Podpora Windows XP končí - a s ní i jedna éra vývoje OS

Sponzorované odkazy

Podpora Windows XP končí - a s ní i jedna éra vývoje OS

Letos v dubnu skončí jedna velká éra. Dne 8. dubna 2014 totiž Microsoft oficiálně přestane podporovat operační systém Windows XP. Pravděpodobně nejzdařilejší počin, který kdy programátoři Microsoftu vypustili na trh. Operační systém, který znamenal na poli operačních systémů pro osobní počítače velký průlom.

Těžko se věří tomu, že legendární XPéčka spatřila světlo světa již v roce 2001. A oproti svým předchůdcům šlo o skutečnou revoluci.

Předchozí operační systémy Windows byly v postavené na stařičkém systému** DOS** ovládaném psanými příkazy, kterému Microsoft jen přidal grafickou nadstavbu. Bavíme se zde samozřejmě o Windows 95, 98 a také o nepopulárním Windows Millenium, známém spíše pod zkratkou ME, které ale mělo tolik chyb, že si ho uživatelé příliš neoblíbili.

Modrá je dobrá. Nebo ne?

XPéčka přišla se zcela novou architekturou a mnoha vylepšeními. Jistě největší změnou oproti starším Windows byl vzhled. Vůbec poprvé dostaly Windows barvu. A to dokonce několik. Barevné motivy bylo možné měnit, i když většina uživatelů zůstávala u tradiční modro – zelené kombinace. Microsoft samozřejmě myslel i na ty, kteří se neradi učí novým zvyklostem, a pro ty implementoval možnost přepnutí na tradiční vzhled.

Změny se dočkaly i ovládací panely, které byly nyní přehledněji uspořádané, a také nabídka Start. Nově bylo možné ve Startu prohlížet i naposledy spuštěné programy.

Plocha Windows XPPlocha Windows XP

Hodně změn se ale odehrálo i uvnitř. Nově byla zabudována podpora vypalování CD a DVD. Zlepšena byla také podpora připojovaného hardwaru. A novinek bylo samozřejmě mnohem víc, toto jsou jen ty nejvýznamnější.

Service Packy

Nic není dokonalé, a ve světě počítačů to platí dvojnásob. I u sebelepšího systému se vždy najde něco, co by stálo za vylepšení. Proto Microsoft vydával pro XP takzvané Service Packy, které systém vylepšovaly a opravovaly jeho chyby.

První byl vydán již rok po vydání systému, tedy v roce 2002. Přinesl velmi důležitou podporu pro USB 2.0 a pevné disky s kapacitou větší než 137 GB.

O dva roky později vyšel druhý Service Pack, který opět o něco prodloužil životnost XP. Umožnil uživatelům XP používat Bluetooth a Wi-fi sítě se šifrováním WPA. Výrazně byla posílena i bezpečnost celého systému a na dlouhé čtyři roky se stal Service Pack 2 poslední úpravou XP.

Microsoft ale neměl jiného zbytí, než vydat i třetí Service Pack. Po vydání Windows Vista v roce 2007 se na systém snesla vlna kritiky, a spousta uživatelů se raději vracelo k osvědčeným XP. Hlavními důvody byly výrazně nižší hardwarové nároky a možná až příliš razantní změny v systému. Třetí Service Pack se opět zaměřil spíše na bezpečnostní záplaty.

Home a Professional, dvě nejznámější edice systémuHome a Professional, dvě nejznámější edice systému

Edice Windows XP

Microsoft vydal XPéčka v několika různých edicích. Mezi nejznámější patří Home Edition, určená pro domácí využití. Oproti pokročilejší verzi Professional, která je určena pro práci v kanceláři, nemá takovoé možnosti nastavení sítě a uživatelských profilů. Verze Professional byla následně vydána i v 64 bitové edici, která si ale nikdy velkou oblibu nenašla. Za zmínku jistě stojí i Windows XP Embedded. Že jste o něm nikdy neslyšeli? Je to možné, ale setkáváte se s ním denně. Tato speciální verze je totiž srdcem většiny bankomatů, pokladen a podobných zařízení, a ještě dlouho bude.

Service Pack 3, poslední úprava pro XPéčkaService Pack 3, poslední úprava pro XPéčka

Legenda žije dál

XPéčkům prodloužila životnost také stoupající popularita netbooků. Malé přenosné počítače neměly zpočátku tak výkonný hardware, aby se na nich daly pohodlně provozovat Visty. Proto do nich výrobci instalovali Windows XP v OEM distribuci.

I tak si ale XP i po třinácti letech od vydání drží dost vysoký podíl uživatelů. Trhu už sice vládne Windows 7, ale XP si stále drží druhé místo před nejnovějšími Windows 8, které uživatele osobních počítačů moc neoslovily. Bude trvat ještě hodně dlouho, než Windows XP zmizí z počítačů úplně. Mnozí uživatelé jsou totiž odhodlaní ho používat dál, nehledě na to, že podpora končí.

Článek Podpora Windows XP končí - a s ní i jedna éra vývoje OS byl publikován 3. března 2014 v 05.00 v rubrice Technologie. Autorem článku je Pavel Šašek. Pro diskusi slouží komentáře (37).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...