Výběr nejlepších virtuálních mechanik zdarma

Sponzorované odkazy

Výběr nejlepších virtuálních mechanik zdarma

Virtuální mechaniky jsou velkým pomocníkem při ukládání nebo spouštění souborů, uložených jako virtuální obraz. Jedna se v podstatě o práci s CD/DVD bez potřeby fyzické mechaniky, které je uloženo v jednom souboru. V tomto článku se dozvíte, jaké programy stojí za koupi/stáhnutí.

O co se jedná

Program, jež pracuje s virtuální mechanikou, by měl být schopen vytvořit ve vašem systému novou virtuální jednotku. Její vlastnosti jsou podobné klasickým CD/DVD mechanikám, akorát tato není fyzicky připojena k počítači. Proto také soubory mají podobnou strukturu CD. Obsahují autorun atp. Zkráceně lze programy označovat jako emulátory CD/DVD. Jsou schopny překonávat ochranu proti kopírování.

Tyto soubory (chcete-li, obrazy nebo images) jsou hojně využívané a to zejména pro jejich snadnou manipulaci. Nejenom, že stačí pouze jeden soubor na jeden obraz, ale pro otevření stačí pouhé kliknutí (v závislosti na používaném programu). Soubory pak mají přípony např. ISO, MDF, MDS, NRG, a jiné. Nyní už k samotným programům. Na výběr je zde relativně dost možností. Proto zvolím jen ty nejpoužívanější.

Alcohol 120%

Tento program je jedním z nejpoužívaněj­ších, a to nejen pro manipulaci s virtuální mechanikou. Alcohol 120% umí také vypalovat, a tak ho můžete použít k více účelům. Je zpracován také v češtině. Má přehledné a konkrétní grafické i textové rozhraní, což usnadňuje práci. Patří mezi ty nejstarší programy a jeho předchůdcem byl Alcohol 52%.

Alcohol je schopen emulovat31 mechanik současně! Disponuje velkou databází přípon a tím pádem není omezen na pouhé CD či DVD.

Alcohol 120%:  85 %

GUI Alcohol 120%GUI Alcohol 120%

Virtual Clone Drive

Clone také patří mezi ty starší a svého vzhledu i jednoduchosti se drží. Jeho velkým plus je licence zdarma a bez jakéhokoliv obtěžování. Clone se drží věty: „V jednoduchosti je síla“, a proto je jeho ovládání snadné až natolik, že se na dobu několika let stal mým nejoblíbenějším programem. Čeština zde opět nechybí.

Abych nevychválil Clone až na půdu, je zde ovšem pár negativů, které je potřeba zmínit. V době modernizace je snad největším mínusem absence podpory pro operační systém Windows 7. Jako mínus označuji též vlastní příponu CloneCD. K jejímu otevření totiž potřebujete právě tento program. Jinak samozřejmě podporuje klasické ISO a další.

Poslední věcí, o které se zmíním, je počet mechanik. Oproti Alcoholu má k využití pouze 8 virtuálních mechanik. Každopádně si myslím, že na používání tento počet úplně stačí.

Virtual Clone Drive:  70 %

Jednoduché nastavení a manipulace s CloneJednoduché nastavení a manipulace s Clone

Gizmo Drive

Gizmo je sice malý prográmek, ale k jeho používání je třeba nainstalovat trochu větší. Tím je Gizmo central. Navzdory tomu ale poskytuje ještě o něco více dodatečných funkcí v porovnání s Alcoholem.

Gizmo Drive umožňuje manipulaci s obrazy klasických přípon. Mechanik je možno použít několik. Neumí sice vypalovat, ale dokáže si poradit s vytvořením virtuálního harddisku. Ten může posloužit například pro zálohy dat. S tím souvisí možnost ukládat data do VHD souborů právě pro virtuální harddisk.

Odlišným doplňkem se stává možnost nastavení načtení obrazů při spuštění systému. Pokud používáte nějaký ISO soubor dennodenně, stačí si zde přidělit mechaniku k obrazu a po načtení systému jsou data k využití.

Protože je Gizmo Drive součástí Gizmo Central, je možno využít také dalších nástrojů z této centrály. Jsou jimy například Task Scheduler nebo Hash Calculator.

Gizmo Drive:  80 %

Gizmo DriveGizmo Drive

DAEMON Tools lite

DAEMON Tools je tím nejpoužívanějším programem pro tuto činnost. Je populární a jednoduchý k ovládání. Lite verze navíc nabízí další podpůrné funkce a jediná obsahuje licenci zdarma.

Je schopna emulovat snad všechny známé ochrany proti kopírování, vyskytující se momentálně na trhu. Poradí si s velkým množstvím typů obrazů, mimo jiné i ccd (CloneCD). Dokáže vytvořit pouhé čtyři virtuální mechaniky, což je stále pro práci dostačující.

DAEMON se spouští společně se systémem a je schopen načíst hned po startu naposledy otevřené obrazy, které nebyli při vypnutí odpojeny. Program lze použít ve Windows formou miniaplikace, ktera bude na ploše sloužit, jako náhrada ikony blesku v hlavním zobrazovacím panelu (spodní lišta).

DAEMON Tools Lite:  90 %

Standardní menu DAEMON ToolsStandardní menu DAEMON Tools

Závěrem

Několik programů jsem dlouhodobě využíval. Dle mého patří mezi nejlepší programy Alcohol 120% a DAEMON Tools Lite. Níže můžete najít vzestupné hodnocení těchto programů.

Článek Výběr nejlepších virtuálních mechanik zdarma byl publikován 8. srpna 2014 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Michal Havlík. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...