Lide.cz - Legendární sociální síť v českém kabátu

Sponzorované odkazy

Lide.cz - Legendární sociální síť v českém kabátu

Lidé už nejsou to, co bývali. Teď nemáme na mysli světovou populaci, ale službu, kterou provozuje český internetový vyhledávač Seznam. Změny se dotkly de facto všech jeho služeb a my se v dnešním článku podíváme nejspíš na tu nejvýznamnější z nich.

Seznam – kdo by ho neznal?

Ve své době byl Seznam jedním z nejsilnějších hráčů na českém internetu, co se týče vyhledávání. Bylo to především díky tomu, že to nebyl jen tak nějaký vyhledávač, ale slučoval pod sebe řadu nejrůznějších služeb. Ty se postupem času rozrůstaly, zdokonalovaly a malý pejsek (ikona Seznamu) pod sebe sdružoval stále více uživatelů. Zásluhu na tom měla také mediální kampaň a silné protěžování všude, kde to jen bylo možné. Seznam byl před několika lety tak říkajíc v kurzu a pomocí škály služeb se snažil zavděčit všem. S nástupem Googlu a především Facebooku však začal Seznam v určitých směrech zaostávat.

Jako příklad si uveďme službu Spolužáci. Výborný nápad, který měl za úkol sdružovat kolegy, studenty a žáky jedné třídy, jedné školy, družinového kroužku a tak dále. Na nástěnce jste si mohli posílat vzkazy, blahopřát k narozeninám, nahrávat fotky a sdílet textové dokumenty. Bylo to skvělé a funkční a s masivním nástupem Facebooku to taky celé spadlo. Facebook všechny možnost shrnul pod jeden portál a navíc měl tu výhodu, že třeba neoblíbeného spolužáka jste mohli vesele ignorovat. Pravda, další výrazná služba Lide.cz nadále fungovala, ale nový příliv uživatelů už nebyl tak velký. Zůstali především dlouholetí uživatelé a ti, kteří hledali seznámení.

Inspirace Facebookem a internetovou seznamkou?

A právě tady se domníváme, že jsou hlavní inspirační zdroje nového webového rozhraní portálu Lide.cz. V podstatě se jedná o fúzi sociální sítě a fóra na čistokrevnou seznamkuzákladní rozložení nového webuzákladní rozložení nového webu

Co nového Lide.cz nabízí?

1) Chatování

Základem je opět povídání především s cizími lidmi (protože s těmi, které znáte, si pokecáte třeba na Facebooku, WhatsAppu nebo osobně). Podle primárních požadavků (město, věk, pohlaví) se vám postupně filtrují další uživatelé, které si můžete zobrazit a požádat je o rozhovor. Ten ho může přijmout nebo odmítnout, přičemž podmínkou je vyplněný profil a fotografie. Mizí tím tak anonymita a protějšek se může rozmyslet, zda vás bude ignorovat, nebo se s vámi spojí. V praxi se tedy bavíte jen s tím, s kým chcete. Navíc klasické diskuse zůstaly zachovány, takže plkání se meze nekladou.

Staré diskuse zůstaly zachoványStaré diskuse zůstaly zachovány

2) Nová mobilní aplikace

Na Google Play si můžete stáhnout mobilní aplikaci do telefonu s operačním systémem Android. Jako většina novot

je však doprovázena jistými „porodními bolestmi“, a tak tato aplikace nefunguje zcela dle představ uživatelů. Průměrné hodnocení 2,4 hvězd z 5 leccos napovídá. Spousta neaktivních možností, technické chyby, padání aplikace jsou běžné na většině zařízení. V budoucnu by však měla být aplikace přehledná a především funkční tak, abyste profil mohli spravovat bez obtíží a být neustále v kontaktu. náhled mobilní aplikacenáhled mobilní aplikace

3) Trochu jiný Facebook profil

Na Lide.cz máte vlastní profil, můžete přidávat hromady fotek, psát hluboké myšlenky a sdílet statusy. Prostor, který dostáváte na profilu, můžete využívat na podobné bázi, jak jste zvyklí z Facebooku. Také na nových Lidech si můžete tvořit vlastní foto-statusoidní příběh a navíc sledovat aktivitu a fotky dalších uživatelů. To už možná trochu hraničí se špehováním, protože prohlížení fotek není podmíněno přijetím žádosti. Naštěstí se u profilu apriori nezobrazují jména nebo e-mail, takže aspoň tato ochrana zůstává zachována.

náhled profilu pro seznámení, bez foteknáhled profilu pro seznámení, bez fotek

Shrnutí

Nový profil Lide.cz působí zjednodušeným a přehledným dojmem. Hlavní položky máte umístěné v horní části obrazovky a nemusíte nic hledat nebo se zdlouhavě zorientovat v podkategoriích. Samozřejmě, že si nový vzhled našel jak své příznivce, tak zaryté odpůrce, a tak záleží na vašem subjektivním pocitu. Každopádně je to otázka zvyku. Ze všeho výše uvedeného je jasné jedno. Lide.cz představují v první řadě internetovou seznamku. A pokud zrovna nikoho nehledáte, můžete si jen tak popovídat nebo zaflirtovat na diskusích, nasdílet fotky a napsat si status, že si dneska dáte k obědu špenát.

Hodnocení redakce:  70 %

Výhody:

  • Jednoduchý a svižný vzhled
  • Diskuse zůstaly
  • Rychlé seznamování dle vašich preferencí

Nevýhody:

  • Mobilní aplikace má momentálně mouchy
  • Vaše fotky si může prohlížet de facto každý

Článek Lide.cz - Legendární sociální síť v českém kabátu byl publikován 7. května 2014 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Dominik Wetter. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...