Advanced SystemCare 7.3 - Účinné čištění počítače?

Sponzorované odkazy

Advanced SystemCare 7.3 - Účinné čištění počítače?

Dnes se podíváme na velice šikovný a multifunkční nástroj Advanced System Care pro údržbu vašeho PC. Je to neocenitelný pomocník, který se neustále vyvíjí a aktualizuje. Zároveň je základem pro velké množství podprogramů, starajících se o různé úpravy systému.

Čistota jedním klikem

Advanced SystemCare od firmy IObit je velice šikovný souhrn balíků udržujících počítač čistý a rychlý. Jeho předností je jednoduchá oprava částí systému od smazání zbytečností až po defragmentaci a optimalizaci disku. A to vše pouhým jedním kliknutím.

Rozhraní údržbyRozhraní údržby

Další výhodou této sady je český jazyk. Ti, kteří neumí světový jazyk, se nemusí bát složitějších nastavení, protože budou vědět, co daná proces dělá. Právě nastavení údržby zde má velice individuální možnosti. Můžete například zvolit bezpečné mazání nebo při defragmentaci přeskakovat soubory větší než požadovaná velikost a tak dále. Program ale není pouze o čištění a rychlení počítače. Po zakoupení rozšíření Ultimate se Vám dostane další služba v podobě antiviru. Vývojáři uvádí, že je kompatibilní i s ostatními bezpečnostními nástroji.

Rozbor dovedností

Údržba

Tato funkce vyčistí a zrychlí počítač podle Vašich požadavků pouhým kliknutím na tlačítko Sken. Uživatel má dále možnost automatické opravy po ukončení skenu a možnost vypnutí počítače. Před skenem je možnost zvolit různá odvědví, které uživatel potřebuje vyčistit. Nemusí tak čekat na vyčištění celého počítače (viz obrázek nahoře).

Toolbox

V toolboxu je k nalezení přehled užitečných podprogramů k lepší optimalizaci a zároveň obsahuje další programy spolupracující se SystemCare. Podprogramy a programy jsou zde děleny do skupin.

Rozhraní ToolboxuRozhraní Toolboxu

Kolonka Čištění obsahuje program Drtič souborů, který bezpečně odstraní potřebné soubory. Pro smazání prázdných složek slouží Vyhledávač prázdných složek.

V Optimalizaci je zařazen Správce spouštění, jež dovolí vypnout, zapnout nebo zpozdit spouštění programů k dosáhnutí rychlejšího načtení systému. Defragmentátor registru srovná registr do smysluplné struktury. Smart Defrag je dalším vylepšením původního programu, vnořeného ve Windows. Tím je defragmentace disku. Smart Defrag defragmentuje zvolené disky algoritmem, který srovná strukturu disku a navíc je optimalizuje pro lepší výkon (zrychlí přístup k souborům na disku). Poslední je zde Game Booster přinášející funkci pro zvýšení výkonu počítače a vypnutí nepotřebných služeb ke hraní her.

Sekce Opravy obsahuje Obnovovače souborů, Opraváře zástupců, Kontrolora disku, Pomocníka Internet Explorer.

Do Bezpečnosti spadají programy a podprogramy starající se o bezpečnost počítače. IObit Malware Fighter zastává roli menšího antiviru. Správce procesů je obdobou Správce úloh ve Windows (po stisku kláves Ctrl + Alt + Delete). Posledním je Ochrana domovské stránky, která nedovolí změnu domovské stránky vybraného prohlížeče externím programům.

Předposlední částí je Ovládání, ve kterém naleznete podprogramy pro nastavení času vypnutí počítače, nastavení různých možností systému, vypínání programů, zobrazení informací o počítači a také možnost zamezení přístupu do konkrétních složek pomocí hesla.

Kolonka Pokročilé vlastní podprogram Přenosná verze ASC, v níž můžete vytvořit kopii programu a přesunout i s nastavením na jiný počítač. Průzkumník disku, který analyzuje disk a zjistí velikosti souborů. Skener zdvojených souborů nalezne a odstraní soubory, které jsou na disku zbytečně více než dvakrát. Herní Asistent pomáhající uvolnit místo RAM před spuštěním hry.

Turbo Boost

Tato funkce je spíše pro uživatele s pomalejším PC. Pomáhá jim k vypnutí zbytečných, nepotřebných a zpomalujících služeb k poskytnutí většího výkonu počítače. Výhodou je, že uživatel může funkci kdykoliv rychle vypnout nebo zapnout.

Turbo Boost nastaveníTurbo Boost nastavení

V nastavení volíte na začátku možnost zvolit pracovní, herní nebo úsporný režim. Následně se vyberou systémové služby, které nebudete v režimu potřebovat. Následuje vypnutí ostatních služeb a spuštěných aplikací. Po nastavení stačí kliknout na tlačítko zapnout/vyptnout a počkat, než program uvede systém do požadovaného stavu.

Centrum akcí

Centrum má za úkol starat se o aktualizace a také nabízí ke koupi či stažení produkty, spjaté s údržbou.

Rozdíly licencí Free, Pro, Ultimate

Advanced SystemCare je rozdělen na tři licence. Licence Free je samozřejmě zdarma a obsahuje všechny funkce uvedené výše, což dělá z tohoto programu ten nejoblíbenější mezi uživateli.

Pro licence vyjde na rok necelých dvacet dolarů a přidává další funkce. Smart RAM se snaží udržet co nejvíce volného paměťového místa a disponuje příkazy ke kontrole a uvolnění paměti. Internet Booster se snaží zrychlit připojení k internetu. Poslední novinkou je Opravář Windows, který řeší obecné problémy a chyby spjaté se systémem. Pro licence také nabízí podporu 24/7.

Poslední a také nejdražší licencí je Ultimate. Vyjde Vás na necelých třicet dolarů a její předností je hlavně rozšíření antivirových funkcí. Kompletní přehled možností naleznete na obrázku.

Tabulka licencíTabulka licencí

Verze 7.3

V nejnovější verzi došlo ke zlepšení algoritmů pracujících s údržbou s cílem dosáhnout opět o něco lepší výkonnosti počítače. Byly vylepšeny a přidány nové funkce.

Prvním z vylepšených je IObit Uninstaller. Ten zastává funkce programu Odebrat programy z Windows a obohacuje ji hlavně smazáním dodatečného obsahu, které program při odinstalování neodstranil. Další úpravou prošlo Posílení zabezpečení, které se snaží bránit počítač před útoky hackerů.

V této verzi nově najdeme Údržbu ovladačů. To je program zvaný Driver Booster a slouží k aktualizaci ovladačů. Výhodou je, že vývojáři si daly záležet a program je schopen nalézt ovladače téměř ke každé periferii. Nalezne ovladače ke klávesnicím, grafickým kartám, základním deskám, webkamerám, atp. Všechny ovladače tak stáhnete pomocí jednoho programu a automaticky. Stažení i nainstalování aktualizace nebude vyžadovat vícero odkliknutí. Stačí pouze spustit, a přitom pokračovat v práci. Poslední nová funkce je PCtransfer, který vytvoří zálohu Vašich souborů a umožní tak například přesun dat na nový operační systém.

Závěr a hodnocení

Advanced SystemCare je multifunkční program, který je svým obsahem a velkou škálou možností jedním z nejlepších programů určených pro údržbu, správu a optimalizaci počítače. Již při licenci zdarma má dostatek funkcí a další rozšíření se hodí spíše odborníkům. S tímto programem jsem velmi spokojen a používám ho také při práci k uvedení počítačů do „použitelného“ sta­vu.

Při prvním spuštění a před provedením údržby doporučuji nejprve projít možnosti údržby v nastavení! Podívat se například která funkce co děla a předejít tím problémům. Toto zdůrazňuji, protože jsem měl v nastavení zaškrtnuto smazání hesel v prohlížeči a smazal jsem si všechna uložená přihlašovací jména a hesla. Nevíte-li si rady, ozvěte se.

Moje hodnocení:  95 %

Výhody:

  • Český jazyk
  • Individuální možnosti
  • Správa,údržba a optimalizace v jednom
  • Proces čištění jedním kliknutím
  • Podpora dalších programů

Nevýhody:

  • Nutnost některé doplňky stáhnout jako nový program

Článek Advanced SystemCare 7.3 - Účinné čištění počítače? byl publikován 23. července 2014 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Michal Havlík. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...