bočního panelu do čtvrté verze OpenOffice je zcela pochopitelné a sleduje současný trend širokoúhlých monitorů. Ty totiž disponují dostatečným množstvím horizontálních pixelů, ale každý vertikální pixel je ceněný. Jako zdroj inspirace při tvorbě bočního panelu bezesporu posloužil již neexistující kancelářský balík Lotus Symphony z produkce IBM. V současnosti totiž IBM přesunulo své zdroje v této oblasti právě do OpenOffice.

Navigátor v Apache OpenOffice 4.0.1Navigátor v Apache OpenOffice 4.0.1

Konec podpory Office 2003

Duben 2014 vyškrtne v portfoliu podporovaných produktů Microsoft dva významné hráče. Jde o Windows XP a také o Microsoft Office 2003. Problém nastane nejenom v domácnostech, ale i v podnikové sféře či třeba ve školství.

Tvorba prezentací je snadná a rychlá – ImpressTvorba prezentací je snadná a rychlá – Impress

Office 2003 v porovnání s novějšími nabízí diametrálně odlišné ovládání, na které je třeba si zvyknout. Přechod ze starší verze Office na novější tedy bude velmi podobný přechodu na otevřené balíky, tedy na OpenOffice a LibreOffice. Je tedy důležité zvážit všeobecné i specifické potřeby uživatelů a na základně zkoumání vybrat správné placené či zdarma dostupné řešení. Používáte-li kancelářský balík k běžné tvorbě dokumentů, interaktivních prezentací či tabulek, stojí OpenOffice jistě za zvážení a za vyzkoušení. Ani dlouhodobější zkouška vás nemusí stát ani korunu.

Calc a výpočet grafů z rozsáhlých tabulekCalc a výpočet grafů z rozsáhlých tabulek

Nový vítr v plachtách

Odchod Oracle ze správy kancelářského balíku znamenal konec blokace pokroku. Nový Apache OpenOffice 4.0.1 tak nabízí mnoho novinek, dostatečnou rychlost vývoje a především vynikající kancelářský balík s dobrým potenciálem stát nejlepším zdarma dostupným kancelářským balíkem. Menší chyby se stále najdou (například lepší čítač slov přímo v rozhraní Writeru), užitná hodnota je však obrovská a OpenOffice mohu bezpochyby doporučit.

Článek Apache OpenOffice 4.0 – Otevřená kancelář znovu na scéně byl publikován 29. listopadu 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...