AVG PC TuneUp 2014 - další optimalizační pomocník

Sponzorované odkazy

AVG PC TuneUp 2014 - další optimalizační pomocník

Vývojáři z AVG Technologies přichází s další edicí oblíbeného optimalizačního softwaru AVG PC TuneUp. Oproti dostupným konkurenčním produktům má ale jednu menší nevýhodu. Zdarma si ho užijete pouze v rámci zkušební verze. Po patnácti dnech dostanete na výběr, jestli si program koupit, nebo ho přestat používat a vydat se jinou cestou. Tento článek by vám mohl trochu napovědět a pomoct v rozhodování, zda AVG PC TuneUp 2014 stojí za koupi.

Na hlavním panelu najdete vše důležitéNa hlavním panelu najdete vše důležité

Rychlá vs. hloubková údržba

V posledních letech je u optimalizačních programů trendem maximální zjednodušení pro všechny, kteří se nevyznají v detailních nastaveních a netuší, co jejich počítač přesně potřebuje. Přesně pro ty, a případně i pro uživatele, kteří chtějí ušetřit čas, je tu opět k dispozici oblíbená údržba jedním kliknutím.

Ta provede základní úkony potřebné ke zrychlení chodu zpomaleného počítače. Její rychlost je závislá na velikosti pevného disku, který umí údržba jedním kliknutím mimochodem i defragmentovat. Určitě vás potěší, že i u rychlé údržby lze nastavit její rozsah, a dokonce lze naplánovat i její automatické spouštění. Standardně se spouští jednou za tři dny, lze ale nastavit i jiná časová období.

Údržba jedním kliknutím už je dnes standardemÚdržba jedním kliknutím už je dnes standardem

Další položkou v panelu nástrojů je výkon počítače. Program sám na základě vašich pokynů analyzuje, co by se dalo v počítači vypnout, případně jinak nastavit, aby bylo možné z vašeho stroje vytáhnout maximální výkon. Všechny tyto úkony lze samozřejmě provést přímo z AVG PC TuneUp, takže si nemusíte lámat hlavu s tím, ve které záložce Ovládacích panelů Windows které nastavení najdete.

To samé umí program udělat i s bezpečnostními problémy počítače. Divili byste se, co všechno může být potenciální hrozbou. Vše je vždy ještě popsáno několika větami a program vás k ničemu nenutí, je tedy jen na vás, jaká nastavení skutečně zvolíte. A v případě, že by se vám něco opravdu výrazně nepovedlo a nebyli jste spokojeni, můžete vše vrátit pomocí aplikace Rescue Center.

Jedním z hlavních taháků je ale přehledná deaktivace nepotřebných programů. Program zjistí, které programy běží ve vašem počítači, případné které se spouštějí automaticky při startu počítače, a sám vyhodnotí, které nejsou pro chod počítače nezbytně nutné. Vypočítá také o kolik výkonu vás tento program obere a vše znázorní v přehledném grafu. Jeho hodnoty se aktivně mění a přizpůsobují tomu, které programy deaktivujete.

Program přehledně ukáže, co vám brzdí počítačProgram přehledně ukáže, co vám brzdí počítač

Režim Letadlo v počítači? Ano!

Ano, čtete správně. Režim, který už je hezkou řádku let pevnou součástí profilů našich mobilních telefonů, je díky AVG PC TuneUp dostupný i v počítači. V čem to spočívá? Program jedním kliknutím vypne Bluetooth a Wifi. Jediným cílem tohoto kroku je šetřit baterii notebooku v případě, že potřebujete, aby vám bez napájecího zdroje vydržel co nejdéle. Ne u každého stroje lze bezdrátové technologie vypnout klávesovou zkratkou, a proto tato funkce může přijít vhod.

AVG PC TuneUp 2014 také přichází s možností zvolit výkonnostní režim počítače. V případě, že chcete šetřit baterii a výše popsaná možnost vám nestačí, lze přímo z hlavního panelu přepnout na úsporný režim. A funguje to i naopak, protože program nabízí i režim Turbo. Rozsah změn aplikovaných na systém při volbě jednoho z režimů lze samozřejmě nastavit i ručně.

Účinnost a technické provedení

Řekněme si ještě něco o technickém provedení celého programu. Jak můžete vidět z přiložených screenshotů, AVG PC TuneUp 2014 má moderní a příjemný vzhled a design. Co oceňuji je přehlednost a logické řazení všech funkcí do jednotlivých karet. Nedá to ani moc práce si zapamatovat, která položka se kde nachází.

K lepšímu pochopení všech funkcí vám jistě pomůže i česká lokalizace. Vzhledem k tomu, že firma AVG Technologies pochází z České republiky by to snad ani nešlo jinak. V češtině se tedy nevyskytují žádné chyby, překlepy nebo nelogické výrazy.

Přehled všech funkcí programuPřehled všech funkcí programu

Nyní ale k tomu nejdůležitějšímu, a tím je odpověď na otázku: „Funguje to skutečně tak dobře, nebo je to jenom další z mnoha optimalizačních programů na trhu?“

Odpověď je jednoduchá – funguje. Program opravdu citelně vylepší výkon „zasekaného“ počítače. Samozřejmě ale není všemocný a pomáhá jen natolik, kolik mu dovolí hardware. Jinak řečeno, z několik let starého počítače vám stroj srovnatelný s novými počítači neudělá.

To by od něj ani nikdo nečekal. Problém ale vězí jinde. Jak už jsem zmiňoval na začátku, Trial verze vám dovolí používat program pouze 15 dnů a pak musíte zaplatit. Licence stojí 799 korun, platí ale pouze na rok. I když AVG nabízí zvýhodněné nabídky při zakoupení licence na dva roky, stále to podle mě není ono.

Konkurenční programy, jako například Advanced SystemCare 7, totiž to samé jako AVG PC TuneUp 2014 nabízí zadarmo, a konkrétné Advanced SystemCare má navíc ještě zabudovaný nástroj pro boj proti malwaru a pár dalších maličkostí. Je tedy pouze na vás, ke které variantě se přikloníte.

Hodnocení redakce:  70 %

Výhody:

  • Česká lokalizace
  • Jednoduchost
  • Popis všech změn, které hodláte provést

Nevýhody:

  • Pouze patnáctidenní trial verze
  • Konkurenční freeware programy umí víc

Článek AVG PC TuneUp 2014 - další optimalizační pomocník byl publikován 27. ledna 2014 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Pavel Šašek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...