CCleaner – rychlý úklid počítače

Sponzorované odkazy

CCleaner – rychlý úklid počítače

CCleaner je kvalitní a tradiční nástroj pro odstranění zbytečností z disku a opravení registrů. Je snad tím nejznámějším programem pro údržbu počítače. Jak je na tom po těch letech? Je stále tak dobrý? Čtěte dále.

V jednoduchosti je síla

CCleaner byl vyvinut společností Piriform a původně byl určen pouze pro operační systémy Microsoft Windows. Program je specializován zvláště na smazání dočasných souborů internetových prohlížečů. Jeho velkou předností je jednoduchost.

Program má navíc zabudován Registry Cleaner, který se postará o vyčištění registrů. Toto vše dopomůže k vyšší rychlosti počítače. Dalším plusem CCleaneru je přenositelnost. Uživatel tak může spustit program z flash disku.

Kde můžu, pomůžu

Jak bylo v úvodu řečeno, CCleaner se specializuje hlavně na prohlížeče. Dokáže si poradit se všemi populárními, jako jsou např. Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari, atd. V těchto umí pročistit dočasné soubory, cookies, historii nebo také uložená hesla. Mnoho uživatelů na možnost smazání uložených hesel nadává, ale tato lze bez problému vypnout, takže není třeba mít obavy.

Co se operačního systému týče, je CCleaner schopen vysypat koš, smazat dočasné soubory, nebo promazat nepotřebné logové soubory. Registry Cleaner pak dodatečně odstraní přebytečné věci z registru.

Čtvrtá řada

Poslední verze již začínají číslem 4, přičemž se Piriform snaží každý měsíc vydat další update. Poslední z měsíce srpna je verze CCleaner 4.17. V průběhu posledních updatů prošlo menšími úpravami uživatelské rozhraní, které se vývojáři snaží doladit na ovladatelnosti. Pokud tento program používáte již déle, tak víte, že se za ty roky žádný zvláštní posun v grafice programu neudál.

CCleaner při práciCCleaner při práci

Vzhledem k rostoucím počtu internetových prohlížečů se za poslední verze dostalo podpory dalších méně známých prohlížečů. Jsou jimi např. Phoneix, Netscape, Maxthon, SeaMonkey, atp. Nyní zvládne CCleaner vyčistit zbytečné soubory také některých aplikací třetí strany. Posledními přidanými jsou Windows Media Player, WinRar, Nero, Adobe Acrobat, a další.

Pokud nejste uživatelé Windows, nezoufejte. Tento program je také kompatibilní s MAC a nově také se systémem Android. Poskytuje podporu 32 i 64 bitových operačních systémů.

Příklad verze pro AndroidPříklad verze pro Android

Pro náročnější uživatele, kterým toto čištění nestačí, nabízí Piriform licence Professional a Professional Plus. Ty pak nabízejí více možností včetně automatických aktualizací, hlubšího čištění a u licence Professional Plus třeba i defragmentaci disku. Tabulka licencí a jejich funkcí je uvedena na obrázku dole.

Tabulka licencí a jejich funkcíTabulka licencí a jejich funkcí

Závěrem

Vzhledem k jednoduchosti a kvalitě doporučuji program pro uživatele, kteří se v tomto odvětví moc nevyznají a nechtějí provádět nějaké komplikovanější úpravy. V opačném případě jsou dostupné další (placené) licence.

Program je snadno ovladatelný a vývojáři ho obohacují několik let. Nicméně počtu funkcí v porovnání s konkurencí nedosahuje a uživatelé si stěžují, že již není na dnešní poměry dostačující. Po vyčištění pomocí CCleaneru není dosaženo požadované rychlosti.

Pokud se Vám CCleaner nelíbí, doporučuji sáhnout po rozsáhlejším Advanced System Care, jehož recenzi najdete zde.

Moje hodnocení:  75 %

Výhody:

  • Ryhclý a jednoduchý
  • Zdarma
  • Čištění mnoha aplikací
  • Měsíční aktualizace

Nevýhody:

  • Málo funkcí
  • Moc nepomáhá

Článek CCleaner – rychlý úklid počítače byl publikován 22. září 2014 v 09.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Michal Havlík. Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...