SlimDrivers: Všechny ovladače na jednom místě

Sponzorované odkazy

SlimDrivers: Všechny ovladače na jednom místě

Výrobců počítačového hardware je velké množství a operační systém Windows nezvládá implementovat aktuální ovladače všeho dostupného železa. Je třeba poohlédnout se po specializované aplikaci třetí strany a projekt SlimDrivers se zdá být ideální variantou. Jeho recenzi najdete právě zde, na následujících řádcích.

Aktuální ovladače je potřeba mít

Svůj článek ohledně SlimDrivers začnu krátkým shrnutím, proč je potřeba mít aktuální ovladače HW vybavení? Důvod je prostý: neustálým vývojem nových aplikací, technologií a principů se mění možnosti a funkce, jaké mají počítačové komponenty plnit. A právě ovladače jsou těmi můstky mezi aplikacemi/systémem a pevnými součástmi, které se starají o řádný běh.

Vhodným příkladem jsou grafické karty a jejich ovladače, které jsou velice často aktualizovány kvůli výkonu a běhu nových moderních her.

ATI a NVIDIAATI a NVIDIA

Představení SlimDrivers a jeho možností

Čas od času musím přeinstalovat svůj operační systém Windows 7, protože občasným testováním aplikací a zkrátka běžným provozem se Windows stává plnějším, méně stabilním a pomalejším.

Zálohovat data (dokumenty, obrázky, videa apod.) není problém, ale dát systém do plného výkonu včetně instalace všech ovladačů není snadné. Naštěstí mám řešení v podobě aplikace SlimDrivers, které je navíc zcela ZDARMA.

SlimDrivers logoSlimDrivers logo

Tento software se v žebříčku oblíbenosti a počtu stažení na portálu Download.com: rubrika Operační systém a aktualizace drží vždy mezi prvními 5 místy, což je dobré. Bohužel však neexistuje v českém jazyce, musíme si vystačit s AJ, ale není to nic obtížného.

Program pracuje na principu cloudu a díky tomu ve své databázi obsahuje vždy aktuální množství ovladačů k rozličnému typu HW, které si můžeme jednoduše nainstalovat.

Já osobně jsem se ještě nesetkal s HW, které byl SlimDrivers nedokázal identifikovat a rozběhat.

Instalace na pár kliknutí

Instalace je jednoduchá, stačí stáhnout a spustit instalační EXE soubor (odkaz ke stažení pod článkem) a postupovat dle pokynů. Jen bych doporučoval na druhé obrazovce instalačního dialogu zvolit Decline, neboť se jedná o potvrzení instalace doplňkové aplikace SlimCleaner Plus, kterou nechceme.

SlimCleaner Plus – odmítnutíSlimCleaner Plus – odmítnutí

Krátce poté se instalace dokončí a program je připravený k užívání. Spustí se po dokončení instalace.

Práce s programem

Ihned při spuštění se objeví okénko se základními informacemi a výzvou pro spuštění procesu skenování PC kvůli chybějícím a neaktuálním ovladačům. Není problém spustit.

SlimDrivers – titulní oknoSlimDrivers – titulní okno

Činnost kontroly trvá několik okamžiků, záleží na rychlosti PC a na jeho HW vybavenosti. Ihned po dokončení se objeví tabulka s počtem a výčtem HW, pro které je možné drivery aktualizovat nebo jehož ovladače chybí. Stačí tedy vybrat a pomocí odkazu Download Update nainstalovat požadované ovladače.

SlimDrivers – aktualizace ovladačůSlimDrivers – aktualizace ovladačů

Skvělý program, který ocení každý

Program SlimDrivers funguje na výbornou a využije ho snad každý uživatel systému Windows. Jen je potřeba mít na paměti, že k jeho fungování musí být aktivní a funkční připojení k internetu (což už dnes většina počítačů má). Například po čisté nové instalací OS musíme nejprve nainstalovat připojení k internetu (ovladač síťové karty z CD či FLASH disku) a poté již nic nebrání doinstalovat zbytek pomocí právě popisovaného software.

Já sám program aktivně využívám u nejednoho PC. Například když se starám o opravy a reinstalace sestav, SlimDrivers za mě odvede vždy skvělou práci a ušetří spoustu času, než bych identifikoval a manuálně vyhledal veškerý ovladače k zapojenému hardware.

Mé hodnocení:  90 %

Dobrý freeware

Výhody:

  • Najde všechny ovladače
  • Umožňuje okamžitou aktualizaci/instalaci
  • Zdarma

Nevýhody:

  • Potřeba připojení k internetu

Článek SlimDrivers: Všechny ovladače na jednom místě byl publikován 30. března 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...