Správci a prohlížeče fotografií - Konec nepořádku ve fotoalbech!

Sponzorované odkazy

Správci a prohlížeče fotografií - Konec nepořádku ve fotoalbech!

Doba letních dovolených klepe směle na dveře a s tím jsou spojené také fotografická alba, která je nutné spravovat a jednotlivé fotky samozřejmě editovat. Připravili jsme si pro vás přehled nejzajímavějších správců, prohlížečů a editorů fotografií zdarma. Vyplatí se investice do placených správců, nebo je možné s fotkami seriózně pracovat i bezplatně?

FastStone Image Viewer – Multifunkční prohlížeč a editor

FastStone Image Viewer umí všechny běžné operace, které se provádí s obrázky: změna velikosti, přejmenování, ořezávání, nastavení barev, vkládání vodoznaků, stínové efekty, rámování obrázků, odstraněním efektu červených očí z fotografií atd.

Okno programu je rozděleno na 4 části: první je tlačítková, druhá zobrazuje stromovou strukturu, třetím oknem je náhled vybraného obrázku a ve čtvrtém jsou miniatury obrázků v adresáři.

Program nabízí také dávkovou konverzi a změnu velikosti, zoom nebo tvorbu slide show s více než 60 přechodovými efekty. Program podporuje většinu známých formátů: BMP, JPEG, JPEG 2000, GIF, PNG, PCX, PSD (formát Photoshopu), TIFF, WMF, ICO a další.

Pro domácí použití je dostačující a hlavně je zdarma. Dostatečné množství funkcí pro úpravy fotografií. Stojí za to ho vyzkoušet a seznámit se s ním.Není toho málo co vše nabízí.Například korekce stínů, světel, nasycení, ořezy,jednoduché konverze atd.

FastStone Image ViewerFastStone Image Viewer

XnView – Mocný nástroj pro prohlížení a práci s obrázky

Program určený hlavně pro prohlížení obrázků. Zvládá i mnoho funkcí, které jinak najdete jen v grafických editorech. Poradí si s více než 400 grafickými formáty a dokáže uložit obrázek či fotografii v 50 z nich.

Mezi další funkce programu patří například: • změna velikosti obrázku • otevírání obrázků v záložkách • ořez • kopírování • úprava jasu a kontrastu • změna barevné hloubky • použití filtrů (rozostření, úkos) • použití efektů (čočky, vlnění) • slide show • dávková konverze • vytváření náhledů • snímání screenshotů • podpora TWAIN kompatibilních zařízení • další možnosti

Celkově se dá říct, že XnView patří mezi špičku zdarma dostupných prohlížečů obrázků. Mezi jeho další výrazné plusy patří multiplatformnost a podpora mnoha jazyků včetně češtiny.

Patří k těm lepším free programům ve své kategorii. Podporuje mnoho formátů, velké možnosti úprav, jak pro webovou grafiku, tak i pro fotky.

XnViewXnView

IrfanView – Celosvětově používaný prohlížeč obrázků

Podporuje téměř všechny dostupné grafické formáty: AIF, ANI, BMP, CAM, CLP, CPT, CUR, DCX, DIB, DJVU, EPS, FlashPix, RLE, JPG, GIF, PCD, PCX, PNG, TIF, IFF/LBM, LWF, PSD, TGA, RAS, ICO, AVI, WMF, EMF, PBJ, PBM, PGM, PPM, PCD, PSP a XBM/XPM. GIFy podporuje také animované. Do některých formátů dokáže také ukládat, takže poslouží i jako převaděč mezi formáty. IrfanView vyniká především svou rychlostí, která je u prohlížení obrázků společně s množstvím podporovaných formátů snad to hlavní.

K dispozici jsou navíc základní nástroje pro úpravu, převod do odstínů šedi, změna velikosti a další. Ty se stále více rozrůstají a IrfanView se stal již dávno použitelný i pro úpravu fotografií. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších prohlížečů vůbec.

Je velmi rychlý. Program neobsahuje češtinu, ale ta se dá stáhnout a nainstalovat.

IrfanViewIrfanView

Picasa – Správa digitálních fotografií od Googlu

Picasa je původně placený produkt pro správu fotografií v elektronické podobě. Poté, co ho od původního výrobce koupil Google, začal být nabízen zdarma.

Při prvním spuštění je potřeba dát pozor a hned si nastavit, které fotky se mají zobrazovat v programu. Proto je dobré nechat program proskenovat jen Vámi zvolené adresáře. Picasa umožňuje nastavit sledování zvolených adresářů, takže máte vždy k dispozici aktuální stav vašich fotek. Program umí spolupracovat i s digitálními fotoaparáty a naimportovat pořízené snímky přímo z nich.

Fotografie můžete uspořádávat do alb a alba do kolekcí. Ke každé fotografii můžete přidat několik klíčových slov, podle kterých lze tematicky podobné snímky vyhledávat. Dostupné jsou i základní funkce pro editaci fotografií, jako je například odstranění červených očí, ořez či otočení fotografie.

Celkově se dá říci, že se jedná o velmi dobře vytvořenou aplikaci, která splňuje snad všechny požadavky na správu vašich digitálních fotografií. Ne však každému může vyhovovat.

Poslední verze přináší možnost sdílení fotografií se svými kruhy na Google+, zobrazení úprav vedle sebe a nové efekty pro úpravu fotek.

Jednoduchý a rychlý. Na jednoduché nápravy fotek bohatě stačí. Nabízí možnost zálohu fotek na CD, poslat fotky emailem.

PicasaPicasa

Paint.net – Povedený grafický program

Paint. NET je program na úpravu obrázků a fotografií. Program byl vyvinut na Washingtonské Státní Univerzitě s následnou pomocí společnosti Microsoft.

Program je vybaven spoustou efektů, štětců, palet a jiných nástrojů. Je určen především nadšencům a začínajícím grafikům a fotografům, kteří v něm jistě najdou zalíbení. Lze říci, že program je celkem dobrý a patří do kategorie free programů. Vyžaduje ovšem .NETFramework ve verzi 4.5.

Možnosti aplikace: • práce s vrstvami • historie příkazů • efekty • práce s textem • další možnosti

Nabídka Efekt obsahuje ještě další možnosti úprav, kterých tato nabídka nabízí. Obsahuje i klasickou nabídku pro práci se štětcem, paletami, klonovacím razítkem, kapátkem, rozmazávátkem a dalšími. Jas, kontrast, invert a další základní úpravy fotek jsou samozřejmostí.

Paint.NETPaint.NET

Samozřejmě existuje více programů na úpravu fotografií a to jak placených, tak freewarových. Některé jsou přímo dodávány výrobci fotoaparátu, takže si každý může vybrat jaký mu nejvíce vyhovuje. Jejich nevýhodou může být, že některé nejsou v češtině, jako například ViewNX2 od Nikonu.Mezi placené je dle mých zkušeností nejlepší od českého výrobce Zoner Photo Studio současně ve verzi 17.

Článek Správci a prohlížeče fotografií - Konec nepořádku ve fotoalbech! byl publikován 30. dubna 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Petr Prosický. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...