Seznam.cz - ve víru převratných změn

Sponzorované odkazy

Seznam.cz - ve víru převratných změn

Ještě donedávna Česká republika patřila mezi jednu z mála zemí, kde byl na poli vyhledávačů Google až druhým hráčem. Zásluhu na tom nese Seznam.cz, nepřehlédnutelná legenda českého internetu. Jak jistě víte, Seznam zdaleka není pouze vyhledávačem, ale má pod palcem i další služby, které řada tuzemských uživatelů denně využívá. Nyní se rozhodl, že je na čase tyto svoje služby inovovat. A pokud čekáte nějaký drobný facelift, budete asi velmi překvapeni – Seznam se pustil do úprav pořádně od podlahy.

Základem je minimal art

Čisté a přehledné stránky, kde nenajdete jediné přebytečné tlačítko, a zjednodušování v nejvyšší možné míře. Jak to tak vypadá, tak přesně toto je současným trendem. Seznam se rozhodl, že v tomto směru půjde příkladem a téměř všem svým službám naděluje minimalistický styl, který je už od základu jiný, než jsme byli doteď zvyklí. Ať už z toho důvodu, že nechtěl svým uživatelům způsobit příliš velký šok, a nebo proto, že jednoduše potřeboval nějaký čas na testování, změny nepřišly naráz, ale začaly se objevovat postupně v průběhu loňského podzimu a teprve nyní vše dobíhá do finiše. Každopádně většina stránek je nyní už v podstatě hotová, proto se na ně pojďme podívat.

Oblečené v novém kabátu

Stream.cz

Nejoblíbenější portál s videi by nejspíše nepoznal ani sám sebe. Kromě jeho vzhledu byla totiž od základu změněna i celá jeho koncepce – zmizela veškerá uživatelská videa a jediné, co zůstalo, jsou pořady ze své vlastní tvorby. Video je odteď základem, je vycentrované na střed obrazovky a při jeho sledování nemáte (podle tvůrců stránek) pomýšlet na nic jiného. Pokud si chcete pročíst doprovodné informace nebo komentáře, přehrávání se automaticky pozastaví. Stream se navíc nyní snaží být internetovou televizí. Ihned po otevření úvodní stránky se začne přehrávat poslední nahrané video a po jeho skončení automaticky pokračuje dalším playlistem. Na adrese old.stream.cz je stále k nalezení i původní verze portálu, ovšem lze předpokládat, že není v plánu tento rozdvojený stav udržovat i v dlouhodobém horizontu.

Stream.czStream.cz

Sbazar.cz

Důraz na vizuální stránku a rovnou tři sloupce současně, to je nový Sbazar.cz. Pro ty, co si doteď nezvykli na dvousloupcové zobrazení Timeline ze sítě Facebook, bude nový vzhled Sbazaru doslova utrpení. Na druhou stranu dostávají prostor šikovní fotografové, kteří dokáží upoutat na svůj výrobek povedeným či nápadným obrázkem. Zbytek stránky poskytuje minimální, ale funkční rozhraní, kde naleznete vyhledávání a filtry podle typů výrobku a oblasti.

Sbazar.czSbazar.cz

Super.cz, Sport.cz

Nová koncepce obou těchto stránek se nese v podobném duchu. Všechny novinky nyní najdete naskládané pod sebou v jednom sloupci, což je na první pohled ústupek responzivnímu vzhledu a snadnějšímu zobrazení na mobilních zařízeních. Rozhodně působí přehledněji, než zmíněný Sbazar, ale na druhou stranu (obzvlášť se širokým monitorem a vysokým rozlišením) nebude procházení příliš pohodlné. Místo nalevo vyplňuje tématicky zvolený podkladový obrázek a napravo se za normálních podmínek zobrazují poměrně rozměrné reklamy.

Sport.czSport.cz

Máte zájem?

E-mail.cz

Pokud chcete, můžete do odlehčené verze přepnout i svůj e-mailový účet. Upravená podoba, která má podle slov Seznamu více evokovat klasickou papírovou poštu, je prozatím ukryta v nastavení vedle ostatních vzhledů a zatím lze předpokládat, že ani nebude nabízena novým uživatelům jako výchozí. Stejně jako u ostatních služeb, ani zde nejde pouze o nový skin, ale i o částečnou ztrátu funkcionality. Funkce, které podle Seznamu nikdo nepoužívá (jako například štítkování), budou s novým vzhledem zcela nedostupné. Vše je nyní zaměřenou pouze pro co nejjednodušší přijímání a odesílání pošty.

E-mail.czE-mail.cz

Vyhledávač

I vyhledávač vypadá zatím tak, jak jsme zvyklí, ale vedle sloupce s výsledky se hlásí ke slovu malé okno lákající na jeho novou podobu. Pokud si na ni přepnete, opět vás čeká naprosto radikální změna. Výsledky jsou nyní uspořádány do mřížky, ve které není důraz na vyhledávaný text, ale na samotné náhledy stránek; jinak zde nenaleznete žádné další prvky, nejsou zde filtry ani vyhledávání podle času. Jediným pomocníkem, který zde zbyl, je posuvník, kterým si můžete omezit vyhledávání na české stránky.

VyhledávačVyhledávač

Prozatím jen k vyzkoušení

Firmy.cz

Testovací verze portálu Firmy.cz, kterou si najdete teprve odnedávna na adrese beta.firmy.cz, se vydala trochu jiným směrem. Vzhledem ladí se zbytkem služeb, ale na rozdíl od nich svoje možnosti naopak rozšiřuje. Firmy se nově mohou zapisovat do katalogu zdarma, velký prostor dostanou uživatelské recenze a i samotná stránka je nyní laděna poměrně prakticky – díky tomu, že je v levé části stránky stále k dispozici mapa, je (i bez násilného použití více sloupců) využita celá obrazovka.

Firmy.czFirmy.cz

Lidé.cz

Z kombinace sociální sítě a fóra na čistou seznamku, tak by se dala popsat proměna, která v současné době čeká portál Lidé.cz. Zatím není k vyzkoušení ani testovací verze, všechny nadcházející změny jsou pouze podrobně popsány na adrese nove.lide.cz . Uvidíme, jestli změna zaměření těchto stránek opravdu přitáhne nové uživatele, nebo jestli je čeká pouze další odliv těch současných.

Lidé.czLidé.cz

Závěrem

Protože jsme se bavili celou dobu o službách čistě českých, dovolte mi na závěr citaci od jednoho z těch největších Čechů: „Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je všechno, co se proti tomu dá dělat.“ Vody internetu jsou bouřlivé, změny přicházejí každý den a kdo na chvíli zaspí, už se nemusí probudit. Seznamu se rozhodně nedá upřít odvaha, se kterou od základu změnil celé své portfolium služeb, navíc s okruhem uživatelů, který jeho služby využívá, je i poměrně pravděpodobné, že se setká s kladným ohlasem. Budeme tedy doufat, že se nebudeme muset vracet do hlubin internetového pravěku a že se Seznamu podaří najít tu správnou hranici, kam až se zjednodušováním za­jít.

Článek Seznam.cz - ve víru převratných změn byl publikován 31. ledna 2014 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Zdeněk Kasner. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...