Opera 22 dohání konkurenci tichými aktualizacemi

Sponzorované odkazy

Opera 22 dohání konkurenci tichými aktualizacemi

Je to sotva pár dní, kdy vyšla nová verze jednoho z populárních webových prohlížečů a to Opera 22. Nová verze nabízí další nové funkce. V tomto článku se dočtete, které to jsou, a poohlédneme se ještě po nejvýznamnějších novinkách uplynulých verzí.

Vývoj Chromium

Nová Opera vyšla 3. června tohoto roku a přináší bezpečný a vysoce kompatibilní prohlížeč, který je rychlý a schopný. V této verzi se můžete těšit zejména na nový vzhled aplikace a také na tiché aktualizování. Opera 22 vychází na** PC a Mac** zařízení.

Vzhledem k tomu, že od verze 15 se vývojáři rozhodli opustit jádro Presto a začali pracovat na Chromiu, tak musím konstatovat, že se s novým jádrem snaží spíše naprogramovat něco, co už někdo jiný dávno má. Od tohoto 15. dílu také začala vycházet v pravidelných intervalech, jako ostatní populární prohlížeče. Opera 22 má nyní jádro Chromium aktualizováno na verzi 35.

Jak je možné si všimnout již z názvu, tímto mířím na snahu přiblížit se ke Google Chrome. Nyní však už k samotným novinkám.

Nový, svěží vzhledNový, svěží vzhled

Svěží prostředí

Vývojáři zapracovali na vzhledu a v nové verzi tohoto norského prohlížeče nabízí změnu obrázku pracovní plochy. Vzhledem k místu vytvoření tohoto programu jsou obrázky situovány ve skandinávském hávu. Musím uznat, že působí velmi klidně a příjemně.

Výběr témat prohlížečeVýběr témat prohlížeče

Mezi tématy se dá vybírat pohodlně v nastavení. Nutno podotknout, že pár obrázků navíc Opeře reputaci moc nevylepší, ale aspoň jí ani neubírá.

Tiché aktualizace

Od této nejnovější verze již budou aktualizace probíhat potichu na pozadí prohlížeče. Díky tomuto již uživatel nebude obtěžován a zároveň bude mít pocit aktuality a zabezpečení programu.

Vývojáři také zavedli novou technologii získávání aktualizací. Cílem technologie je poskytovat menší velikost potřebnou ke stažení aktualizací a tím pádem menší šířky pásma.

Tato tichá funkce aktualizování je podporována zatím pouze v operačních systémech Windows. Nová funkce je opět již zavedená v dříve zmíněném Google Chrome.

Změny přináší ovoce

V předposlední verzi jsme dostali možnost nastavení zobrazení adresy ve vyhledávacím okénku. Dříve se stávalo, že některé adresy stránek se uživatelům nezobrazovaly celé. Nyní máme možnost si typ zobrazování adres nastavit my. V této verzi byla také nově použita technologie Aura, která povoluje hardwarovou akceleraci celého webového prohlížeče včetně uživatelského rozhraní.

Zobrazování adresy na vyhledávacím řádkuZobrazování adresy na vyhledávacím řádku

Dalšími významnými změnami v evoluci Opery jsou například drag&drop podpora pro správu stránek, úprava lišty záložek, apod. Nutno podotknout, že se vývojáři snaží od 15. verze naimplementovat ty funkce, které již v Opeře byli, ale při přechodu na nové jádro musí být vytvořeny znovu.

Závěrem

Vzhledem ke stále snaze dostat se aspoň do původního stavu předchozího jádra Presto je Opera stále z hlediska některých funkcí nedotažená. Spousta věcí stále chybí a náročnější uživatelé nejspíš budou muset šáhnout po jiném prohlížeči.

Věřím však, že do roka může být situace zcela jiná a vývojáři se budou moci konečně věnovat pořádným inovacím. Prozatím však doporučuji počkat.

Moje hodnocení:  70 %

Výhody:

  • Rychlost zobrazování
  • Přívětivé uživatelské rozhraní

Nevýhody:

  • Chybí mnoho funkcí
  • Pouze desktopové verze

Článek Opera 22 dohání konkurenci tichými aktualizacemi byl publikován 30. července 2014 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Michal Havlík. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...