Výkonný Antivirus McAfee Internet Security 2014

Sponzorované odkazy

Výkonný Antivirus McAfee Internet Security 2014

V tomto článku se podíváme na zoubek známému antiviru. Je jím McAfee Internet Security 2014. McAfee je pobočkou společnosti Intel, která patří mezi výrobce procesorů. Co obsahuje, co nabízí nová verze nebo jak je na tom v porovnání s konkurencí? To vše se dočtete zde.

Na co se těšit?

Jak již bylo zmíněno, McAfee Internet Security je antivirový program od firmy Intel. McAfee Internet Security se snaží jít s dobou, tak nabízí další podpůrné služby, jako jsou například optimalizační prostředky, antivirus do mobilních telefonů, apod. V závislosti na počtu funkcí se dělí McAfee do několika skupin. Nás zajímá právě Internet Security (dále jen IS), která je takovou střední cestou.

McAfee Internet Security 2014McAfee Internet Security 2014

Jako každý antivirus, i McAfee IS nabízí ochranu proti virům a malwaru. Má implementován vysokorychlostní a tichý modul skenování, čímž minimalizuje čas skenování a v případě notebooků šetří baterii.

Obsahuje nástroj McAfee Quick Clean, s jehož pomocí uživatel snadno odstraní přebytečné soubory, které zbytečně zabírají místo na počítači. Tím samozřejmě uvolníte místo na disku a ještě přispějete ke zvýšení výkonu.

Dalším dobrým pomocníkem k udržení pořádku a bezpečí, je McAfee Shredder. Ten umožní uživateli smazat bezpečně a důsledně citlivé soubory. Těmi jsou například podklady k daním, hesla k účtům, apod. V případě manuálního odstraňování totiž uživatel nemusí smazat vše důkladně. Soubor může zůstat v koši nebo v dočasných souborech, což dává útočníkům větší šanci na nalezení choulostivých dat.

Nesmím také zapomenout na nastavitelné blokování nevyžádané pošty, kde lze nastavit vlastnosti pomocných filtrů tak, aby uživatele neobtěžoval žádný spam nebo zpráva plná virů. To je doplněno ještě o rodičovskou kontrolu. Ta se pude snažit omezovat zobrazitelné stránky podle nastavených pravidel. Slouží také, jako kontrola o procházení na internetu. Uživatel si může nechat zobrazit, který uživatel se kam přihlásil nebo celkovém čase, stráveném online.

McAfee IS 2013 vs 2014

Letošní verze 2014 se liší od předchozí hlavně v rychlosti skenování. Disponuje větším výkonem a dokáže si poradit s nejnovějšími viry, trojany, správcovskými sadami a dalšími. To zvládá bez zpomalení počítače.

Novinkou je také bezpečné vyhledávání a nakupování přes internet. Toho si lze všimnout pomocí ikonek, které jsou vedle každého hledaného výsledku. Podle barvy pak uživatel pozná, zda-li má cenu požadovanou stránku navštívit ještě před tím, než bude pozdě.

Za zmínku stojí také vylepšení grafického rozhraní. Vývojáři vědí, že v dnešní době se začíná stále více využívat dotykových obrazovek. Byla proto přestavěna úvodní obrazovka tak, aby mohla být pohodlně ovládána dotykem. Ovládání myší je i tak pohodlné a stále působí přirozeně.

Uživatelské rozhraní ISUživatelské rozhraní IS

Všichni víme, že i spamy se nadále vyvíjejí, a proto musí zasáhnout i McAfee, který v této verzi předvádí novou technologii Antispamu, která o něco lépe odděluje zrno od plev a snaží se o co minimální rozsah spamů ve složce doručených zpráv. Jsou tyto funkce dostačující v porovnání s konkurencí? Uvidíme.

Porovnání s elitou

Ať už si pořídíte antivir od kteréhokoliv vývojáře, vždy bude muset disponovat vlastnostmi, které momentálně otestuji. Předchozí otázku jsem položil také AV Comparatives. Zde mě zajímaly výsledky tzv. Real-World Protection testu. Ten spočíval v testování jednotlivých antivirů na různé škůdce. A níže vidíte výsledek z července 2014.

Real-World testování s AV ComparativesReal-World testování s AV Comparatives

Z obrázku je patrné, že McAfee je mistrem v nepravdivém upozornění na škodlivý element (false positives). Na druhou stranu při blokování škodlivin vykazuje krásných 98%.

Dále se mrkneme, jak je na tom McAfee ve výkonnosti z května 2014. Zde myslím, že není třeba nic dodávat.

Tabulka výkonnosti jednotlivých antivirůTabulka výkonnosti jednotlivých antivirů

Pro porovnání jsem se zeptal též na AV-TEST. Na obrázku je v modrém rámečku vidět procentuální úspěšnost nalezených hrozeb (Protection), dále pak odezva systému při spuštěném McAfee (Performace) v sekundách a nakonec jednotkové vyjádření nepravdivě označených elementů, za škodlivé. Poslední bílý rámeček zobrazuje průměr při všech proběhlých měření. Tato statistika proběhla v rozmezí ledna a únoru 2014.

Zhodnocení McAfee IS na AV-TESTZhodnocení McAfee IS na AV-TEST

Závěrem

Svou výkonnosti patří zkrátka McAfee mezi nejlepší a s jeho bezpečností se stává oblíbeným antivirem mnoha uživatelů. McAfee Internet Security je taktéž dostačující pro normální použití za výhodnou cenu. Pro náročnější uživatele má firma připraveny další funkcionální vychytávky, samozřejmě za větší poplatek.

Uživatelské rozhraní ale nepatří mezi ty nejintuitivnější, ale vzhledem k dostupnému českému jazyku nebude ovládání až takový problém. Z počátku může být problém řádně se registrovat a uvést systém do plného provozu. Celkově se však jedná o šikovný a rychlý antivirus, který si bez problému může vydobýt místo ve Vašem počítači. Licenci lze navíc použít na další dva počítače.

Moje hodnocení:  85 %

Výhody:

  • Cena
  • Bezpečnost
  • Výkon
  • Grafické rozhraní

Nevýhody:

  • Implementace
  • Špatně označené škodlivé soubory

Článek Výkonný Antivirus McAfee Internet Security 2014 byl publikován 6. října 2014 v 05.00 v rubrice Programy a Internet. Autorem článku je Michal Havlík. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...