Virtuální operátoři - krok správným směrem ?

Sponzorované odkazy

Virtuální operátoři - krok správným směrem ?

Fenomén virtuálních operátorů se zdá být nekonečný. Takřka každý den se na nás valí další noví operátoři s výhodnými nabídkami, které zaručeně nikde jinde nenajdeme.

Na úvod

Před nedávnem jsem si pořídil nový mobil a přemýšlel jsem, koho si vybrat. Hlavním kritériem byla dobrá cena za volání a výhodný internet, protože k čemu by byl chytrý telefon bez často využívaného internetu. První překážkou byly ceny internetových balíčků od našich dlouholetých operátorů. Platit týdenní paušál s malým objemem dat nebo ještě větší částky na celý měsíc a taktéž s datovým omezením? Děkuji, ale ne. Začal jsem tedy brouzdat po stránkách virtuálních operátorů a nabídka to byla více než bohatá: od energetických společností, přes velké a malé obchodní řetězce, až po operátory hostující na sítích těch větších. Bohužel, ani tady to nebylo s datovými balíčky nijak slavné, až na jednu výjimku. Pojďme se tedy podívat na trojici, kterou jsem při výběru operátora detailněji studoval.

ČEZ Mobil

Třetí místo zaujal ČEZ Mobil, který hostuje na O2 síti. Základní tarif Platím, jak volám, je – jak již samotný název napovídá- bez měsíčního paušálu. Minuta hovoru 2.20,–Kč. Pokud máte potřebu volat častěji, je tady tarif Volám často za 200,–Kč, se 100 volnými minutami a do sítě ČEZ zdarma a konečně tarif Volám rád za 340,–Kč, se 200 volnými minutami a taktéž zdarma do sítě ČEZ. SMS jsou za 1.20,–Kč a pokud odebíráte plyn nebo elektřinu, jsou do vlastní sítě bez poplatků. S datovými balíčky pro mne ovšem přichází menší problém. Opět jsou zpoplatněny (i když o něco méně než u velkých operátorů,) a to 50MB na 24 hodin za 20,–Kč, 200,–Kč za 300MB na měsíc a 300,–Kč za 1GB na měsíc. Ptám se: proč není jednotný paušál na neomezený měsíční internet nebo dokonce internet zdarma? I kdyby byl jen pro zákazníky ČEZu. Je to přece obrovská společnost. Tím tedy pro mne jejich nabídka poněkud ztrácí na významu.

ČEZ MobilČEZ Mobil

Lama Mobile

Druhé místo patří Lama Mobile, která běží na síti Vodafone. Hned první sympatickou věcí, když pominu to, že lama je mé oblíbené zvíře, je účtování po vteřinách. Sazba za volání se samozřejmě snižuje s výší provolaných minut. Do 150 minut je to 2.90,–Kč, do 350 minut to jsou 2,–Kč a když překročíme hranici 351 minut, je nám účtována 1,–Kč. Paušální balíčky jsou celkem tři a to v rozmezí od 199,–Kč do 399,–Kč. Ke každému balíčku jsou přiřazeny SMS za 1.50,–Kč do všech sítí, datový balíček 150MB za 99,–Kč, 500MB za 229,–Kč a 1GB za 399,–Kč. Ve srovnání s ČEZ Mobil je cena hovoru o něco levnější a taktéž cena datového balíčku o objemu 500MB. U ČEZu zaplatíme za 200MB 300,–Kč, kdežto u Lamy za 500MB 229,–Kč! Hodnotím to jako milé překvapení , vstřícný krok alternativního operátora a možná i varovně zdvižený prst směrem ke gigantům. Ovšem tady mi opět chybí měsíční paušál na neomezený internet.

Lama mobilLama mobil

Mobil.cz

První místo u mne bez pochyb zaujal Mobil.cz, který se nachází v síti T-Mobile a je nabízen společností MAFRA, protože má svůj internet zcela zdarma. Samozřejmě, že plnou rychlostí, lze surfovat pouze do vyčerpání limitu 200MB (nepočítají se do něj návštěvy serverů idnes.cz), ale i když jsem ho dávno vyčerpal, nepoznal jsem rozdíl. Dobíjet stačí pouze jednou za půl roku a s každým novým dobitím se opět zvýší rychlost internetu. Volání je za 2.50,–Kč do všech sítí, včetně pevných linek, SMS za 1.50,–Kč a MMS za 5,–Kč. Pokud někdo touží po neomezeném balíčku pro volání a SMS, může si zřídit službu Pokecám v mobilu, za 149,–, v rámci domácí sítě. I když nelze neomezeně volat do všech sítí, nevidím to jako problém, jelikož s internetem zdarma bude zákazníků čím dál více přibývat (aktuálně je jich 100 000). Dobít kredit si lze v samoobsluze, trafice, všude, kde jde dobít T-Mobile Twist, v internetovém bankovnictví a obchodních místech jako například pošta, terminály, obchodní domy a benzinky.

Mobil czMobil cz

Na závěr lze snad dodat, že vývoj a hlavně soutěživost půjdou stále dál a dočkáme se stále menších paušálů za neomezené volání a SMS a v neposlední řadě internet zdarma. Co takhle brát ohled na svobodný přístup k informacím a nenechat si platit za něco (internet) nebo případně jen symbolickou částkou, což je v dnešní době prakticky samozřejmá věc?

Článek Virtuální operátoři - krok správným směrem ? byl publikován 9. července 2014 v 05.00 v rubrice Technologie. Autorem článku je Kamil Šivák. Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...