Nahrávání obrazovky - Výběr nejlepších programů zdarma

Sponzorované odkazy

Nahrávání obrazovky - Výběr nejlepších programů zdarma

Na trhu existuje spousta softwaru na nahrávání přímo z obrazovky nebo z webkamery. Ty placené nabízejí možnosti uložení videa v nejrůznějších formátech od .avi přes .mp4, .3gp až po méně známé koncovky .webm nebo například .ogv, nahrávání v HD atd. Ovšem existují i takovéto neplacené, nastíníme si tedy blíže první z námi uvedených video rekordérů.

Debut Video Capture

Vydaný společností NCH Software má řadu důležitých předností oproti ostatním freeware programům, ovšem o to více složitější se může nezkušenému uživateli zdát. Z těch důležitějších zmíním v prvé řadě formát videa. Možnost vybrat si, jestli chcete ukládat video ve formátu .mp4, .wmv nebo nejrozšířenější .avi, se vyznačuje především velikostí souboru, který budete ukládat. Každou sekundu nabíhají megabajty, i když v dnešní době už se velikost souboru neřeší, díky terabajtovým HDD, dvouset gigabajtovým flashdiskům a dalším. Druhou význačnou funkcí je zachycování videa z připojeného zařízení (DVD, VHS,…), z čehož vyplývá možnost konverze do .avi z VHS. Třetí a dalšími funkcemi jsou tvorba screenshotů, vkládání ochranných textů do videí i snímků, nastavení kvality videí, zachytávání streamovaných videí a spousta dalších.

Design programuDesign programu

.

Free Screen Recorder – Méně známý, přesto spolehlivý

O čem je řeč? O programu Free Screen Recorder od společnosti Nbxsoft. Jednoduchý nástroj pro zachytávání videa z obrazovky i se zvukem do formátu .avi. Na disku nezabírá skoro žádné místo a i uživatel ne moc zdatný v angličtině se ho naučí rychle ovládat, což se o předchozím zmíněném říct tak snadno nedá. Na obrázku níže, v záložce OptionsGeneral options lze nastavit oblast nahrávání na Normal region, kde nastavíte pomocí myši oblast nahrávání, Fixed r., kde zadáte parametry nahrávaného okna, Full screen, kterým nahrává celou obrazovku. V záložce Options lze také nastavit kvalitu videa/zvuku a při nahrávání i zvuku je potřeba zatrhnout Record audio.

Jednoduchost Free Screen RecorderuJednoduchost Free Screen Recorderu

.

CamStudio – Snadná tvorba video návodů

Nakonec zmíním známější CamStudio, což by mohla být taková pomyslná zlatá střední cesta mezi dvouma již zmíněnými programy při tvorbě videonávodů, tutoriálů, představení služeb, zaznamenání průběhu řešení opakujícího se problému s počítačem a tak dále. Od společnosti Rendersoft disponuje jednoduchostí. Stejně jako zmíněný Free Screen Recorder by se ho nezkušení uživatelé měli snadno naučit používat. V čem je ale lepší… v možnostech: přidání efektů, automatické stopnutí videa, převodem do streamového formátu .swf, skrytím kursoru, nahráváním zvuku z mikrofonu a dalších.

Funkce programu CamStudioFunkce programu CamStudio

.

Závěrem

Osobně, když někomu chci něco ukázat, tak volím pro jednoduché a rychlé ovládání i start Free Screen Capture, protože jsou známé problémy CamStudia při používání Windows 7 64-bit. Soubor zkomprimuji a pošlu přes internetové úložiště. Když nahrávám video z webkamery, tak se mi osvědčil méně známý komunikační program ooVoo, můžeme říct, že je následníkem Skype a ICQ. A když už to má mít formát, tak se budu kamarádit s programem Debut Video Capture.

Článek Nahrávání obrazovky - Výběr nejlepších programů zdarma byl publikován 16. května 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Daniel Jiříček. Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...