Jak vybrat tiskárnu?

Jak vybrat tiskárnu?

Uvažujete o koupi nové tiskárny? Nabídka je poměrně široká od základních domácích tiskáren přes multifunkční zařízení až po vysoce výkonné kancelářské tiskárny. Ať už si chcete pořídit jakýkoliv typ, výběr byste si měli výběr dobře dopředu rozmyslet. Správným rozhodnutím můžete sobě i své firmě ušetřit nemalé finanční prostředky.

Vodítka pro správný výběr

V poslední době kancelářská technika cenově poklesla, avšak zvyšují se náklady u částek za spotřební materiál. Proto při výběru tiskárny vždy záleží na jejím předpokládaném využití. Než si tiskárnu budete vybírat, zvažte několik základních otázek.

  • Jak často a v jaké kvalitě budete tisknout?
  • Budete tisknout černobílý text, fotografie nebo grafiku?
  • Je pro vás důležitá rychlost tisku?

Inkoustové tiskárny

Nejrozšířenější jsou v současné době inkoustové tiskárny, které se využívají zejména pro tisk v domácnosti a nenáročný tisk v menší kanceláři. Používají se na tištění fotografií, grafiky a menšího objemu textu.

Tisknou barevně i černobíle. Černobílý tisk lze nastavit pro snížení nákladů inkoustové barvy. Tyto tiskárny mají menší nevýhodu v tom, že používají inkoust i při čištění tiskové hlavy, tudíž může být objem spotřebovaného inkoustu o něco výraznější.

Laserové tiskárny

Laserové tiskárny jsou o něco dražší než inkoustově a hodí se spíše do kanceláří. Jsou také jednoznačně ekologičtější a ekonomičtější. Vynikají v rychlém a kvalitním tištění mnohastránkových dokumentů a jiného velkého objemu textu.

Tyto tiskárny se hodí tam, kde nepotřebujete dokonalou kvalitu barev, ale spíše rychlý a objemný tisk. Obvykle tisknou pouze černobíle, ale to v kanceláři nebývá překážkou. Jejich nevýhodou je to, že ani barevné laserové tiskárny se nehodí k tisku fotografií.

Praktický přehled výhod a nevýhod jednotlivých typů:

Inkoustové tiskárny

Výhody:

  • Nízké pořizovací náklady
  • Vynikající kvalita barevného tisku
  • Nízká hlučnost

Nevýhody:

  • Vyšší cena spotřebního materiálu

Laserové

Výhody:

  • Kvalita a rychlost černobílého tisku
  • Velmi nízká hlučnost
  • Nízké provozní náklady

Nevýhody:

  • Vyšší pořizovací náklady

Multifunkční zařízení

Vhodným kandidátem pro vás mohou být i multifunkční tiskárny. Tato moderní kancelářská technika je obohacena o funkce, jako je skenování, kopírování a u některých typů i faxování. Výhodou této všestrannosti je nejen úspora místa, ale i finančních prostředků.

Dražší multifunkční zařízení mívají připojení k internetu prostřednictvím WiFi a umožňují síťový tisk, skenování a sdílení obrázků v síti. Některé modely zvládají i oboustranný tisk, a proto jsou multifunkční tiskárny vhodné kromě domácností i do menších kanceláří.

Při výběru vždy volte raději tiskárnu od renomovaného výrobce, jako jsou Canon, HP, Epson nebo Konica Minolta, protože pouze zde dostanete opravdovou kvalitu a nebudete mít problém s hledáním inkoustových náplní nebo tonerů.

Článek Jak vybrat tiskárnu? byl publikován 25. února 2014 v 16.30 v rubrice Technologie. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (4).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...