Adobe Photoshop Lightroom 5 - Profesionální správce a editor fotografií

Sponzorované odkazy

Adobe Photoshop Lightroom 5 - Profesionální správce a editor fotografií

Věřím, že každý z nás již v minulosti pracoval na počítači s fotkami. Upravoval, vylepšoval, prostě si s nimi hrál. V případě, že nějaký takovýto program již využíváte, tak tento článek berte jako bezpředmětný. Pro ty, kteří si stále neví rady s výběrem toho správného programu, doporučuji Vám si tento článek alespoň lehce projít. A o jakém programu tady vlastně mluvíme? Jedná se o nadčasový program Adobe Photoshop Lightroom 5.

K čemu slouží program Adobe Photoshop Lightroom 5?

Jedná se o profesionální program na správu a úpravu fotografií ve formátu RAW. Nabízí nespočet moderních funkcí a nástrojů pro úpravu fotografie a jejich následnou optimalizaci pro webové prohlížeče, případně pro tištěnou podobu. Mimo tyto vlastnosti zde můžete vytvářet i nejrůznější alba ve formátu FLASH. K dalším přednostem programu patří snadný import fotek přímo z fotoaparátu, ale i export do nejrůznějších grafických formátů, které se na trhu v dnešní době nachází.

Adobe Photoshop Lightroom 5Adobe Photoshop Lightroom 5

Vlastnosti

K hlavním vlastnostem programu patří možnost úpravy jakékoliv digitální fotografie! Dále pak podpora formátu RAW, který se v dnešní době řadí mezi ty nejžádanější a nejpoužívanější formáty na světě. Máte-li v lásce animace, budete nadšení. S tímto programem tvorbu flash animací hravě zvládnete, dokážete vytvářet fotoalba, webové galerie a slideshow. Mimo jiné zde naleznete automatický import fotek přímo z foťáku, možnosti úpravy světlosti, expozice, barev a mnoho dalších moderních nástrojů, funkcí a prvků, které Vám práci s programem nejenom zjednoduší, ale i výsledek bude opravdu stát za to.

Adobe Photoshop Lightroom 5Adobe Photoshop Lightroom 5

Novinky

Mezi hlavní novinky verze 5 patří funkce Smart Previews, která Vám zajistí, že originální soubory budete mít stále u sebe (změny v datech se automaticky projeví na originálním souboru), také funkce Video Slide Shows, která umožňuje přidávat k obrázkům jednotlivé videa a zvuky a nesmíme zapomenout ani na Advanced Healing Brush, která automaticky odstraní všechny rušivé elementy s naprostou přesností. Dále bych se mohl zmínit o nástroji Improved Photo Book Creation, která z předinstalovaných šablon dokáže vytvořit fotoalbum.

Na závěr

Domnívám se, že hledání správného programu na úpravu fotek skončil! Nabízíme Vám jeden z nejlépe hodnocených grafických programů na trhu. Značka Adobe podporuje zdravý vývoj svých produktů a tento program patří mezi jeden z nich. Mimo jiné se na internetu nachází spousta filmových nápověd, jak s programem správně pracovat. Bohužel se jedná o placený program, ale ani toto neodradí své příznivce, kterých je na světě opravdu hodně. Myslím si, že s tímto programem bude spokojený úplně každý. Ideální volba pro začátečníka, ale i zkušeného borce, který se tvorbou grafiky zabývá již několik dlouhých let.

Moje hodnocení:  80 %

Výhody:

  • Moderní vzhled
  • Kvalitní funkce a nástroje
  • Perfektní podpora ostatních uživatelů
  • Intuitivní rozhraní

Nevýhody:

  • Placený program
  • Vysoké hardwarové nároky

Článek Adobe Photoshop Lightroom 5 - Profesionální správce a editor fotografií byl publikován 25. června 2014 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Zbyněk Maier. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...