Maxthon 4.2 - Rychlejší než mrknutí oka

Sponzorované odkazy

Maxthon 4.2 - Rychlejší než mrknutí oka

Kombinuje rychlost, o které se nesní ani Google Chrome, příjemné uživatelské prostředí, které by mu záviděl i Firefox a množství funkcí, které byste v dřívějších verzích Opery hledali marně. A to původně vznikl… jako nadstavba Internet Exploreru. Příliš nepřeháním, když povím, že vám nová verze prohlížeče Maxthon vyrazí dech. Zvlášť pokud se ještě v tuto chvíli ptáte – co že to ten Maxthon vlastně je?

Maxthon vždy stál pouze na okraji hracího pole internetových prohlížečů. Od spousty z nich se učil a při pohledu na nejnovější verzi je nutno říct, že se toho přiučil hodně. Navíc i díky novému vykreslovacímu jádru Blink nabral takovou rychlost, že bude muset konkurence napnout všechny síly, aby mu stačila.

Co přináší verze 4.2.0?

Rychlost především…

Ano, rychlost načítání stránek je možná jeho nejsilnější zbraní. I pokud jste nikdy neměli v lásce různé testy prohlížečů, kde jednou vyhrál o milisekundu ten, jindy zase onen, zde je plynulé načítání opravdu znatelné při každé akci. Jak jsem již předeslal, může za to především nové vykreslovací jádro. Maxthon již dávno opustil Trident, součást Internet Exploreru, a po nějaké době strávené s WebKitem se rozhodl pro Blink, což je jeho odnož (fork), nasazená i v nejnovějších verzích Opery a Chromu. Rychlost je ale znát nejen při vykreslování, ale i v pohybu v samotných nabídkách, za což může fakt, že většina součástí jako je Nastavení, Historie nebo Správce rozšíření, je vytvořená přímo v HTML a vykresluje se tedy v prohlížeči stejně, jako běžné webové stránky.

Uživatelské prostředí připomíná FF i ChromeUživatelské prostředí připomíná FF i Chrome

…a spoustu funkcí navrch

Když už je řeč o rozšíření, možná vás překvapí, že například Oblíbené položky či Správce stahování jsou implemetovány jako samostatné doplňky. Můžete je tedy zakázat, případně nahradit, při běžném používání si přitom nevšimnete žádného rozdílu. Databáze doplňků je již poměrně rozsáhlá, v tomto ohledu ale Maxthon možná překvapí ještě jednou. Které doplňky byste si nainstalovali hned mezi prvními? Byla by odpověď něco jako: „Určitě blokování reklam, nějaká ta RSS čtečka, možná i doplněk pro Google Translator na rychlý překlad textu… Často také využívám nástroj pro stahování videa přímo ze stránky a neměl bych zapomenout ani na správce hesel.“? A vývojář by možná přidal: „Hodí se i přepínání vykreslovacího jádra… nějaký pořádný debugovací nástroj… občas je potřeba udělat i pár screenshotů.“ Ať už jsem se trefil, či ne – všechny tyto součásti má Maxthon už v základu. K tomu navíc ještě například možnost přepnout do nočního režimu, ztlumit všechny zvuky z prohlížeče a spoustu dalších drobností, na které narazíte až při delším používání.

Doplňky vestavěné v MaxthonuDoplňky vestavěné v Maxthonu

Hlouběji do útrob programu

Nastavení Maxthonu pak určitě potěší i kutily a hračičky, co si chtějí prohlížeč přizpůsobit podle svých představ. Mezi jednotlivými záložkami naleznete podrobné nastavení chování záložek a adresního řádku, proxy nebo ukládání hesel. Také zde třeba zjistíte, že pro jednotlivé stránky lze vytvářet aliasy pro rychlý přistup přes funkční klávesy F1-F12 a obrázky lze ukládat pomocí jednoho kliknutí do předem zvolené složky. Speciální záložku pak mají gesta myší, opět vestavěná přímo v prohlížeči.

Nastavení gest myšíNastavení gest myší

S cloudem si rozumí

O čem jsem se ještě nezmínil, je originální součást Maxthonu – vestavěný cloudový účet. To, co je v ostatních prohlížečích dostupné pouze občas a pouze jako jednotlivé služby (například Firefox Sync), je zde implementováno pro všechny součásti programu. Po vytvoření účtu, případně po přihlášení přes Facebook či Twitter, máte možnost synchronizovat s cloudovým úložištěm nejen vaše záložky, ale i historii, doplňky, nastavení blokování reklam a prakticky vše, na co si vzpomenete. Zároveň se zde objevuje další možnost – stahování do cloudu. Potřebujete stáhnout soubor, ale nemáte v současnosti příliš rychlé připojení, případně ho potřebuje mít ihned k dispozici na více počítačích najednou? Můžete využít výhod svého účtu a soubor místo na lokální disk přenést na disk virtuální, který je spojen přímo s vaším účtem. Pokud o cloud nemáte zájem, Maxthon vám (na rozdíl od mnohých jiných programů) nic nevnucuje a můžete ho spokojeně používat i bez něj.

Správce stahování i s cloudemSprávce stahování i s cloudem

Závěrem

Maxthon není zcela novým prohlížečem, ale jeho nejnovější verze určitě překonává mnohá očekávání. Po slušném náběhu, kdy se kompletně přepracovaná verze 4 pochlubila množstvím funkcí, se nyní od verze 4.2 přidalo vykreslovací jádro Blink, které mu udělilo vskutku bleskovou rychlost. Dojem, který Maxthon zanechává, je natolik dobrý, že ani úvahy o změně oblíbeného prohlížeče nejsou příliš mimo. A jak jste na tom vy?

Hodnocení:  95 %

Výhody:

  • Rychlost vykreslování i samotného programu
  • Mnoho funkcí v základu
  • Moderní vzhled
  • Přehledné uživatelské prostředí
  • Propojení s cloudem

Nevýhody:

  • Pouze na Windows

Článek Maxthon 4.2 - Rychlejší než mrknutí oka byl publikován 1. ledna 2014 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Zdeněk Kasner. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...