Mozilla Firefox 30 - Nová verze se zaměřuje na plug-iny

Sponzorované odkazy

Mozilla Firefox 30 - Nová verze se zaměřuje na plug-iny

Právě nám vyšla další nová verze oblíbeného webového prohlížeče Mozilla Firefox. Prohlížeč je již teď dostupný ke stažení. Firefox je dostupný pro uživatele operačních systémů Android, Windows, Linux a Mac. V tomto článku zjistíte, jaké novinky obsahuje verze 30.

Desktopové verze

Nová verze nabízí drobná vylepšení a společnost taktéž přidává některé nové funkce. Jaké, že to jsou?

Plug-iny

Firefox 30 se zaměřuje na plug-iny. Rozhodla se totiž všechny zablokovat. Nyní už nebudou standardně nastaveny povolené. Zablokování ale neznamená, že je uživatel nebude moci použít. Ty, které budou potřeba, budou muset být povoleny uživatelem.

Seznam plug-inů bílé listinySeznam plug-inů bílé listiny

Jediná výjimka se týká populárních plug-inů. Pro ty byla vytvořena tzv. bíla listina (whitelist). Plug-iny umístěné na bíle listině, budou normálně zapnuté. Obsahuje například Adobe Flash, Java, aktualizace Google, atp.

GStreamer 1.0

Toto je pravděpodobně nejdůležitější informace. Týká se hlavně uživatelů Linuxu. Doposud byl použit pro linuxové distribuce GStreamer 0.1. Linuxové distribuce pak přejdou na tuto novou verzi (pokud to již neudělali).

GStreaner 1.0 přidává video H.264 a stejně tak MP3 a ACC podporu pro systémy Linux. Obsah bude tedy možno přehrávat přímo v prohlížeči. Nový GStreamer je zpětně kompatibilní s předchozí verzí.

Postranní tlačítko

Od této verze si můžete zobrazit záložky a historii prohlížení pomocí postranního tlačítka. Tuto funkci můžete provést také klávesovou zkratkou Alt a výběrem Zobrazit → Postranní tlačítko. Tlačítko spolu s panelem může uživatel přetáhnout jinam.

Nové tlačítkoNové tlačítko

Na zobrazení záložek je standardně nastavená zkratka Ctrl + B. K zobrazení historie pak Ctrl + H.

Android verze

Firefox 30 vychází také na Android a obsahuje některé novinky.

Rychlé sdílení a kontextové menu

Nová verze nyní umožňuje rychlé a snadné sdílení obsahu na stránkách. Pokud dlouze podržíte element na zobrazené stránce, zobrazí se kontextové menu. Na výběr je z klasických věcí, jako otevřít na nové kartě apod. Zde je možné si všimnout tlačítka ve tvaru sítě, jež signalizuje právě funkci sdílení.

Funkce sdílení obsahuFunkce sdílení obsahu

Po klepnutí na sdílet naběhne seznam sítí, kde můžete sdílet. Nabízeny jsou např. Gmail nebo Facebook.

Home Feeds Add-on

Tato exklusivní funkce nabízí označení vlastních oblíbených stránek disponujícími zpravodajskými kanály (anglicky news feeds). Tyto novinky se pak budou zobrazovat na panelu domovské stránky. Pro pochopení přidávám obrázek.

Ukázka Home FeedsUkázka Home Feeds

K přidání oblíbeného zpravodajského kanálu stačí klepnout na ikonu tohoto doplňku. Kanál se pak již hned objeví v seznamu. K editaci této funkce pak můžete přistoupit v sekci Nastavení → Upravit → Domovská stránka.

Poslední novinkou pro Android verze je přidání nových národních prostředí. Namátkou například Malajsko, Bělorusko, Lotyšsko nebo Indonésie.

Změny posledních verzí

Během posledních aktualizací, které proběhly v pár posledních verzích, dodávám pár významných novinek.

Předposlední nejnovější verze Firefox 29 se zaměřila na grafické rozhraní. Přináší úpravy rozhraní, přepracovaný dialog pro přizpůsobení aplikace a novou synchronizaci uživatelských dat přes Firefox account. Verze pro Android pak obohacuje program o našeptávání u vyhledávání pomocí Bing nebo lepší integraci s již otevřenými aplikacemi.

Za období dalších starších verzí to byly např. podpora formátu videa VP9, možnost integrace s Facebookem a vzhledové doplňky.

Závěrem

Poslední verze Firefoxu se snaží držet krok s konkurencí a přidává pár unikátních funkcí, což program zviditelňuje. Dle mého názoru by se vývojáři měli zaměřit spíše na rychlost tohoto prohlížeče.

Firefox 30 se tak nemusí bát o pokles v žebříčku popularity. Je skvělý a doufám, že ještě dlouho bude.

Moje hodnocení:  80 %

Výhody:

  • Aktuální
  • Mnoho dodatečných funkcí
  • Verze pro Android

Nevýhody:

  • Oproti konkurenci pomalejší

Článek Mozilla Firefox 30 - Nová verze se zaměřuje na plug-iny byl publikován 13. srpna 2014 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Michal Havlík. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...