Výběr programů pro defragmentaci pevného disku pro Widnows

Sponzorované odkazy

Výběr programů pro defragmentaci pevného disku pro Widnows

Máte problémy s pevným diskem? Potřebujete defragmentaci disku a nevíte, jaký program to zvládne nejlépe? Nevadí, v tomto článku si pár takovýchto programů představíme a ukážeme si, který je úplně nejlepší pro práci s diskem. U každého programu si představíme jeho největší přednosti a důvodu, proč byste jej měli nainstalovat a následně používat. Většinou se bude jednat o freeware programy, tudíž zcela zdarma stažitelné bez nutnosti placení licence nebo dalších věci.

Co je defragmentace?

Jedná se o proces zpětného složení kompletního celku z několika rozdělených částí (nebo-li fragmentů). Nejčastěji se tento pojem vyskytuje ve výpočetní technice, kdy se pomocí defragmentace snažíme zamezit externí fragmentaci dat v počítači. A proč se vlastně musí provádět? Tato činnost se provádí z několika důvodu. Hlavním důvodem je urovnání a utřídění rozházených dat a souborů po celém disku. Tímto procesem dochází k jeho uspořádání a tím pádem dochází k rychlejšímu čtení a zápisu dat na disk. Následně dochází ke zvýšení výkonu počítače a to je hlavní důvod, proč tuto činnost vůbec vykonáváme.

O&O Defrag Professional

O&O Defrag Professional je velice populární a uživateli hojně doporučovaný nástroj pro defragmentaci disku. Bohužel pro nás je placený, každopádně se nejedná o závratné částky. Jakmile program zapnete, spustí se kompletní analýza disku, přičemž se zaměřuje na fragmentaci, respektive hledá chyby v souborovém systému. Následně, jakmile program zjistí, že je potřeba defragmentovat, tak Vám program nabídne několik metod, jak tuto činnost správně provést. V případě, že si zakoupíte plnou verzi, navíc oproti této zdarma verzi, dostanete automatické zjišťování chyb na disku a následnou správu disku. Samozřejmostí je také plánovač operací, takže se nemusíte bát, že na to zapomenete.

Moje hodnocení:  90 %

O&O Defrag ProfessionalO&O Defrag Professional

Defraggler

Jedná se méně známou aplikaci Defraggler pro kvalitní defragmentaci disku. Zajímavostí je, že se program dokáže zaměřit pouze na konkrétní složky a nebo seznam složek, které si vyberete. A jak to vlastně funguje? Stačí označit disk, který potřebujete spravit, a následně můžete začít disk kompletně analyzovat. Mimo jiné dokáže tato aplikace prověřit celý pevný disk, zda se na něm nenachází nějaké vady. K hlavní výhodě programu bych uvedl možnost spouštění programu z flashdisku, protože je opravdu kapacitně malých rozměrů a tudíž jej nemusíte mít stále na disku.

Moje hodnocení:  80 %

DefragglerDefraggler

MyDefrag

Znáte ho? Pokud ne, tak nevadí. Málo známý program MyDefrag nabízí spoustu optimalizačních metod, jak efektivně a rychle spravovat pevná disk, ale i USB disk, externí úložiště apod. Můžete jej používat i jako spořič obrazovky, kdy během této činnosti dochází k defragmentaci pevného disku, aniž byste museli něco zdlouhavě nastavovat. Jelikož se jedná o freeware, tak máte možnost jej předělat dle vlastního uvážení. Můžete si vytvořit zcela nový skript, dle kterého budete aplikace pracovat.

Moje hodnocení:  70 %

MyDefragMyDefrag

Článek Výběr programů pro defragmentaci pevného disku pro Widnows byl publikován 19. listopadu 2014 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Zbyněk Maier. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...