10 tipů jak ušetřit náklady na tisk

10 tipů jak ušetřit náklady na tisk
  1. Vyberte tiskárnu, která bude co nejlépe splňovat vaše požadavky. Pokud vytisknete pár stránek za měsíc, nepotřebujete tiskárnu na velkoobjemové tisky a naopak. Seznamte se s nabídkou na trhu a určitě si nechte poradit. Správným výběrem tiskárny můžete výrazně snížit celkové náklady na provoz.
  2. Při výběru tiskárny sledujte náklady na tisk. Nákup tiskárny je jednorázová investice zatímco náklady na tisk budete mít klidně i několikrát do roka. Při výběru tiskárny sledujte i objem, životnost a cenu náplní, ať už jde o tonery nebo o inkoustové náplně.
  3. Zvolte tiskárnu, do které lze kupovat barevné náplně odděleně. Některé tiskárny mohou pracovat s kombinovaným zásobníkem barev, to je sice jednodušší na výměnu, ale provozně je to neefektivní. Stačí, aby došla jedna ze základních barev a je třeba vyměnit celý zásobník a to i když jsou ostatní barvy ještě plné.
  4. Nebojte se alternativních náplní. Do mnoha tiskáren lze pořídit alternativní náplně (nebo. tzv. kompatibilní), které jsou levnější než originály přímo od výrobce. Výsledná kvalita tisku bývá k nerozeznání od originálu, nicméně v rámci různých značek tiskáren se může lišit. Chce to vyzkoušet.
  5. Nastavte si tisk v nižší kvalitě. Tiskem v nižší kvalitě tiskárna spotřebujete znatelně méně barvy a text je přitom stále dobře čitelný. Ztrátou kvality utrpí až tisk grafiky nebo fotek, v tom případě si ale můžete nastavit kvalitu tisku zpět na normální úroveň.
  6. Upozornění na docházející náplň nemusí ihned znamenat nutnost výměny. Dokud tiskárna tiskne uspokojivě, klidně pokračujte navzdory varování o docházející náplni. Tiskárny své varování mohou zobrazovat, i když v náplni ještě zbývá například 20 % barvy. V tento moment je ovšem vhodné začít zjišťovat informace o dostupnosti vaší náplně, abyste pak nebyli nepříznivě zaskočení třeba dlouhou dodací dobou u netypické náplně.
  7. Tiskněte jen to, co potřebujete. Například při tisku z webových stránek může snadno dojít k tomu, že kromě uvažovaného textu vytisknete i okolní grafické prvky a reklamní bannery. K tisku si vyberte a označte vždy jen ten obsah, který opravdu chcete vytisknout a v předvolbách zaškrtněte vytisknout „Pouze výběr“. Některé webové stránky pod ikonou „tisknout“ nabízejí úsporné tiskové verze stránek.
  1. Tiskněte oboustranně. Pokud vaše tiskárna zvládá oboustranný tisk, určitě jej využijte, v opačném případě si před tiskem zvolte „manuální oboustranný tisk“ a tisku z obou stran pomozte otočením. Ušetříte tak mnoho listů papíru, který je součástí vašich nákladů na tisk. A také budete šetřit naše lesy.
  2. Tiskněte více stran na jeden list. Jedná se o nastavení tisku v počítači a dále to zvládne snad každá tiskárna. Nastavte si tisk více stran na jeden list papíru, uvidíte, že text bude stále dobře čitelný. Výborně se hodí pro tisk podkladů pro prezentace.
  1. Pokud tiskárnu zrovna nepoužíváte, vypněte ji. Podobně můžete postupovat i u jednotlivých funkcí tiskárny, které nevyužijete. Například bezdrátové připojení (pokud jste připojeni přes kabel) není potřeba a dá se skrze nastavení tiskárny vypnout a díky tomu ušetřit elektrickou energii.

Článek vznikl ve spolupráci s obchodem TisknuLevne.cz – prodejcem náplní do tiskáren.

Článek 10 tipů jak ušetřit náklady na tisk byl publikován 27. března 2014 v 16.00 v rubrice PR články. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...