Jízdní řády v mobilu - přehled nejpouživanějších aplikací pro Android

Sponzorované odkazy

Jízdní řády v mobilu - přehled nejpouživanějších aplikací pro Android

Každý určitě cestuje ať už do práce, za zábavou nebo na dovolenou. Ne každý používá k cestování svoje auto, ale veřejnou dopravu a to jak městskou, tak i mimoměstskou. Pro lepší cestování nám slouží právě jízdní řády. Většina z nás již používá chytré mobily, či chcete-li smartphony, do kterých je možno si nainstalovat různé aplikace a třeba i jízdní řády. Těchto aplikací je hodně, ale ne všechny jsou kvalitní. Dnes se zaměřím na OS od společnosti Google, tedy na systém Android, přičemž všechny aplikace pocházejí z oficiálního obchodu Google Play.

Jízdní řády iDNES

Aplikace Jízdní řády je oficiální aplikací celostátních jízdních řádů iDNES.cz. Jednoduché vyhledávání dopravního spojení. Lze v něm najít kompletní vlakové, autobusové a městské spojení po celé ČR. Detail trasy si lze nechat zobrazit na mapě. Obsahuje také zastávkové jízdní řády. Umožňuje uložit do kalendáře, jako událost. Součásti je také GPS. Aplikace využívá oficiální data IDOS, která jsou vždy aktuální.

Jízdní řád iDnesJízdní řád iDnes

JRm

Aplikace Jízdní řády JRm je velmi výhodná pro toho, kdo cestuje MHD. Umožňuje snadno a rychle vyhledat jízdní řád linky a to i bez připojení k internetu. Je zde možnost výběru měst s MHD. Výhodou je také to, že nemusíte instalovat aplikaci pro každé město samostatně, ale stačí si jen vybrat požadované město.

Jízdní řád JRmJízdní řád JRm

NaVlak – Nádražní tabule

Aplikace NaVlak slouží pro zobrazování nádražních informačních tabulí s aktuálními informacemi o odjezdech a příjezdech vlaků. Umožňuje zobrazovat informační tabule z necelých čtyř set českých nádraží, které jsou vybaveny moderním informačním systémem. Informace z ostatních českých nádraží proto nelze zobrazit. Seznam dostupných stanic lze najít na této adrese: provoz.szdc.cz.

Aplikace NaVlak zobrazuje také typ a číslo vlaku, cílová resp. počáteční stanice, směr jízdy, čas odjezdu resp. příjezdu, číslo nástupiště a koleje, zpoždění a informační poznámky vybrané stanice. Data pro aplikaci poskytuje SZDC – Správce železniční dopravní cesty.

NaVlak Nádražní tabuleNaVlak Nádražní tabule

Můj vlak

Aplikace Můj vlak slouží pro cestování vlaky ČD. Umožňuje vyhledávat vlakové spojení, nakupovat vnitrostátní jízdenky, místenky, doplňkové služby ČD. Informuje o průběhu cesty, ukazuje aktuální polohu a zpoždění vlaku, výluky na trase, řazení vlaku. Součásti je také Správce elektronických jízdenek.

Jízdní řád Můj vlakJízdní řád Můj vlak

Jízdenky – Student agency

Aplikace Jízdenky – Student agency slouží pro cestování známými žlutými linkami. Aplikace umožňuje rychlé a jednoduché vyhledávání autobusových a vlakových spojů po celé ČR a v Evropě. Dále nabízí rezervaci jízdenek, výběr sedadla, platbu a dobíjení kreditu online. Dále je možno zobrazit přehled rezervací nebo storno rezervace. Zobrazuje také zastávky na mapě. Tuto aplikaci využijí nejen mladí, ale mohou ji použít i lidé bez omezení věku, kteří rádi cestují. Navíc ceny jízdenek jsou mnohem levnější, než konkurenční ČD.

Jízdní řád Jízdenka Student agencyJízdní řád Jízdenka Student agency

Závěr

Aplikací jízdní řády do mobilu je určitě velmi hodně. Každá z nich je jiná, i když v podstatě splňuje základní požadavky a to je vyhledání spojení. Některé jsou v češtině, některé ne. Najdou se i takové, které jsou placené. Záleží už pak na každém, čemu dá přednost. Je lepší si je vyzkoušet nebo si aspoň přečíst recenze od ostatních uživatelů. Pro toho co nemá internet v mobilu se určitě bude hodit taková aplikace, která nevyžaduje připojení k internetu. Ještě za zmínku stojí aplikace Pubtran, která byla velmi dobrá, ale v současné době není moc dobrá, i když se autor snaží ji dát do takového stavu, jaká byla kdysi. Já osobně používám aplikaci JRm.

Článek Jízdní řády v mobilu - přehled nejpouživanějších aplikací pro Android byl publikován 29. května 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Petr Prosický. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...