DAEMON Tools Lite aneb Pracujeme s virtuální mechanikou

Sponzorované odkazy

DAEMON Tools Lite aneb Pracujeme s virtuální mechanikou

V tomto článku se dozvíte proč používat virtuální mechaniky právě v tomto programu. Co jsou virtuální mechaniky se můžete dočíst zde. DAEMON Tools je velmi populární a rozšířený. Zde se zaměřím na licenci Lite a rozeberu, co vše program umí.

Na úvod

DAEMON je zkratka pro Disk And Execution Monitor vyvíjený společností Disk Soft. Program je přizpůsoben pro operační systémy Windows a Mac. Umožňuje otevírání tzv. image souborů různých formátů. Níže naleznete tabulku podporovaných přípon.

Podporované formátyPodporované formáty

Tato Lite verze je sice dost ořezaná, ale i tak stačí k normálnímu použití. Pokud uživatel potřebuje emulaci virtuálního harddisku nebo obrazy vytvářet, musí sáhnout po verzi Ultra.

Přehled licencí a jejich funkcí můžete shlédnout na následující tabulce.

Tabulka funkcí všech verzíTabulka funkcí všech verzí

Lite nabízí

Lite verze poskytuje 2 licence. Jsou jimi placená a zdarma licence. Licence zdarma dává přístup ke všem základním funkcím. Placená obohacuje program o uživatelskou podporu a také o aktualizace pro komerční použití.

Virtuální mechaniky jdou přidat celkem čtyři a dělíme je na dva typy. Jeden vytvoří DT jednotku a druhý SCSI jednotku. Mnoho uživatelů ani neví, jaký je mezi nimi rozdíl, protože to v drtivé většině případů ani nepotřebují. Jak to tedy je?

Jednotka DT poskytuje základní mechanismy využívající k emulaci ovladače, které neřeší ochranu. SCSI jednotka je vytvořena se STPD ovladačem. Ten obstarává novou metodu přístupu k datům. Jeho předností je schopnost přímé kontroly zařízení bez rizika ohrožení ovladačů třetí strany. DT tedy neposkytuje pokročilé emulace.

Jednoduchá manipulace

Rozhraní je celkem jednoduché a texty jsou dostupné v českém jazyce. S jednotlivými disky lze pracovat pomocí grafických ikonek, jejichž vzhled dává jasně najevo, co dělají.

Rozhraní Lite verzeRozhraní Lite verze

Program je spuštěn ihned po startu a lze k němu přistupovat ze spodní lišty. Poznáte ho podle ikonky blesku.

DAEMON Tools umožňuje používání widgetu, který se dá zaškrtnout v průběhu instalace. Poté pak lze přistupovat k programu pomocí miniaplikace umístěné na ploše.

Widget na plošeWidget na ploše

Pokud si myslíte, že ani widget moc neusnadní práci, tak mám pro Vás ještě jedno řešení. Soubory s často používanou příponou (.iso, .mds, …) jsou po instalaci standardně nastaveny pro otevírání v programu DAEMON. Pokud máte vytvořenou virtuální jednotku, tak stačí pouze poklepat na soubor a tím se okamžitě připojí do mechaniky.

Nová verze

Novější verze toho programu znamenají především novější verze ovladače STPD. Nejnovější je verze DAEMON Tools Lite 4.49.1.x, která vyšla v březnu roku 2014. V této verzi není krom oprav menších chyb nic nového. Program v aktuální verzi můžete stáhnout v dolní části článku.

Co dodat

Program DAEMON Tools Lite patří určitě mezi favority a to hlavně kvůli jeho neplacené licenci. Dalším plusem je hezká miniaplikace, která umožňuje používání z pracovní plochy.

Poněkud smolný je fakt, že tato Lite verze krom otevírání image souborů mnoho dalších funkci nenabízí.

Moje hodnocení:  85 %

Výhody:

  • Nic nestojí
  • Widget na ploše
  • Historie posledně používaných image souborů

Nevýhody:

  • Neobsahuje nic dalšího
  • Přenastaví domovskou stránku

Článek DAEMON Tools Lite aneb Pracujeme s virtuální mechanikou byl publikován 11. srpna 2014 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Michal Havlík. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...