Argente Utilities - Komplexní sada pro údržu počítače

Sponzorované odkazy

Argente Utilities - Komplexní sada pro údržu počítače

Argente Utilities je další z řady programů na čištění počítače. Jak si vede v porovnání s konkurenčními programy, a jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

Běžné funkce

Prně musím pochválit jednoduchý vzhled celého programu. Grafické prostředí je pěkné a nikterak přeplácané, snadno se v něm orientuje a všechny ovládací prvky najdete velmi rychle, jak se můžete přesvědčit na obrázku níže.

Přejděme ale nyní k tomu, co je nejdůležitější, a to jsou hlavní funkce programu. Základem je dnes již běžná údržba jedním kliknutím, která za vás provede ty nejdůležitější kroky úplně automaticky, aniž byste se museli o cokoliv starat. Ta je dnes součástí snad všech optimalizačních programů, a proto nemůže chybět ani zde. Skládá se z čističe registrů, disku, soukromí, detektoru spywaru a funkce Spyware Inmunize, která slibuje, že zamezí instalaci spywaru na váš počítač. Po proběhnutí analýzy vám program vypíše počet problémů, které se v konkrétních oblastech nalézají. Jedním jediným kliknutím můžete tyto problémy opravit.

Údržba jedním kliknutímÚdržba jedním kliknutím

V případě, že si chcete s čištěním svého počítače vyhrát více, máte možnost rozkliknout si kteroukoliv položku v menu a vše provést ručně. Menu zahrnuje také další funkce, které nejsou zahrnuty v údržbě jedním kliknutím. V nabídce máte Uninstall manager, který odebírá nainstalované programy z disku, a není v ničem moc odlišný od klasické volby Windows Přidat nebo odebrat programy.

O dost užitečnější je StartUp manager, pomocí kterého můžete výrazně zrychlit start svého počítače. Můžete zde zvolit, které programy se budou spouštět společně se systémem Windows, a ty nepotřebné zakázat.

Dále je zde Process Manager, který bych nejlépe přirovnal k dobře známému Správci úloh ve Windows, a který tedy, pokud jste na Správce zvyklí, nemá žádné větší využití. Položka System Optimizer pak umožňuje další dodatečná nastavení optimalizace.

Boj se spywarem

V současné době je trendem kombinovat optimalizační programy také s nástroji pro vyhledávání nežádoucího spywaru přítomného v počítači. Osobně nejsem zastáncem těchto řešení „vše v jednom“, přijde mi, že proti spywaru se dá bojovat i mnohem účinněji a na trhu jsou i lepší programy.

Můžete nastavit např. automatické vypnutíMůžete nastavit např. automatické vypnutí

Užitečné nástroje

Dostáváme se k asi nejzajímavější části celého Argente Utilities. Zatímco na údržbe a optimalizaci není nic neobvyklého, položka Tools skrývá zajímavé funkce.

Pod položkou Automatize najdete možnost** naplánovat určité procesy** ve vašem systému. Můžete tak například nastavit, že se počítač v určitou hodinu vypne, restartuje, převede do režimu spánku…A to i opakovaně. Někdo pro to využití najít může, dejte ale pozor a nezapomeňte tuto možnost vypnout, pokud jí nebudete potřebovat, vyhnete se tak případnému nepříjemnému překvapení a mnohonásobnému proklínání této funkce.

Argente tools nabízí mnoho nástrojů pro práci se soubory. Z těch nejzajímavějších zmíním převaděč formátu obrázků, možnost šifrování souborů, nebo rozdělovač souborů na více částí (hodí se například pokud chcete někam nahrát či odeslat větší soubor).

Mezi dalšími funkcemi nalezneme i převaděč obrázkůMezi dalšími funkcemi nalezneme i převaděč obrázků

Windows tools umožňuje spustit přímo z prostředí programu všem dobře známé funkce zabudované přímo v systému Windows.

Příjemným překvapením je i možnost vést si v programu poznámkový blok a seznam kontaktů, které si můžete dokonce zaheslovat a přidána je i podpora více uživatelů.

Jak na tom tedy je?

Podtrženo, sečteno – Argente Utilities je rozhodně zajímavý program. Spíše než čištěním a optimalizací systému mě ale zaujaly doplňkové funkce vyjmenované v posledních odstavcích, za které si autoři zaslouží jednoznačné plus.

Jediné, co může méně zběhlému uživateli vadit, je absence češtiny. Ovládání ale není nic složitého, a vše se dá dobře osahat metodou pokus – omyl.

V konečném hodnocení je Argente Utilities velmi zajímavý program, který určitě stojí alespoň za vyzkoušení.

Hodnocení redakce:  75 %

Výhody:

  • Mnoho funkcí
  • Jednoduché ovládání

Nevýhody:

  • Není čeština
  • Někdy je trochu pomalejší

Článek Argente Utilities - Komplexní sada pro údržu počítače byl publikován 7. července 2014 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Pavel Šašek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...